Cele 11 nave cu animale destinate exportului care au plecat din România începând din 16 martie și au rămas blocate pe Canalul Suez au ajuns la destinație, în Iordania şi Arabia Saudită, anunță Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Instituția precizează că informaţiile centralizate de la şapte dintre nave arată că mortalitatea în rândul animalelor a fost, în medie, de 0,22%.

oiFoto: ansvsa.ro

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, trei nave care au plecat în perioada 16 - 18 martie din portul Constanța, având la bord un efectiv total de 24.310 de oi și 371 de vaci au ajuns în porturile de destinație: Aqaba, în Iordania (2 nave) și Jeddah, în Arabia Saudită (1 navă), în intervalul 30 - 31 martie.

Trei nave care au plecat în 19 martie din portul Constanța, având la bord un efectiv total de 26.627 de oi și 472 de vaci au ajuns în porturile de destinație: Aqaba, în Iordania (1 navă) și Jeddah, în Arabia Saudită (2 nave), în intervalul 31 martie - 4 aprilie.

Cinci nave care au plecat în perioada 23-24 martie din portul Constanta, având la bord un efectiv total de 54.790 de oi și 770 de vaci au ajuns în porturile de destinație: Aqaba, în Iordania (1 navă) și Jeddah, în Arabia Saudită (4 nave), în intervalul 2 – 5 aprilie.

ANSVSA precizează că, până la această dată, celula de criză constituită în urma incidentului din Canalul Suez a centralizat informațiile primite de la comandanții a șapte nave, conform cărora procentul de mortalitate înregistrat a fost în medie de 0,22% (fiind cuprins între 0,09 – 0,35%). Pe măsură ce sosesc și restul de informații privind animalele de pe celelalte 4 nave, acestea vor fi centralizate și vor fi făcute publice, susține instituția.

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară îi atenționează pe operatorii economici care intenționează să desfășoare comerț cu animale vii că au fost modificate procedurile privind suplimentarea cantităților de furaje și apă cu minimum 25 %.

De asemenea, având în vedere debutul perioadelor cu temperaturi ridicate este necesar să se țină cont că la transportul rutier la temperaturi de peste 30°C este obligatorie creșterea spațiului destinat animalelor cu 10%. În ceea ce privește transportul maritim, la o temperatură mai mare de 35°C este obligatorie creșterea spațiului destinat animalelor cu 15%, separarea animalele cu coarne de cele fără coarne și obligativitatea prezenței unui medic veterinar pe tot parcursul călătoriei până la destinația finală, mai precizează ANSVSA.