Veșnica problemă a supraîncărcării instanțelor din România și a trenării proceselor are printre cauze și "procesomanii", iar una dintre variantele rezolvării acestei situații ar putea fi creșterea taxei de timbru, a afimat ministrul Justiției, Stelian Ion, luni, la interviurile HotNews.ro Live.

Dosar instantaFoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia Images

El a spus că deficitul de judecători și procurori are drept principale cauze blocarea examenelor de admitere în magistratură și pensionările. Anul trecut, cel puțin, nu a fost organizat niciun examen de admitere în magistratură, pentru că legea a fost blocată la Curtea Constituțională.

  • "Deficitul este în continuă evoluție. Am făcut apel către magistrați să nu se grăbească și să nu iasă la pensie pentru că lucurile se vor elibera din punct de vedere al condițiilor de muncă, va exista și stabilitate legislativă.
  • La fel, este și un număr mic de grefieri, iar aici discuția e legată de buget. Avem propunere de creștere a numărului de grefieri, ar fi nevoie, dar ne lovim de partea de buget. E o perioadă foarte grea pentru toată țara și încercăm să facem economii, astfel încât toate zonele societății să poată funcționa", a afirmat Stelian Ion.

El a susținut însă că, pe termen lung, soluția nu ar fi aducerea unui număr mai mare de judecători sau procurori, ci ca mecanismele, ca accesul la justiție să fie unul suplu, iar oamenii să meargă în instanță doar pentru cauze care merită.

  • "Uneori, oamenii se judecă pentru chestiuni absolut mărunte, iar asta ține și de cultura noastră. Sunt așa-zișii procesomani. La instanța supremă este cazul unei persoane care are mii de dosare, iar asta îngreunează, blochează activitatea. Și la alte instanțe sunt persoane care au sute de procese.
  • Este și aceasta o cauză. Împreună cu ICCJ, unde problema este acută, vom căuta să găsim soluții pentru a filtra aceste acțiuni, pentru a găsi eventual niște filtre administrative. În momentul în care cererile nu sunt conforme, nu îndeplinesc toate condițiile, ar fi de gândit un mecanism astfel încât să nu fie considerare cereri de chemare în judecată și să se claseze, pur și simplu. Sau dacă sunt repetitive, cu același obiect", a declarat Stelion Ion.

Întrebat dacă ar putea fi majorate taxele de timbru, el a spus că este și aceasta o variantă.

  • "Sunt 2 chestiuni care trebuie avute în vedere: taxele să fie de așa natură astfel încât să nu blocheze accesul la justiție, dar să fie și de natură să descurajeze anumite procese șicanatorii. Uneori se formulează cereri numai în scop șicanator. Adică te dau în judecată pentru că pot și pentru că vreau să îți fac rău, nu și pentru că aș avea neapărat o problemă de dreptate de soluționat.
  • Este o părticică din aceste motive care duc la aceste blocaje și la termene nerezonabile de soluționare în instanță", a mai spus ministrul Justiției.