Fostul director al Oficiului pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bacău Anfrei Seto a fost trimis în judecată de DNA, în două dosare penale în care este acuzat că ar fi luat mită câteva zeci de mii de euro de la beneficiari ai unor proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile. În octombrie 2020, Andrei Seto a fost condamnat în prima instanță la șase ani și două luni de închisoare, pentru fapte similare.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

DNA a anunțat marți că Serviciul Teritorial Bacău l-a trimis în judecată pe Andrei Seto, la data faptelor director al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Bacău, în două dosare distincte.

În ambele dosare, el este acuzat de luare de mită în formă continuată și complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri.

Potrivit DNA, Andrei Seto ar fi cerut și primit suma totală de 30.000 euro, de la trei persoane (martori în cauză), beneficiare ale unor proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, în perioada 2014-2015.

Suma respectivă reprezenta un sfert (25%) din banii încasați de la O.J.F.I.R. Bacău, sub formă de finanțare europeană, de către persoanele respective, în cadrul Măsurii 112 „Instalarea tinerilor fermieri”. Banii ar fi fost primiți pentru „ajutorul” acordat martorilor la aprobarea/soluționarea favorabilă a documentației întocmite în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile.

În același context, în cursul anului 2014, Seto, în aceeași calitate de director al Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bacău, ar fi ajutat una dintre cele trei persoane să obțină fonduri europene în cadrul Măsurii 112 - „Instalarea tinerilor fermieri”, pentru proiectul intitulat „Instalarea ca șef de exploatație a tinerei fermiere (...) în ferma apicolă din comuna (...), județul Bacău” în condițiile în care aceasta nu îndeplinea condițiile de eligibilitate.

Astfel, persoana respectivă ar fi obținut pe nedrept 176.980 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

În acest dosar a fost pus sechestru asupra unui imobil al fostului director.

În cel de al doilea dosar, procurorii îl acuză pe Andrei Seto că ar fi determinat și ajutat o persoană să depună la Grupul de Acțiune Locală „Colinele Tutovei” mai multe înscrisuri false în vederea obținerii, în cadrul Măsurii 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, pentru proiectul intitulat „Instalarea ca șef de exploatație a tinerei fermiere (...) în ferma zootehnică din comuna (...), județul Bacău”, a unui sprijin financiar nerambursabil.

Înscrisurile respective atestau în mod nereal că persoana respectivă ar îndeplini condițiile de eligibilitate pentru accesarea fondurilor.

Folosirea acestor documente a avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 178.840 de lei, care ar fi fost însușită de Seto Andrei și de persoana beneficiară a proiectului, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

Cele două dosare au fost trimise spre judecare Tribunalului Bacău.

În octombrie 2020, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bacău, Andrei Seto, a fost condamnat la șase ani și două luni de închisoare, alături de alți doi inculpați, pentru fapte similare. Decizia Tribunalului Bacău nu este definitivă.