Ordinul privind noile criterii de carantinare a localităților publicat marți în Monitorul Oficial nu schimbă cu nimic situația din București, unde vor fi aplicate în continuare actualele restricții, a declarat miercuri dimineață prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Coronavirus in RomaniaFoto: Xinhua / Profimedia Images

El spune că nu a programat nicio şedinţă după publicarea în Monitorul Oficial a acestui ordin, pentru că acesta nu schimbă situația din București.

  • "Avem aprobate măsuri pe care le vom aplica în continuare, conform ultimei hotărâri. Dacă DSP/INSP vor face alte propuneri, le vom discuta. Însă acum trendul ratei de infectare este în scădere, aşadar măsurile aplicate funcţionează", a transmis presei, miercuri dimineață, prefectul Capitalei.

În Capitală, rata de infectare era de 6,05, potrivit datelor transmise marți de Grupul de Comunicare Strategică.

Un ordin elaborat de Ministerul Sănătății introduce noi criterii pentru instituirea carantinei în localități. Astfel, pe lângă rata de incidență a cazurilor Covid-19, se va lua în calcul și nivelul de testare, precum și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Noul ordin introduce un punctaj, pe baza unei grile, pentru evaluarea riscului epidemiologic dintr-o localitate în vederea instituirii carantinei zonale.

Municipiile sau zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte.

Andreea Modovan, secretarul de stat din Minsterul Sănătății care a semnat ordinul privind noile criterii pentru instituirea carantinei într-o localitate a susținut că și de pe vechea grilă "Bucureștiul e de carantinat”. Întrebată explicit dacă, în conformitate cu noua grilă, Bucureștiul se încadrează la localitățile care pot fi carantinate, Moldovan a răspuns: "Dacă luăm în calcul vechea grilă de analiză, și pe acea grilă Bucureștiul e de carantinat”. Ea a precizat că noile criterii sunt mai obiective, dar decizia de a institui carantina "ține de mai mulți factori”.

La câteva ore de la declarația Andreei Moldovan, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a transmis pe Facebook că Bucureștiul nu va fi carantinat de Paști, iar publicarea noilor criterii de carantinare a localităților vine să clarifice/actualizeze criteriile care pot duce către o recomandare de carantinare a unei localități.