Ministrul Justiției, despre decizia CCR care face revoluție în dosarele penale: În fața unui iminent blocaj, avem instrumentul OUG, dar încă nu am luat decizia

de I.H.     HotNews.ro
Joi, 8 aprilie 2021, 10:37 Actualitate | Esenţial


Ministrul Justiției, Stelian Ion
Foto: Facebook
Ministrul Justiției, Stelian Ion, apreciază că decizia de miercuri a Curții Constituționale, care a stabilit că nicio persoană condamnată nu va mai merge la închisoare în lipsa motivării deciziei definitive, va duce la o amânare a pronunțării, astfel încât să fie posibilă și redactarea hotărârilor judecătorești. El spune că, în fața unui iminent blocaj, trebuie luată o decizie politică, unul dintre instrumente fiind o ordonanță de urgență. Reamintim că prin decizia CCR Parlamentul sau Guvernul au la dispoziție 45 de zile, de la momentul publicării deciziei Curții Constituționale, să modifice Codul de procedură penală. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.

Stelian Ion spune că, în fața unui iminent blocaj, trebuie luată o decizie politică, unul dintre instrumente fiind o ordonanță de urgență: "Dar nu spun că va fi Ordonanță de Urgență, deci e o decizie pe care o vom lua, încă nu am luat decizia aceasta”.

Întrebat dacă vede posibilă motivarea deciziilor simultan cu adoptarea lor, având în vedere că inclusiv Înalta Curte de Casație și Justiție atrăgea atenția asupra lipsei de personal, Stelian Ion a răspuns: „Este greu de explicat acum, înainte să vedem considerentele deciziei, dar este de anticipat că se va ajunge la o amânare a pronunțării, la o amânare a pronunțării astfel încât să fie posibilă și redactarea hotărârilor judecătorești. Aceasta se poate întâmpla”.

Chestionat care ar putea fi consecințele deciziei CCR, ministrul Justiției susține: "Dacă nu avem motivarea și nu știm exact la ce se referă, nu putem să facem aprecieri în orb. Hadeți să vedem ce se va întâmpla. O să vă țin la curent”.

Adoptarea unei OUG ar putea veni în contradicție cu referendumul din mai 2019 privind interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare.

Nicio persoană condamnată nu va mai merge la închisoare în lipsa motivării deciziei definitive de condamnare, a stabilit miercuri Curtea Constituțională. Actualele prevederi impun un termen de 30 de zile pentru motivarea unei decizii, dar s-a ajuns la situații în care sentințele au fost motivate și după un an.

Curtea Constituţională a stabilit că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept la data pronunțării acesteia.

Conform CCR, redactarea motivării ulterior deciziei de condamnare lipseşte persoana repectivă de "garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil".

CCR a admis, cu majoritate de voturi, o excepţie de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale mai multe articole din Codul de procedură penală.

Astfel, sunt declarate neconstituţionale:
 • art. 400 alin. (1) - "Rezultatul deliberării se consemnează într-o minută, care trebuie să aibă conţinutul prevăzut pentru dispozitivul hotărârii";
 • art. 405 alin. (3) - "(3) Preşedintele completului pronunţă minuta hotărârii";
 • art. 406 alin. (1) şi (2) - "(1) Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunţare. (2) Hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluţionarea cauzei, în cel mult 30 de zile de la pronunţare, şi se semnează de toţi membrii completului şi de grefier".
Argumentele CCR:
 • "Curtea a reţinut că redactarea hotărârii judecătoreşti penale (motivarea în fapt şi în drept) ulterior pronunţării minutei (soluţiei) dispuse în cauză lipseşte persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil.
 • Totodată, Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti penale definitive, anterior motivării în fapt şi în drept a acesteia, este contrară dispoziţiilor constituţionale şi convenţionale referitoare la libertatea individuală şi siguranţa persoanei şi celor care consacră demnitatea umană şi dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept".
Prin urmare, Curtea Consituţională a stabilit că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt şi în drept, la data pronunţării.
 • "Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei.
 • Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept", aminteşte Curtea Constituțională, într-un comunicat de presă.
Deciziile Curţii Constituţionale au putere numai pentru viitor, de la data publicării în Monitorul Oficial.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2790 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  un NOU COD DE PROCEDURĂ (Joi, 8 aprilie 2021, 10:48)

  ioanbucsa751467216962915 [utilizator]

  penală...asta va trebui adoptat cât mai curând
  La câte decizii a dat CCR în ultimii ani, actualul cod încurcă mai mult anchetele de cât garantează drepuri ale cetăţenilor
  CAMERA preliminară a ajuns să fie proces în proces, chestiunile de competenţa organelor judiciare şi multe altele nu fac decât să tegiverseze procesele inutil
  • 0 (2 voturi)    
   Nu e nevoie de un nou Cod de proc.penala (Joi, 8 aprilie 2021, 12:39)

   Dilematic [utilizator] i-a raspuns lui ioanbucsa751467216962915

   Actualul cod este functional, modificarile aduse ca urmare a deciziilor constitutionale nu incurca, ci dimpotriva, perfectioneaza procedurile reglemenate si practicate.
   Instituirea camerei preliminare a fost si este benefica si nu constituie motiv de tergiversare.
   • +1 (1 vot)    
    fragmentare (Joi, 8 aprilie 2021, 13:23)

    ioanbucsa751467216962915 [utilizator] i-a raspuns lui Dilematic

    Se fragmentează prea mult procedura în faţa instanţelor
    Se citează prea multe părţi pentru chestiuni care îi privesc în principal pe inculpaţi
    camera preliminară trebuia să fie o procedură scurtă, scrisă, dar s-a denaturat
 • -4 (10 voturi)    
  CCR al salveaza pe Dragnea! (Joi, 8 aprilie 2021, 10:59)

  Miky60 [utilizator]

  .*.

  Este o decizie clara ca sa al salveze pe Dragnea! Decit sa faca ceva pentru tara, CCR al salveaza pe Dragnea! Este inadmisibil unde s-a ajuns!

  .*.
  • 0 (0 voturi)    
   si (Joi, 8 aprilie 2021, 13:09)

   costelo999 [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

   citi altii pe linga el, nu e asa ca este nasol ? sa stai la puscarie si sa nu stii de ce ? dar dragnia este cel mai important nu ? sa faca puscarie orice ar fi ...daca generalizam oricine poate sa stea la puscarie fara motivarea instantei, deci nu stie de ce , si dupa ce iese afla , o fi normal asa intr-un stat de drept ?
 • +5 (7 voturi)    
  "NU OUG-urilor in Justitie" (Joi, 8 aprilie 2021, 11:49)

  Martorii lui Vladuts [utilizator]

  Parca a fost un referendum ... Sau nu retin eu bine ?
 • +3 (5 voturi)    
  OUG (Joi, 8 aprilie 2021, 12:20)

  shurehand [utilizator]

  va fi pana la urma dat OUG si va arata ca acel referendum a fost degeaba ca si alte referendumuri.
 • -1 (1 vot)    
  Urgenta legiferarii justifica folosirea OUG, (Joi, 8 aprilie 2021, 12:42)

  Dilematic [utilizator]

  cu conditia consultarii prealabile a CSM, ICCJ si PICCJ
 • +1 (1 vot)    
  Deja vu (Joi, 8 aprilie 2021, 12:51)

  justin puscasu [utilizator]

  Cred ca peste jumatate din actele normative emise in ultimii ani ar putea fi anulate de CCR fara efort
  Ma uimeste faptul ca la parlament si la guvern nu exista niste consilieri juridici suficient de competenti, care sa-i mai traga de maneca pe alesi cand o iau pe aratura.
  • +1 (1 vot)    
   CONSILIERI COMPETENŢI (Joi, 8 aprilie 2021, 13:27)

   ioanbucsa751467216962915 [utilizator] i-a raspuns lui justin puscasu

   nu prea există, dar la CCR se forţează prea mult normele, se cunoaşte că e un spirit de gaşcă numită de PSD şi apropiaţi
   POATE la CCR ar trebui făcută o reformă, dar până una alta, vor face varză legile penale
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru asta dati OUG,pentru altele....nu (Joi, 8 aprilie 2021, 13:13)

  floriniulian [utilizator]

  Pentru pensiile speciale/serviciu aberante nu puteti da OUG,nu?

  Pentru pensionarile la 40 de ani nu puteti da OUG,nu?

  Pentru taierea sporurilor si a salariilor aberante nu puteti da OUG,nu?

  Nu este o urgenta sa dati OUG pentru toate aberatiile de mai sus avand in vedere faptul ca Romania s-a imprumutat de 4 miliarde de euro sa le plateasca?
  Care se adauga la cele 20 de miliarde de euro imprumutate anul trecut?
  Care se adauga la cele 130 de miliarde de euro datorie externa cu care nu s-a facut NIMIC?

  Falimentul tarii bate la usa iar guvernul se ocupa cu diversiuni.ZERO reforma.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by