Ministrul de Interne, Lucian Bode, a catalogat luni drept "inadmisibil să se mai întâmple" ceea ce am văzut vineri noapte la Spitalul Foișor - ​pacienți evacuați pe targă, în cărucioare sau în portbagaj. Chestionat dacă este de acord cu Rareș Bogdan, care spunea, referindu-se la secretarul de stat în MAI Raed Arafat, că nimeni nu este de neînlocuit, Bode a răspuns: "Da, nimeni nu este de neînlocuit, inclusiv ministrul Bode, inclusiv secretarul de stat Raed Arafat".

Pacienti transferati de la spitalul FoisorFoto: Captura video

Întrebat de jurnaliști, luni dimineață, în fața sediului Ministerului de Interne, cum comentează afirmațiile prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan, Lucian Bode a răspuns: "Comentez partea a doua - nimeni nu este de neînlocuit. Inclusiv ministrul Bode, inclusiv secretarul de stat Raed Arafat”.

Ordinul de evacuare a spitalului a fost semnat de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, instituție aflată în subordinea Ministerului de Interne. Bode spune că responsabilitatea privind modul în care să fie mutați pacienții este însă a medicilor curanți, inclusiv în cazul pacientului scos din spital în portbagajul unei mașini.

  • "Ca simplu cetățean, am văzut și eu că modul în care a fost organizată externarea nu a fost deloc în regulă. De ce s-a ajuns aici? (...) Mutarea pacienților nu a hotărât-o nici Ministerul Sănătății și nici Departamentul pentru Situații de Urgență. Medicul curant spune dacă pacientul este mutat în alt spital sau daca este externat și hotărăsc de comun acord cum anume se face externarea.
  • Ne-a șocat imaginea cu pacientul introdus în portbagaj. Am întrebat ce s-a întâmplat și am înteles că doctorul curant, împreună cu pacientul și cu familia acestuia au hotărât să aranjeze masina astfel încât să fie transportat acel pacient.
  • Putem discuta foarte mult despre cauze, dar efectul l-am vazut cu totii. Asa ceva este indamisibil să se mai întample. Era la îndemâna celor care au făcut externările să ia câte o ambulanță să intre pe rând în curte", a afirmat Lucian Bode.

Întrebat dacă ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ar trebui să demisioneze, Bode a spus: "Eu nu emit astfel de opinii în calitate de ministru în cabinetul din care face parte și domnul Voiculescu. Cine este responsabil de decizia în privinţa lui Vlad Voiculescu? Primul ministru”.

Ministrul de Interne a mai spus că, în prezent, toate cele 20 de paturi ATI și aproape toate cele 90 de paturi cu oxigen de la Spitalul Foișor sunt ocupate.

CITEȘTE ȘI: Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale