O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a efectuat duminică 4 o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Iași – Graz - Otopeni, pentru transportul, în regim de urgență, a unui pacient care a suferit arsuri, potrivit MApN.

Avion Spartan romanescFoto: MApN

Echipa medicală care monitorizează pacientul pe timpul zborului a fost formată din specialiști din cadrul SMURD București și Ministerului Apărării Naționale.

Misiunea a fost aprobată de ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, în urma solicitării Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian duminică, în jurul orei 8.00.

Potrivit Ministerului Sănătății, este vorba despre un pacient în vârstă de 19 ani, cu arsuri de gradele II și III pe 50% din suprafața corpului, dar și arsură a căilor aeriene superioare.

„Comisia întrunită la nivelul Unității Funcționale de Arși Iași a decis, conform OMS 2063/2020, transfer în Centru de Arși. Ca urmare, pacientul a fost transferat pentru că întrunea criteriile de admitere în Centru de arși, motiv pentru care a fost identificat loc liber la Graz, Austria”, a transmis Ministerul Sănătății.