Familia unuia dintre cei doi muncitori sechestrați și uciși într-un apartament din Onești cere Ministerului de Interne despăgubiri morale de 2 milioane de euro, pentru lipsa de intervenție a Poliției.

HotNews.roFoto: Hotnews

Daunele sunt solicitate de către familia lui Silviu Iștoan (38 de ani), unul dintre muncitorii uciși de către Gheorghe Moroșan, a declarat, luni, pentru HotNews.ro Adrian Cuculis, avocatul fratelui victimei.

Aceste despăgubiri sunt solicitate în dosarul penal de neligență și abuz în serviciu cu privire la intervenția Poliției, care a întârziat descinderea în forță în apartamentul în care cei doi muncitori au fost sechestrați și apoi uciși. Astfel, sunt solicitate despăgubiri morale de 2 milioane de euro - 1 milion de euro pentru fratele bărbatului decedat, 500.000 de euro pentru cumnata victimei și câte 250.000 de euro pentru cei doi nepoți ai victimei.

"Aceste daune sunt solicitate de la Ministerul de Interne, care nu are decât să se întoarcă împotriva polițiștilor care au intervenit în mod greșit", a declarat avocatul fretelui victimei.

Aceste daune sunt cerute în dosarul aflat acum la Parchetul Tribunalului Bacău.

Doi muncitori în vârstă de 36 și 52 de ani care renovau un apartament în Onești au fost uciși în 1 martie de către fostul proprietar, în vârstă de 68 de ani, supărat că fusese evacuat. Crimele au avut loc după ce agresorul i-a sechestrat și legat pe cei doi, în balconul locuinței. Poliția a deschis focul pentru a intra în apartament după ce negocierile dintre agresor și forțele de ordine au eșuat, la capătul a mai bine de șase ore.

Conducerea Poliției Județene Bacău și a Poliției Onești a fost demisă, iar Parchetul a deschis dosar penal.

Agresorul - Gheorghe Moroșan - avea asupra sa un cuţit cu lama de 27 de centimetri, spray paralizant şi 10 coliere autoblocante cu care apoi și-a imobilizat victimele. El a început să lovească victimele, cu cuțitul, după ce unul dintre muncitori l-a lovit cu piciorul, conform procurorilor.

Tribunalul Bacău a admis în 8 martie cererea procurorilor și a dispus arestarea preventivă a lui Gheorghe Moroșan, pentru infracțiunea de omor calificat.

Conducerea Poliției Române a anunțat în 11 martie că a încheiat ancheta declanșată la Poliția Onești și la Poliția Județeană Bacău în cazul intervenției de la Onești. Potrivit reprezentanților IGPR, polițiștii de la fața locului știau starea de pericol în care se aflau cele două victime, pentru că le-au văzut cu mâinile legate, știau despre amenințări și aveau toate indiciile necesare pentru o intervenție în forță.

Principalele concluzii ale controlului:

  • Poliţiştii care au intervenit nu au documentat profilul autorului cu privire la existenţa antecedentelor penale, a dosarelor penale întocmite pe numele acestuia şi nici referitor la ameninţările transmise anterior comiterii faptelor
  • Modul de relaţionare între factorii de decizie care au gestionat evenimentul a fost unul defectuos întrucât informaţiile pe care le avea coordonatorul acţiunii nu au ajuns şi la şeful echipei de intervenţie sau la negociator.
  • Negociatorul nu a fost informat despre dialogul telefonic al autorului cu operatorul 112 şi astfel nu a cunoscut eventualele revendicări formulate de acesta
  • Polițiștii de la fața locului știau starea de pericol în care se aflau cei doi bărbați, pentru că i-au văzut cu mâinile legate și știau despre amenințări
  • Polițiștii din Bacău aveau toate indiciile necesare pentru o intervenție în forță
  • Datele transmise către IGPR de către IPJ Bacău a fost eronate, incomplete și transmise cu întârziere - s-a transmis că un bărbat fără antecedente penale și fără probleme psihice amenință două persoane
  • Agresorul avea antecedente penale și a făcut nenumărate petiții după pierderea apartamentului, în 2010
  • Pe numele său erau mai multe dosare penale pentru fapte cu violență, unul dintre dosare chiar în acest an
  • Adjunctul șefului IPJ Bacău, deşi avea toate datele necesare pentru evaluarea gravităţii situaţiei de risc, nu s-a deplasat la faţa locului în vederea coordonării acţiunii - a ajuns acolo în jurul orei 17.50.