Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat marți că nu are „indicații” că defecțiunea care a dus la tragedia de la „Victor Babeș” este dinăuntrul TIR-ului ATI, precizând că ancheta care este în curs de desfăsurare va stabili clar ce s-a întâmplat.

Vlad VoiculescuFoto: Comitetul național de coordonare a activităților privind vacccinarea împotriva COVID-19

„Ce ştiu este că toate ventilatoarele s-au oprit dintr-o dată. Din explicațiile de la DSU, care a cumpărat și operează TIR-urile, știm că a fost o problemă legată de presiunea oxigenului asta ar fi dus sau ar fi putut duce la oprirea tuturor ventilatoarelor. Dl Arafat m-a asigurat că toate unitățile mobile sunt verificate la fiecare două luni, că au toate avizele în ordine”, a spus Voiculescu.

El a explicat că a aflat despre situația de la „Victor Babeș” în jurul orelor 18.00 și imediat a sunat la spitale pentru a găsi locuri pentru pacienți, discutând de asemenea cu șeful DSU, Raed Arafat.

„Între 18.30-19.00 am ajuns la spital. Când am ajuns m-am interesat despre situația celorlalti pacienți, am întrebat dacă politia a fost anunțată.(...) Am întrebat dacă politia a fost anunțată, nu mi s-a confirmat acest lucru, am cerut să fie anunțată”, a precizat Voiculescu.

Întrebat dacă managerul de la „Victor Babeș” i-a spus în urmă cu două săptămâni că sunt probleme cu firma de mentenanță. „E vorba de o companie care a făcut o țeavă de o anumită dimensiune, care a fost înlocuită de o altă companie. E o instalație făcută pentru unitatea mobilă. Ca să fie pusă în funcțiune a fost nevoie de două lucrări”, a spus el.

Pe de altă parte, întrebat dacă a vorbit cu Nicușor Dan, spitalul fiind în subordinea Primăriei, Voiculescu a răspuns: „Când eram în drum spre Victor Babeș am încercat să-l sun pe Nicușor Dan, dar nu mi-a răspuns la telefon. Dar nu e ceva ce primarul putea să facă în momentul acela”.

Vlad Voiculescu a venit la conferința de presă alături de secretarii de stat Andreea Moldovan și Monica Althamer care l-au susținut în explicații. De asemenea, în sala de la Ministerul Sănătății a asistat la conferința de presă și liderul USR-PLUS Dan Barna.

Notă: În varianta inițială a articolului în loc de „nu avem indicații” a apărut „noi avem indicații”. Rectificăm și ne cerem scuze.

HotNews.ro a transmis cele mai importante declarații:

  • Știm că sistemul e suprasolicitat, dar asta nu justifică o tragedie.
  • Am solicitat la DSP București avizul de funcționare.
  • Am solicitat astăzi la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti avizul de funcţionare al Unităţii Mobile de Terapie Intensivă. Direcţia de Sănătate Publică a eliberat în data de 9 aprilie avizul de funcţionare cu caracter temporar pe perioada stării de alertă, la fel ca în alte cazuri. Din punctul de vedere al raportului DSP, în urma evaluării documentaţiei şi a expertizării, Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă respectă normele de igienă şi de sănătate publică.
  • La ce oră ați aflat? După ora 18.00 a fost confirmată problema, am sunat, între 18.30-19.00 am ajuns la spital.
  • Prioritatea a fost să găsim locuri pentru pacienți. Când am ajuns m-am interesat despre situația celorlalti pacienți, am întrebat dacă politia a fost anunțată.
  • Cu dl Arafat am vorbit imediat după ora 18.00.
  • La ce oră s-a produs incidentul? Acest lucru va fi stabilit de politie.
  • Am întrebat dacă politia a fost anunțată, nu mi s-a confirmat acest lucru, am cerut să fie anunțată.
  • Monica Althamer, secretar de stat: La ora 19.25 ministrul a solicitat să fie anunțată politia, în conditiile în care personalul de la fața locului s-a ocupat de pacienți.
  • Vlad Voiculescu: Am cerut ca poliția și familiile să fie anunțate.
  • Când eram în drum spre Victor Babeș am încercat să-l sun pe Nicușor Dan, dar nu mi-a răspuns la telefon. Dar nu e ceva ce primarul putea să facă în momentul acela.
  • Nu avem indicații că defecțiunea e dinăuntrul TIR-ului.
  • Din explicațiile de la DSU, care a cumpărat și operează TIR-urile, știm că a fost o problemă legată de presiunea oxigenului. Dl Arafat m-a asigurat că toate unitățile mobile sunt verificate la fiecare două luni, că au toate avizele în ordine.
  • Cred că premierul l-a chemat pe dr Arafat pentru că el este cel care este implicat să ofere explicațiile tehnice.
  • Despre problemele cu firma de mentenantă, reclamate de manager în urmă cu 2 săptămâni - a existat un dialog cu toți managerii, fiecare a menționat la acea dată. E vorba de o companie care a făcut o țeavă de o anumită dimensiune, care a fost înlocuită de o altă companie. E o instalație făcută pentru unitatea mobilă. Ca să fie pusă în funcțiune a fost nevoie de două lucrări.
  • Mă simt responsabil pentru ceea ce fac. Ieri s-a făcut tot ce se poate pentru toți pacienții.
  • Monica Althamer, secretar de stat: Omul venise pentru o eroare afișată de aparatură. Nu are pregătire medicală.