Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul formulat de secretarul de stat Raed Arafat la decizia Curţii de Apel Bucureşti care declarase ilegal ordinul de prelungire cu 72 de ore a carantinei pentru Timişoara, în 22 martie, relatează News.ro.

Raed ArafatFoto: Guvernul Romaniei

Decizia instanţei nu mai afectează Timişoara, care nu se mai află în carantină.

Judecătorii de la ICCJ i-au respins secretarului de stat Raed Arafat recursul, astfel că aceştia menţin ceea ce au decis colegii lor de la Curtea de Apel Bucureşti, şi anume că măsura de carantinare prelungită pentru Timişoara, Dumbrăviţa, Ghiroda, Moşniţa Nouă şi Giroc a fost abuzivă şi nejustificată.

Șeful Consiliului Județean, liberalul Alin Nica, a susținut la momentul respectiv că decizia luată la nivel central este una abuzivă.

Șeful DSU Raed Arafat, care a decis peste hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă să prelungească restricţiile cu încă 3 zile, în perioada 22-24 martie, a anunțat în aceeași zi cu pronunțarea deciziei Curții de Apel București că va face apel împotriva acesteia.

„Motivul pentru care am luat decizia să semnez ordinul temporar, pentru că era un ordin cu limită clară, de 72 de ore, pentru a găsi o soluție. Dacă nu se găsea soluție, la 72 de ore înceta ordinul și înceta orice carantină la Timișoara. Motivul pentru care l-am luat este pentru că era un lucru fără precedent, ca într-un Comitet pentru Situații de Urgență să se pună sub semnul întrebării și să se forțeze chiar împotriva recomandării autortităților sanitare”, a mai spus Raed Arafat, care a adăugat că unele dintre persoanele care au votat atunci împotriva carantinei „nu sunt din domeniu”, a explicat la momentul respectiv Raed Arafat.

Sentinţa definitivă a instanţei supreme nu mai schimbă nimic, întrucât valabilitatea ordinului este împlinită şi expirată. Timişoara a stat 24 de zile în carantină zonală.