Un bucureștean a depus cerere pentru eliberarea unei noi cărți de identitate acum aproape două luni, pe la mijlocul lui februarie. Serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor nu i-a eliberat nici până acum cartea de identitate, deși termenul legal de soluționare a cererii este de 30 de zile. Bucureșteanul sună să întrebe ce se întâmplă și i se răspunde că este o criză de plastic și nu au cu ce produce cartea de identitate, dar să revină câteva zile mai târziu că poate va fi rezolvată situația. Cazul bucureșteanului este doar un exemplu, fiindcă situația este generalizată la nivelul întregii țări. La solicitarea HotNews.ro, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) spune că problema va fi rezolvată în perioada 12 aprilie- 16 aprilie 2021.

Carte de identitateFoto: dgepmb.ro

Potrivit DEPABD, "nu este vorba de o criză de plastic, ci de o dificultate temporară ce privește procedura de inserare a elementelor de securitate în materialul din care se produc cărțile de identitate".

Însă, în opinia DEPABD nu ar fi o problemă pentru cetățenii cărora le-au expirat cărțile de identitate, deoarece pe perioada stării de alertă pot fi folosite și cele vechi. Adică, actele de identitate expirate își păstrează valabilitatea pe toată perioada stării de alertă și încă 90 de zile după aceea.

Explicațiile DEPABD și ce pot face cetățenii cu cărți de identitate expirate

• Termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea unui act de identitate este de până la 30 de zile, acesta putând fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful serviciului public comunitar de evidență a persoanelor, potrivit OUG 97/2005.

• În funcție de volumul cererilor pentru eliberarea actelor de identitate și de complexitatea activităților/verificărilor ce trebuie efectuate la nivelul fiecărui serviciu public comunitar de evidență a persoanelor este stabilit un număr de zile pentru soluționarea acestora, în termenul legal de 30 de zile.

• Normele legale în vigoare nu reglementează eliberarea actului de identitate în regim de urgență însă, prin excepție, cetățeanul care se află într-o situație deosebită, ce poate justifica solicitarea eliberării cărții de identitate într-un termen mai scurt de 30 de zile, se poate adresa cu o cerere în acest scop șefului serviciului public comunitar de evidență a persoanelor. Actul de identitate valabil va putea fi lăsat în posesia titularului până la înmânarea noii cărți de identitate.

• Aceste precizări nu se aplică și cererilor pentru eliberarea cărților de indentitate provizorii.

• Potrivit Legii 55/2020 privind undele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei, actele de identitate al căror termen de valabilitate a expirat ori urmează să expire în perioada stării de alertă sunt și rămân valabile pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări. Concret, actele de identitate al căror termen de valabilitate a expirat începând cu data de 1 martie 2020 sunt valabile potrivit legii.

• Acestea pot fi utilizate în relațiile cu instituțiile publice sau cu persoanele juridice de drept privat, care au obligația de a le accepta.

• Mai exact, actele de identitate expirate începând cu data de 1 martie 2020 își păstrează valabilitatea încă 90 de zile de la încetarea stării de alertă.

• DEPABD, prin structurile subordonate, asigură producerea cărților de identitate. Astfel, în cursul anului 2020 a fost finalizată o procedură de achiziție publică la finalul căreia oferta admisă a fost cea formulată de un furnizor diferit față de entitatea care a furnizat materialele utilizate la producerea cărților de identitate în ultimii 10 ani. În aceste condiții, pentru derularea contractului este necesară realizarea transferului de echipamente, proprietatea DEPABD, utilizate pentru inserarea elementelor de securitate ale documentelor de identitate.

• DEPABD estimează o rezolvare a problemei în perioada 12 aprilie- 16 aprilie 2021.

• DEPABD spune că nu este vorba de o criză de plastic, ci de o dificultate temporară ce privește procedura de inserare a elementelor de securitate în materialul din care se produc cărțile de identitate, precum și faptul că la producerea cărților electronice de identitate vor fi utilizate cu totul alte tehnologii, moderne, menite să asigure un nivel de securitate adecvat.

• Cetățenii nu sunt obligați să se adreseze serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor decât ca urmare a pierderii, furtului ori deteriorării cărții de identitate, precum și schimbării numelui ca urmare a căsătoriei.