Ministrul Justiției, Stelian Ion, admite că nu are o relație bună cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dar spune că nu are ce să își reproșeze pentru că a făcut tot ce a ținut de el pentru a avea o colaborare bună. El a afirmat, la interviurile HotNews.ro LIVE, că sunt teme care ar trebui discutate fără atâta patos și a exemplificat prin discuțiile despre desființarea Secției speciele, care "s-au transformat într-o rafală de emoție și într-un război total". "Trebuie să înțelegem că justiția este un serviciu public, nu este despre și pentru magistrați, este despre și pentru oameni", a spus Stelian Ion.

Sediul CSMFoto: Agerpres

Stelian Ion a spus că își dorește un aviz favorabil din partea Consiliului Superior al Magistraturii pe modificările celor trei legi ale justiției și anticipează divergențe cu CSM pe anumite prevederi, precum procedura de alegere și de revocare a membrilor Consiliului.

  • "Este posibil să fie discuții și pe această viziune că și judecătorii, și procurorii sunt magistrați, avem un singur Consiliu Superior al Magistraturii
  • Au existat în ultimii ani încercări de desprindere, de trimitere a Ministerului Public în altă zonă. Sunt voci care spun că procurorii nu ar mai trebui să fie magistrați, dar aceasta este o chestiune care ține de o Constituție care nu este în vigoare acum. Deci nu putem purta acum aceste discuții acum.
  • Această dezbatere se reflectă și asupra modului în care acționează CSM, în plenul său sau pe secții - secția pentru judecători, secția pentru procurori. Tendința a fost să se separe foarte mult cele două activități și nu aceasta a fost intenția celor care au scris Constituția. Repet, CSM e un organism colectiv unic și în mare parte chestiunile care țin de magistratură ar trebui discutate în plen, unde este reprezentată și societatea civilă.
  • Ar trebui o discuție asupra modului în care sunt desemnați acești reprezentanți ai societății civile. Trebuie o mai mare responsabilizare pentru că ideea că nu e bine să avem acești reprezentanți e greșită. Poate că e adevărat că sunt criticabile anumite luări de poziție, dar asta nu trebuie să ducă la concluzia că sistemul e unul greșit. Nu am gândit legea pentru x sau y care acum e ministru sau membru CSM, ci am gândit astfel încât aceste instituții să funcționeze indiferent cine e ministru sau membru CSM", a afirmat Stelian Ion.

Face CSM politică?

  • "Un fel de politică în zona justiției putem spune că face, pentru că sunt luări de poziție care țin de anumite propuneri legislative. Nu este neapărat un lucru rău.
  • Rolul CSM e de a garanta independența justiției și pe aceasta ar trebui să își concentreze întreaga activitate, nu pe a lua rolul Ministerului Justiției în privința administrării.
  • Sunt chestiuni care trebuie analizate cu mare atenție. Fiecare trebuie să ne vedem și să ne înțelegem foarte clar rolul pe care îl avem potrivit Constituției și să nu încercăm, pas cu pas, să acaparăm atribuțiile care revin unor alte organisme", este răspunsul ministrului Justiției.

Întrebat dacă își înțelege CSM acest rol, Stelian Ion spune că el a încercat să aibă o colaborare foarte bună cu CSM.

Chestionat dacă are o relație bună cu CSM, ministrul Justiției a răspuns:

  • "Nu, nu consider că există o relație bună cu CSM, dar am făcut tot posibilul să existe o astfel de relație. Din punctul meu de vedere, nu am ce să îmi reproșez. Sunt chestiuni care nu ar trebui să supere pe nimeni și care ar trebui discutate fără atâta patos. Până și chestiunile privind desființarea Secției speciale s-au transformat într-o rafală de emoție și într-un război total pe care l-am avut și în anii trecuți și pe care nu mi l-aș fi dorit în acest mandat.
  • Din păcate, magistratura e un pic scindată, unii spun într-un fel, alții spun în alt fel. Judecătorii între ei nu au aceeași opinie pe chestiuni foarte importante, judecătorii și procurorii iarăși au viziiuni diferite.
  • Cu toate astea, trebuie să înțelegem că justiția este un serviciu public, nu este despre și pentru magistrați, este despre și pentru oameni. Și sunt foarte mari așteptările".