Curtea Constituţională a decis, marţi, că este neconstituţională o prevedere din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind Direcţia Naţională Anticorupţie și a stabilit că un procuror nu mai poate continua ancheta într-un dosar disjuns.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

CCR transmite, printr-un comunicat de presă, că a admis, cu majoritate de voturi, o excepție de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.13 alin.(5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcția Națională Anticorupție sunt neconstituționale.

Dispozițiile art. 13 alin.(5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 43/2002 declarate neconstituționale au următorul cuprins: "În cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie poate continua efectuarea urmăririi penale şi în cauza disjunsă.”

CCR motivează că acestă prevedere contravine, în esență, dreptului la un proces echitabil și dreptului la apărare.

Tot marți, CCR a respins, ca neîntemeiată, o excepție de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 367 alin.(9) din Codul de procedură penală. Acesta prevede: ”Ridicarea unei excepții de neconstituționalitate nu suspendă judecarea cauzei”.