În câteva zile, românii se vor putea vaccina, fără o programare prealabilă, cu vaccinul AstraZeneca în centrele din țară în care sunt locuri disponibile, singura condiție fiind să nu fie alte persoane programate, au anunțat marți autoritățile. Datele oficiale din platforma RoVaccinare arată că în București sunt acum mii de locuri disponibile pentru vaccinarea cu AstraZeneca în mai multe centre, fără să fie persoane pe listele de așteptare. Din articol puteți afla argumentele autorităților pentru această decizie, dar și cum găsiți un astfel de centru atât în București, cât și în alte localități din țară.

Vaccin AstraZenecaFoto: Igor Petyx-IPA / PA Images / Profimedia

Datele oficiale din platforma de vaccinare RoVaccinare arată că în acest moment sunt mii de locuri disponibile pentru vaccinarea cu AstraZeneca în centre din București în care sunt 0 persoane pe listele de așteptare.

Pentru a vedea unde sunt astfel de centre, trebuie să intri pe Harta centrelor de vaccinare COVID-19, iar din meniul din dreapta selectezi județul București și debifezi opțiunile: "lista de ateptare" și "0 locuri".

Click pentru a deschide

Rezultatul este că platforma îți va arăta centrele din București în care sunt acum mii de locuri disponibile pentru vaccinarea cu AstraZeneca și 0 persoane pe listele de așteptare.

Centrul cu cele mai multe locuri disponibile (3.401 locuri) cu vaccinul AstraZeneca și 0 persoane pe lista de așteptare este în acest moment în Sectorul 1 din București, la Complexul expozițional Romexpo nr. 2.

Click pentru a deschide

Al doilea centru în care sunt acum 1.503 de locuri disponibile pentru vaccinarea cu AstraZeneca și nicio persoană înscrisă pe listele de așteptare este în Sectorul 2 la Circul metropolitan București.

Click pentru a deschide

Un alt centru în care sunt acum 1.292 de locuri disponibile pentru vaccinarea cu AstraZeneca și nicio persoană înscrisă pe listele de așteptare este în Sectorul 4, la Grand Arena Mall.

Click pentru a deschide

Un alt centru în care sunt acum 855 de locuri disponibile pentru vaccinarea cu AstraZeneca și nicio persoană înscrisă pe listele de așteptare este în Sectorul 5, în incinta Liberty Mall, unde se află Centrul Multifuncțional Sfântul Andrei.

Click pentru a deschide

În fine, un alt centru în care sunt acum 437 de locuri disponibile pentru vaccinarea cu AstraZeneca și nicio persoană înscrisă pe listele de așteptare este în Sectorul 1, Institutul National de Endocrinologie C. I. Parhon.

Click pentru a deschide

  • În același mod se pot afla și în orice altă localitate din țară unde sunt centrele AstraZeneca în care există locuri disponibile pentru vaccinarea cu acest vaccin și nicio persoană pe listele de așteptare.

Spre exemplu, dacă în loc de București am selecta județul Vrancea, datele din platforma oficială de vaccinare arată că în orașul Focșani sunt în prezent 2 centre de vaccinare în care există locuri de vaccinare și 0 persoane pe listele de așteptare:

1. Dispensarul Sud din Focșani unde se administrează vaccinul AstraZeneca are 706 locuri disponibile și nicio persoană pe lista de așteptare

Click pentru a deschide

2. La Centrul Militar Casa Armatei din Focșani unde se administrează vaccinul Pfizer sunt în prezent 318 locuri disponibile și nicio persoană pe lista de așteptare.

Click pentru a deschide

Ce au anunțat mai exact autoritățile marți despre posibilitatea vaccinării, fără programare, cu AstraZeneca:

Vaccinare astra zeneca

Vaccinare astra zeneca

Foto: Hotnews

"În câteva zile: vaccinare fără programare cu Vaxzevria (AstraZeneca)

! Pentru facilitarea accesului la vaccinare, în centrele în care se administrează vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) și în care sunt locuri disponibile, va fi permisă vaccinarea persoanelor care optează pentru acest tip de vaccin, prin prezentarea directă la centrul de vaccinare, fără a mai fi necesară înscrierea pe platformă, cu respectarea celorlalte proceduri și instrucțiuni.

! Vom anunța începerea vaccinării fără programare în termen de câteva zile!

!!Important:

-Verificați disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma națională de informare cu privire la vaccinare;

-Prezentați-vă la centrul de vaccinare în care sunt locuri disponibile cu un document de identitate;

-Vaccinarea se va realiza în limita capacității de vaccinare a centrului;

-Asigurați-vă că nu aveți simptome asociate COVID19."

  • Valeriu Gheorghiţă: Avem un deficit important de programări în centrele cu AstraZeneca, unde am putea să vaccinăm peste 31.000 de persoane în fiecare zi

Potrivit coordonatorului campanei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, cel mai probabil vaccinarea cu AstraZeneca direct în centru, fără programare, va fi posibilă de vineri.

Medicul militar a afirmat că, deşi România are la acest moment o capacitate de vaccinare de 115.000 de persoane zilnic, în realitate se vaccinează doar sub 80.000 de persoane zilnic.

El a explicat că în centrele care au disponibil serul AstraZeneca ar putea fi vaccinaţi zilnic, dacă s-ar programa, 31.000 de oameni.

  • "Avem un deficit important de programări în centrele cu AstraZeneca unde am putea să vaccinăm peste 31.000 de persoane în fiecare zi. (...) De astăzi mă aştept să avem circa 80.000 de persoane vaccinate (zilnic - n.r.) având în vedere că a crescut numărul de persoane vaccinate pe flux. (...) Noi facem toate eforturile pentru a creşte ritmul de vaccinare, însă înţeleg perfect ezitarea şi preocuparea oamenilor, în mod deosebit pentru vaccinul de la AstraZeneca”, a afirmat Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări.

El a mai spus că la acest moment AstraZeneca este singurul vaccin pe care autorităţile îl pot pune la dispoziţia angajatorilor care doresc să îi vaccineze pe angajaţi.

  • "Această modalitate de vaccinare se poate asigura, la acest moment, cu un vaccin pe care-l avem disponibil. Singurul vaccin disponibil la nivel de stoc este vaccinul de la AstraZeneca şi este posibilitatea pe care noi o putem oferi, sigur, fără a se simţi cineva constrâns sau obligat să facă acest tip de vaccin. În momentul în care vor exista doze suficiente şi din celelalte tipuri de vaccinuri şi se poate asigura lanţul de frig corespunzător încât să nu compromitem calitatea acestor vaccinuri, va exista posibilitatea de a utiliza şi alte tipuri de vaccinuri", a susținut el.