Secretarul de stat Raed Arafat a declarat luni seară, într-o conferință de presă de la Palatul Victoria, după ce trei pacienți COVID-19 au murit luni după o defecțiune la TIR-ul ATI de la Spitalul Victor Babeș din București, care a dus la oprirea alimentării cu oxigen, că ventilatoarele sunt de fabricație americană, iar când presiunea oxigenului ajunge la 6 acestea se opresc automat. ”Asta se pare că s-a întâmplat azi, cu toate ventilatoarele din TI. Cum, de ce, asta face obiectul anchetei”, spune Arafat. Întrebat dacă se simte responsabil pentru această tragedie, Arafat e replicat: "Altă întrebare".

Raed ArafatFoto: captura tv

Șeful DSU a continuat să apere calitatea TIR-urilor susținând că acestea sunt perfect funcționale, în garanție și verificate o dată la 2-3 luni, iar prin ele ar fi trecut 600-700 pacienți până acum.

După ce fostul primar al Capitalei Gabriela Firea a spus că TIR-ul cu paturile de ATI avea mai multe defecţiuni, iar în urmă cu 5 zile instalaţia de oxigen ar fi fost schimbată, dar ar fi fost instalată greşit, Arafat a dezmințit, spunând că nu a fost nimic defect.

”Nu era firma agreată care lucra cu firmă de stocatoare de oxigen. Țeava instalată era de altă dimensiune, motiv pentru care s-a refăcut instalația înainte de a intra TIR-ul în funcțiune. Nu s-a făcut pe improvizație, ci doar că firma care a făcut prima dată nu a avut țevi potrivite și pentru asta a fost refăcută lucrarea”, spune acesta.

Arafat a refuzat să răspundă la orice întrebare legată de ministrul Vlad Voiculescu și a evitat un răspuns direct legat de insuficiența paturilor la ATI și de ce ce nu s-au făcut locuri noi, dând vina pe ”pandemia nenorocită”.

Șeful DSU a spus că, potrivit informaţiilor existente la acest moment, luni, în jurul orei 16.25, a existat o creştere bruscă, de peste 6 bari, a presiunii oxigenului în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul "Victor Babeş". Ventilatoarele - de fabricaţie americană - s-au oprit pentru că, atunci când se depăşeşte această presiune, intră în sistem de autoprotecţie şi se opresc, iar apoi personalul spitalului a preluat ventilația pacienților, a spus Arafat, care nu a putut preciza cât timp au stat bolnavii fără oxigen. El spune că a aflat despre incident în jurul orei 17.20, iar după ora 18.00 a fost sunat de către ministrul Sănătății, care l-a întrebat despre situație.

Arafat a mai spus că, în momentul incidentului, în curtea spitalului era un angajat al firmei care se ocupă de întreținere a ventilatoarelor, dar acea persoană a refuzat să intre în TIR ca să rezolve problema, din cauza bolnavilor COVID-19. Șeful DSU a spus că reprezentantul firmei se afla acolo pentru o defecțiune la un alt ventilator din acel TIR, fără legătură cu tragedia.

______________________

Trei pacienți COVID-19 au murit luni după o defecțiune la TIR-ul ATI - unitatea mobilă de Terapie Intensivă - de la Spitalul Victor Babeș din București, care a dus la oprirea alimentării cu oxigen. La acel moment, în TIR-ul ATI - care fusese pus în funcțiune sâmbătă - erau internați 8 pacienți. Poliția Capitalei a anunțat că a deschis o anchetă.