Premierul Florin Cîțu respinge deocamdată ideea că certificatul de vaccinare să poată fi folosit pentru a călători în România sau pentru a merge la restaurant și evenimente culturale și sportive. Cum se întâmplă însă concret la alții, care au trecut deja la folosirea aplicațiilor ce pot demonstra oricui dacă ești vaccinat sau nu?

Persoana din Israel arata aplicatia care dovedeste ca este vaccinataFoto: AFP / AFP / Profimedia

Se vorbește foarte mult în ultima perioadă și în România despre posibilitatea redeschiderii restaurantelor (fără restricții privind numărul persoanelor etc), barurilor sau reluarea evenimentelor sportive și culturale pentru persoanele vaccinate.

Subiectul este cât se poate de actual în condițiile în care scenariul se aplică deja pe scară largă în Israel sau se testează în țări din Uniunea Europeană, precum Germania sau Danemarca.

Oficial, Florin Cîțu a spus ieri că „în România nu se va aplica certificatul verde” deși, în aceeași conferință de presă, a mai menționat și că un program pilot în acest sens va fi discutat după 1 iunie, dată la care, potrivit premierului, țara noastră ar trebui să revină „la normalitate”.

Declarația lui Cîțu a creat un pic de confuzie, în condițiile în care Uniunea Europeană lucrează la ceea ce se numește certificatul verde digital, care ar trebui să faciliteze deplasarea cetățenilor în spațiul comunitar în perioada pandemiei COVID-19, și a cerut și implicarea fiecărui stat membru, deci inclusiv România.

Alte surse spun că ministerul Economiei și cel al Sănătății de la noi au format deja un grup de lucru pentru a vedea cum se poate folosi certificatul verde european, care ar urma să intre în vigoare la mijlocul lunii mai, și pe plan intern.

Întrebarea este cum se poate face tehnic și legal astfel încât persoanele vaccinate (sau testate negativ de Covid) să poată participa la adunări mari de persoane, precum evenimente culturale sau sportive, sau să meargă la restaurant.

În mod evident, orice inițiativă din domeniul digital reprezintă o provocare pentru România. În acest sens, declarațiile reținute ale premierului Cîțu sunt de înțeles: în țara dosarului cu șină poate părea complicat/imposibil să pui instituțiile publice să scrie informația în cod QR, de exemplu, sau să convingi oamenii să-și descarce aplicații cu date medicale, pe care să le poată accesa cineva interesat, în condiții de siguranță.

Dar dacă dăm la o parte și componenta politică (foarte mulți acuză certificatul verde de discriminare între persoane vaccinate și persoane nevaccinate), din punct de vedere tehnic lucrurile nu ar trebui să fie prea complicate.

Dacă întrebi oameni din lumea digitală, aceștia pufnesc în râs. Lucrurile sunt foarte simple. Numai să vrei să le faci.

Până aflăm mai multe de la autoritățile din România (deocamdată nu știm nici măcar în ce stadiu este crearea acelui soft cerut de Comisia Europeană autorităților din România pentru verificarea codurilor QR), hai să vedem cum funcționează la alții și cum se poate face ceva și în România.

Cum funcționează certificatul verde în Israel

Pentru că Israel este dată ca exemplu frecvent în România, atât pentru campania de imunizare a populației, cât și pentru modul în care funcționează „redeschiderea”, am stat de vorbă cu cineva care locuiește în Tel Aviv.

În Israel în acest moment, accesul în interiorul restaurantelor, a sălilor de gimnastică sau a altor facilități este permis doar persoanelor vaccinate. Pe terase pot merge și cei nevaccinați. Dar doar acolo.

Cum se întâmplă efectiv lucrurile? La o săptămână după rapel, persoana vaccinată trebuie să facă două lucruri: primul ar fi să se înscrie pe un site al Ministerului Sănătății, cu ID-ul personal. Apoi va primi pe mail un certificat de vaccinare.

”Este o simplă foaie de hârtie, care dovedește faptul că persoana respectivă este vaccinată. Aceasta, cred, poate fi falsificată mai ușor”, mi-a spus cetățeanul israelian.

Al doilea pas este ca persoana vaccinată să-și descarce o aplicație care se cheamă „Semafor” și să-și introducă acolo câteva date: ID-ul, numărul de telefon, data nașterii. Aplicația respectivă arată, pe culori, care este situația în ceea ce privește vaccinarea.

Pentru o persoană imunizată culoarea va fi verde. „Este un video, sunt niște imagini în mișcare care au un contur special. Ar fi mai greu de falsificat decât o simplă foaie de hârtie pe care scrie că ești vaccinat”, mi-a explicat cetățeanul din Israel.

Ce se întâmplă mai departe? În momentul în care merge la restaurant sau la un eveniment cultural și vrea să intre în interior, cetățeanul israelian deschide aplicația și i-o arată persoanei de la intrare. Dacă este vaccinat aceasta va fi verde, deci poate intra în interior.

„În general, cam așa se întâmplă în toate restaurantele. Sigur, mai sunt și restaurante unde nu-ți cere nimeni să vadă ce culoare are „Semaforul”, dar asta este ilegal, își asumă să fie amendate”, mi-a mai spus cetățeanul israelian.

Așa funcționează lucrurile într-un țară digitalizată. Într-o țară în care fiecare cetățean își poate consulta în orice moment istoricul medical sau se poate programa la medic tot prin intermediul unei aplicații instalate pe telefon (la noi există, să zicem, cardul de sănătate, care de multe ori nici nu funcționează).

Ceva similar cu ceea ce se întâmplă în Israel este și în Danemarca, iar aplicația se numește Coronapas.

Cum ar funcționa un certificat verde pe bază de cod QR

Certificatul verde european, anunțat de Comisia Europeană, și care urmează să intre în vigoare la mijlocul lunii mai, se bazează pe stocarea unor informații despre persoana respectivă (dacă este vaccinat, testat, a avut COVID) sub forma unui cod QR.

Certificatul european nu este gândit însă pentru a fi folosit pe plan intern de statele membre, ci pentru a facilita circulația persoanelor dintr-un stat în altul, după ridicarea restricțiilor. Cu toate acestea, da, certificatul poate fi folosit și pentru accesul la festivaluri, concerte, meciuri de fotbal sau chiar pentru a merge la restaurant. Așa cum propun, de exemplu, unii reprezentanți ai sectorului HORECA.

Și cine „bagă” informațiile despre vaccinare în aplicație?

„O instituție publică. De pildă, când mergi la centrul de vaccinare și te vaccinezi informația referitoare la vaccin poate fi scrisă și sub forma unui cod QR”, explică Bogdan Manolea, directorul executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet.

Ce este un cod QR? Este o informație care este stocată într-un mod în care nu poate fi citit în mod obișnuit. Informația este scrisă într-un mod cifrat. Trebuie să ai cheia ca să poți s-o citești, altfel nu are sens pentru tine.

Până la ce nivel s-ar putea împinge lucrurile cu folosirea certificatului digital?

„În opinia mea, acest certificat are sens atunci când o țară cu un regim bun de vaccinare, să zicem Marea Britanie, vrea să-și păstreze imunitatea de turmă și nu permite intrarea în țară decât a persoanelor vaccinate sau testate. De asemenea, când vrei să mergi într-o aglomerare de oameni, pe stadion, să zicem. Nu ar avea sens însă să folosești certificatul ca să mergi la o pensiune. Ar fi o exagerare, pentru că totuși vorbim și de o soluție temporară până se va ajunge la imunitate răspândită”, mai spune Bogdan Manolea.

Florin Cîțu a scris chiar astăzi pe contul său de Facebook că nu este adeptul divizării populației între vaccinați și nevaccinați. Rămâne de văzut însă dacă este doar o declarație politică sau, încetul cu încetul, va urma exemplele din alte state.