​16 persoane, victime ale exploatării sexuale, au fost astăzi eliberate într-o operațiune comună Spania-România. Victimele erau drogate și forțate să practice prostituția, proxeneții considerându-le drept proprietatea lor personală.

Nouă membri ai acestei rețele criminale care se ocupa cu traficul de persoane în trei țări – Spania, România și Regatul Unit al Marii Britanii – au fost arestați. Rețeaua controla și întreaga activitate de prostituție din partea de sud a insulei Tenerife.

Ancheta poliției, împărțită în două faze, a fost dezvoltată în cadrul EUROJUST – Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Justiție Penală și în virtutea canalelor existente de cooperare judiciară internațională. Prima parte a început în Santa Cruz de Tenerife, unde a fost stabilită originea activității infracționale principale și victimele exploatării sexuale au fost eliberate. În această etapă au fost efectuate toate înregistrările și perchezițiile. În cea de-a doua fază au fost efectuate arestările legate de ordinele europene de arestare și predare.

Operațiunea a început atunci când agenții au aflat de existența unei organizații criminale extrem de bine organizată și structurată, rețea care își avea sediul în Tenerife și opera între Spania, România și Regatul Unit al Marii Britanii. Membrii săi au controlat activitatea infracțională legată de prostituție în această zonă a Spaniei, în special în partea de sud a insulei, cu precădere în orașele Arona și Adeje.

Ancheta a culminat în Spania cu eliberarea a patru victime și reținerea a trei persoane pe numele cărora exista un Ordin european de detenție și predare pentru infracțiunile de trafic de ființe umane, prostituție și apartenența la o organizație criminală. Au fost făcute șase înregistrări și percheziții – patru la domiciliile din orașele din Tenerife, Adeje și Arona, una la un club din Arona și alta la o casă din districtul Tetuán din Madrid – în care au fost găsite mai multe dispozitive de comunicație mobilă de ultimă generație și peste 17.000 de euro în numerar.

În România, a fost realizat un dispozitiv în care au colaborat doi polițiști naționali și au fost eliberate doisprezece victime. La fel, au fost făcute șase arestări pentru infracțiunile de trafic de persoane și apartenența la o organizație criminală, iar 16 intrări și percheziții au fost efectuate la locuințe private din zona Turda din România. În plus, au fost confiscate patru vehicule de ultimă generație și s-a pus sechestru pe două clădiri care fuseseră obținute ca urmare a profitului generat prin infracțiunile cercetate.

Victimele ca mărfuri sexuale

Victimele, de naționalitate română, au fost transportate din România spre Tenerife, iar odată ajunse acolo au călătorit cu mașini aparținând membrilor organizației în orașele Adeje și Arona. La fel și din Spania, victimele erau transferate în mod regulat la Londra (Regatul Unit) pe calea aerului. În toate aceste locuri au fost obligate să practice prostituția în cluburi de hostess sau în apartamente private.

Membrii acestei organizații criminale și-au controlat victimele forțându-le să consume substanțe narcotice, în special cocaină, deseori furnizate chiar de proxeneți, toate cu scopul de a le anula voința și de a fi mai profitabile pentru afacere.

Femeile erau tratate ca niște mărfuri sexuale, considerate proprietatea liderului și clasificate precum sunt catalogate mărfurile într-o casă de marcat. Femeile au fost hărțuite constant, amenințate – atât ele, cât și rudelor lor – și au suferit abuzuri fizice constante din partea exploatatorilor lor.