Angajații de la Centrul de Primiri Urgențe din Târgu Neamț au virusat calculatorul de la triajul pacienților în Unitatea de primiri urgențe uitându-se la filme. Cazul a ieşit la iveală, după ce un membru în Consiliul de Administraţie al unităţii sanitare, Maria Vrânceanu, a ajuns pe 2 aprilie la Centrul de Primiri Urgenţe, din cauza unei probleme medicale a soţului. ”s-a intrat pe site-uri cu filme și lucruri pe care nu le pot spune aici”, spune Maria Vrânceanu, scrie Mesagerul de Neamț care subliniază că ar fi vorba de filme porno și filme cu Bruce Lee.

Primiri urgenteFoto: Agerpres

”La un moment dat s-a blocat tot triajul. Și nu știam ce se întâmplă. Așa că m-am interesat, fiind și membru în Consiliul de Administrație al spitalului, care e cauza blocajului activității în CPU. După ce l-am sunat pe domnul inginer Cebere, care se ocupă de sistemul IT din spital, am aflat că s-a blocat calculatorul. Fără calculator la CPU nu poți face nimic, pentru că sunt proceduri de introducere a fiecărui pacient de către registrator în baza de date. Dar totul se blocase. Am întrebat de unde provine problema și, spre surprinderea mea, am aflat că în noaptea precedentă, s-a descoperit de către inginerul IT că respectivul calculator de la triaj se blocase din cauza unor viruși. Viruși care au apărut ca urmare a faptului că în noaptea precedentă s-a intrat pe site-uri cu filme și lucruri pe care nu le pot spune aici. Ceea ce este anormal și mi se pare de neacceptat. Nu vă mai spun că afară erau și două ambulanțe cu pacienți în ele, cu suspecți Covid”, a spus Maria Vrânceanu, potrivit Mesagerul de Neamț.

Directorul spitalului, dr. Alexandru Patrașcu, a confirmat că de pe calculatorul de la triaj au fost accesate site-uri cu filme și că va fi o anchetă internă.

”Responsabilul de la serviciul care se ocupă de partea de IT a constatat că acel calculator de la triaj din CPU s-a blocat din cauză că au fost accesate anumite site-uri ce a dus la virusarea calculatorului. Noi am încercat să dăm posibilitatea angajaților CPU să-și facă pregătirea profesională online, dar probabil s-au relaxat și au accesat site-uri care nu țin de partea medicală și de fișa postului. Au fost accesate site-uri cu filme. Acum accesul este restricționat și cei de la CPU au fost înștiințați că pot accesa telefoanele personale de pe rețeaua WI-FI a spitalului. O să facem o anchetă internă pentru ca astfel de lucruri să nu se mai repete”, a declarat directorul spitalului, dr. Alexandru Patrașcu.