Isărescu a contestat la Curtea Constituțională articolul de lege prin care i-a fost deschis proces de colaborator al Securității - Profit.ro

de G.S.     HotNews.ro
Duminică, 4 aprilie 2021, 11:42 Actualitate | Esenţial


Mugur Isarescu
Foto: Hotnews
Guvernatorul Mugur Isărescu a obținut de la Curtea de Apel București sesizarea Curții Constituționale în ceea ce privește două articole din legea care vizează deconspirarea Securității, scrie Profit.ro.

Curtea de Apel București a admis, în 2 aprilie, cererea de sesizare a Curții Constituționale depusă de Mugur Isărescu, guvernator al Băncii Naționale a României, potrivit sursei citate.

La jumătatea lui 2019 a fost modificată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității. Un articol nou introdus (12 indice 1) arată că se poate aplica din nou procedura de verificare, dacă ulterior emiterii unei decizii de neapartenență sau de necolaborare sau ulterior emiterii unei adeverințe, direcția de specialitate din cadrul CNSAS găsește informații noi, care nu au mai fost supuse analizei conducerii colegiale a CNSAS. Această prevedere nou introdusă, care a permis reanalizarea cazului său, este contestată acum de Isărescu.

Celălalt articol contestat în parte este din Ordonanța inițială și vizează definiția de colaborator al Securității, prima teză – “persoana care a furnizat informații, precum note și rapoarte scrise, prin care se denunțau activitățile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist și care au vizat îngrădirea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, notează Profit.ro.

Amintim că, în septembrie, la Curtea de Apel Bucureşti a început procesul în care CNSAS solicită judecătorilor să constate calitatea de colaborator al Securităţii în cazul guvernatorului BNR, acesta fiind reprezentat de avocatul Valeriu Stoica.

În cererea trimisă în instanţă, CNSAS arăta că guvernatorul Mugur Isărescu a activat ca informator în perioada 1979-1989, furnizând fostei Securităţi informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România. ​
În cererea trimisă în instanţă, CNSAS susţine că guvernatorul Mugur Isărescu a activat ca informator în perioada 1979 - 1989, furnizând fostei Securităţi informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România.
 • "Din analiza dosarelor, (...) rezultă că domnul (Mugur Isărescu - n.r.) a colaborat cu organele de Securitate, furnizându-le informaţii sub nume conspirativ. (...) La stabilirea identităţii dintre sursa (...) şi domnul (Mugur Isărescu - n.r.) au fost avute în vedere mai multe documente, pe care le ataşăm în copie certificată, potrivit legii, respectiv: dosarul nr. (cota CNSAS) - Dosar obiectiv, dosar nr. (cota CNSAS) - Dosar obiectiv. Astfel, în cuprinsul tabelului privind reţeaua informativă datat 3.05.1989 se găseşte consemnarea (...) cu numele conspirativ (...); data obţinerii aprobării de partid (...) 16.03.1986. Facem precizarea că, deşi este menţionată obţinerea aprobării de partid la data de 16.03.1986, celelalte documente din dosar atestă faptul că domnul (Mugur Isărescu - n.r) a fost folosit în calitate de persoană de sprijin/sursă încă din 1979. Prin urmare, se poate deduce că abia la data menţionată s-a obţinut aprobarea organelor de partid, în perioada 1982 - 1986 fiind folosit de organele de securitate fără aprobarea PCR", se arată în documentul trimis în instanţă de CNSAS.
CNSAS citează mai multe documente privind colaborarea lui Isărescu cu fosta Securitate comunistă.
 • "De asemenea, argumente în sprijinul existenţei identităţii dintre sursa (...) şi domnul (Mugur Isărescu - n.r.) rezultă şi din alte documente, astfel cum sunt acestea precizate în cadrul observaţiilor preliminare de la pct. 5 din nota de constatare (...), respectiv: document olograf semnat de (...) cu numele real (...); modificarea, de către ofiţer, în textul unei note a sursei (...), a pasajului 'mi-a spus că am fost căutat' cu 'mi-a spus că (...) a fost căutat' (...); menţionarea de către sursă (...), în textul unei note (...), a adresei la care locuieşte, care coincide cu domiciliul domnul (Mugur Isărescu - n.r.) din aceeaşi adresă (...); coroborarea informaţiilor din dosarul (...) care atestă desfăşurarea unei combinaţii privind verificarea sincerităţii şi loialităţii sursei (...), acţiunile propuse desfăşurându-se de fapt asupra domnului (Mugur Isărescu - n.r.); menţiunile ofiţerilor conform cărora informaţiile furnizate de alte surse, care privesc evenimente la care a participat şi domnul (Mugur Isărescu - n.r.), se verifică prin sursa (...); calitatea domnului (Mugur Isărescu - n.r.) de sursă a organelor de securitate, fără consemnarea numelui conspirativ, este atestată în diverse alte documente (...)", susţine CNSAS.
 • "Aşa cum rezultă din nota de constatare nr. (...), domnul (Mugur Isărescu - n.r.) a activat ca informator, cu numele conspirativ (...), în perioada 1979 - 1989, fiind recrutat de către (...), având în vedere calitatea domniei sale de cercetător (...). Pe parcursul colaborării cu Securitatea, acesta a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist în comparaţie cu alte ţări - notele din 16.12.1987 (...) şi 05.03.1985 (...). Analizând informaţiile furnizate de către pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice şi art. 12 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului) şi a dreptului la libertatea cuvântului (art. 28 din Constituţia României din 1965, art. 19 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice şi art. 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului)", se mai arată în cererea CNSAS trimisă la CAB.
   Potrivit CNSAS, informaţiile furnizate Securităţii de către Mugur Isărescu se referă la activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist.
    "Reţinem, astfel, notele din 16.12.1987 şi 05.03.1985, redactate olograf şi semnate de pârât cu numele conspirativ (...), prin care acesta informa Securitatea despre comentariile negative ale unor persoane la adresa nivelului de trai din România sub regimul comunist faţă de alte ţări, respectiv:
    • În legătură cu atitudinea din ultimul timp a I.D., sursa poate relata: 1. 'Are răbufniri destul de dese de nemulţumire faţă de aspecte sociale precum: transportul în comun din Drumul Taberei (acuzat că îi răpeşte mai mult de o oră); încălzirea locuinţei în care trăieşte; aprovizionarea cu alimente; programele de televiziune. Are tendinţa de a face comparaţii cu situaţia din alte ţări. (...) Sursa a constatat o accentuare evidentă a manifestărilor de nemulţumire după ce a divorţat (...).
    • * În legătură cu întâlnirea din 05.03.1985 dintre E.D. şi M.I. şi D.W. (...) sursa poate relata următoarele: '(DW) în discuţii a menţionat dificultăţile întâmpinate de membrii comunităţii diplomatice din Bucureşti în această iarnă (în legătură cu asigurarea gazelor şi căldurii). A arătat că diplomaţii acreditaţi la Bucureşti îşi exprimă nedumerirea în legătură cu acest lucru, întrucât de regulă membrii corpului diplomatic sunt protejaţi în orice ţară, în România însă ei au stat în condiţii mai dificile decât populaţia. A manifestat interes faţă de eventualele măsuri care vor fi luate în România pentru depăşirea acestor dificultăţi. De asemenea, dacă în România sunt discutate efectiv alternative de dezvoltare economică sau numai se repetă linia oficială. A pus întrebări în legătură cu unele neconcordanţe între cifrele publicate în presă privind îndeplinirea planului de dezvoltarea a României (de exemplu, din anuarul statistic al R.S.R. reiese că ponderea ţărilor socialiste în comerţul nostru exterior este de cca. 45%, pe când din datele comunicatului de îndeplinire a planului este de 54%".
       În legătură cu aceste informaţii furnizate de Isărescu, CNSAS explică faptul că Securitatea monitoriza cu atenţie orice comentariu negativ la adresa nivelului de trai sub regimului comunist, cunoscut fiind faptul că acesta urmărea promovarea ideii că statul comunist era forma superioară de organizare politică şi socială, în care toate persoanele aveau un nivel de viaţă ridicat, iar meritul pentru această stare de fapt se datora în exclusivitate partidului. În opinia CNSAS, informaţiile furnizate de Mugur Isărescu au îngrădit drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.
       Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

       9274 vizualizari

       • -4 (14 voturi)    
        de pe vremea scolii fizice (Duminică, 4 aprilie 2021, 11:48)

        cucuveauamov [utilizator]

        - Manoli, Manoli,
        Meștere Manoli!
        Zidul rău mă strânge,
        Viața mi se stinge!
       • +16 (24 voturi)    
        Mapn si SRI tin ascunze dosarele securitatii (Duminică, 4 aprilie 2021, 11:48)

        Gryphus [utilizator]

        atat MAPN cat si SRI tin ascunse si astazi dosarele securitatii ca nu cumva sa aflam ca ARMATA si POLITIA au fost parte activa la asa zisa 'revolutie' din 1989

        Securistii sunt astazi esentiali si sunt atat in CCR cat si in BNR si in alte institutii. Nu se vrea aflarea adevarului
       • +4 (24 voturi)    
        ///// (Duminică, 4 aprilie 2021, 11:58)

        GemstonePig [utilizator]

        Deci turnator ordinar, nu vreun creier cu idei fantastice in domeniul economic, vreun geniu financiar sau maestru organizator al ministerului de relatii economice externe, un turnator cu aer distins ochelari cu aer occidental dar in esenta turnator ordinar.
       • +12 (26 voturi)    
        Nea Isărescu (Duminică, 4 aprilie 2021, 12:08)

        SiktirMukles [utilizator]

        ...nu este de acord cu trecutul lui. Câtă zbatere internă trebuie să fie în acest demn reprezentant al Clubului de la Roma. Nici Ceaușescu nu a stat atâta în funcție.
       • +13 (25 voturi)    
        Asta turna romani ce se plangeau ca nu au caldura (Duminică, 4 aprilie 2021, 12:20)

        Fides [utilizator]

        Mare personalitate.
       • +5 (21 voturi)    
        Intrebarea e cati nu au colaborat .... (Duminică, 4 aprilie 2021, 12:25)

        cristian.l [utilizator]

        Pentru a nu fi inchis sau pentru a-si apara viata .....
        Imi aduc aminte ca la un moment dat fiind copil am scos un porumbel pe gura gen p... masii de Ceausescu .... si am luat o bataie rupta din rai .... frica parintilor de ce se putea intampla printr-o astfel de expresie spusa in public spune tot....
        Daca analiati dosarele sa faceti distinctie intre cei care au facut cu ura si cu intentie participand motivational la astfel de actiuni si cei care nu au avut de ales si se simteau cu pistolul la tampla.... oricum a fost aiurea, vremuri de uitat ....
        Nu stiu ce rau ar fi putut face omul asta pe vremea aceea, dar stiu ca daca nu era dupa '90 nici nou eram unde suntem ...... cu toate tepele date de Bancorex, etc.... sa nu uitam ca si BNR e politizat sub el de nu e voie si daca el a reusit sa pastreze cat de cat echilibrul e meritul lui.
        Stiti cand vom vedea cu adevarat valoarea lui Isarescu si cu regret ca nu o vedeti voi cand e in functie, cand nu va mai fi si sa vedeti ce tunuri se vor da si cu ajutorul BNR de cei ce vor veni .....
        Inainte sa aruncati cu pietre ar fi bine sa cantariti cu intelepciune ..... si sa va uitati in oglinda .... cei care sunt curati nu vor arunca cu pietre, vor arunca cei plini de intelepciuni si cei mai buni cetateni ai patriei care pun umarul zi de zi la constructia acestei tari prin vile proprii pe spatele cetateanului si smenerii.
        • +13 (15 voturi)    
         din pacate, (Duminică, 4 aprilie 2021, 12:49)

         paniri [utilizator] i-a raspuns lui cristian.l

         majoritatea nu realizeaza ce personaje vor veni de acum incolo. viitorul arata extrem de trist!
        • +4 (6 voturi)    
         Le amesteci (Duminică, 4 aprilie 2021, 15:24)

         Cetateanu [utilizator] i-a raspuns lui cristian.l

         Voit? Ai colaborat si tu? Una era frica parintilor, "educati" in anii 48-60, sau atmosfera indusa ulterior cu inalta scoala, si alta e delatiunea, lui FELIX, Petrov, Isarescu!!! Da, daca aveai contact cu strainii, chiar si delegatii in CAER, trebuia sa faci un raport de activitate in care sa spui cam ce ai vorbit , si cu cine. Teoretic asta trebuie sa faci si azi sa dai un raport de actvitate la stat, chiar si patronului daca nu ai fost la "team building"!
         • -1 (13 voturi)    
          Nici tu nu-i vezi in lumina potrivita (Duminică, 4 aprilie 2021, 15:59)

          Fides [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

          Confunzi debrefieng-ul cu delatiunea, spionajul cu turnatoria. Isarescu e doar unul din capetele Hidrei securiste care a vandut romani, doar sa se capatuiasca. Altii au rezustat, au facut puscarie, au murit, nu au cedat. Ce valoarea putea sa aiba, sa versi la Securitate ca cineva se plange ca nu are caldura? O tara intreaga nu avea. Nu o sa ne facem bine niciodata, daca nu reusim sa-i punem acolo unde le este locul acestor cozi de topor - istoria nu-i iarta si nu ne iarta.
          P. S. De ce credeti ca dreapta s-a sucit cu legea aia ca nu ai voie sa acumulezi pensia cu salariul la stat, dar daca esti mandatat ai unda verde? Isarescu este exact unul din principalele motive pt. care au gandit aceasta exceptie.
         • +7 (9 voturi)    
          Practic... (Duminică, 4 aprilie 2021, 16:05)

          cristian.l [utilizator] i-a raspuns lui Cetateanu

          Nu ajungeai intr-o anumita functie daca nu indeplineai niste criterii de partid .... adica in CV era si turnatoria - depinde in ce zona te aflai mai mult sau mai putin turnai si ce fel de rapoarte faceai.

          Dar exclus sa fi ajuns intr-o functie de conducere si sa nu dai cu subsemnatul!
        • -1 (7 voturi)    
         Pai dupa logica asta (Duminică, 4 aprilie 2021, 20:04)

         ofCAER [utilizator] i-a raspuns lui cristian.l

         trebuie sa-i multumim lui Ion Iliescu - fara el se facea razbel civil in Romania.. Transilvania ne-o luau ungurii... si cine stie cite alte rele se intimplau natiei!
         iar cit priveste tepele - nu numai BANCOREX, ci si BANKCOOP, DACIA FELIX, COLUMNA, ALBINA, B.I.R. etc - astea s-a petrecut nu sub nasul ci sub obladuirea lui - fiindca a lui era raspunderea ca astea sa nu fie „tepe”. Numai ca toate astea au fost pe filiera securista, pentru ca ei sa se imbogateasca iar poporul sa le achite lor notele de plata...
         I se rupe lui Isarescu de Romani si Romania, dar il macina gindul ca dupa condamnare niciun alt (fost) sef de banca nationala din strainatate n-o sa-i mai raspunda la telefon, la mesajele de Pasti, o sa-i returneze sticlele de vin iar el va grebui sa achite transportul!
         Pentru tine, punctul 8 de la Timisoara si insasi „revolutia” fac parrte dintr-un alt univers.
       • +11 (21 voturi)    
        Mona Musca (Duminică, 4 aprilie 2021, 12:42)

        yol [utilizator]

        Ramane o doamna pe langa ceilalti colaboratori. Si aici, ca si la baselu, se observa ca nu au facut politie politica, adica nu poti compara notele informative date de isarescu si baselu cu ce dadea felix. Cu toate astea, si colaborator daca esti, trebuie sa dispari din viata publica.
       • -4 (6 voturi)    
        Petrov & Mugurel co. (Duminică, 4 aprilie 2021, 13:34)

        Torquemada13 [utilizator]

        Usurel, usurel se vede luminita de la capatul tunelului. Cine spunea ca Securitatea "mortua est" ? Daca se fac lucrari "arheologice" s-ar putea ca descoperirile sa nu placa. Oare jumatate de tara turna cealalta jumatate ? Mai , sa fie ! Asa multi ? Si toti frumosi si dastepti ?
        Sa traiti bine ! 1.000 de ani !
       • -6 (10 voturi)    
        Suntem condusi de (Duminică, 4 aprilie 2021, 15:37)

        Costi888 [utilizator]

        Hoti analfabeti si astia alearga in continuare sa demonstreze ca Mugurel a colaborat cu securitatea. Sincer nici nu mi pasa.
        E bun la ce face acum sau nu?
        • +3 (5 voturi)    
         Da, dar degeaba esti bun acum (Duminică, 4 aprilie 2021, 16:07)

         cristian.l [utilizator] i-a raspuns lui Costi888

         si pe vremeea aceea ai calcat pe cadavre..... asta nu poate sa inlocuiasca cu nimic activitatea ta de acum.
         De asta este bine sa se faca distinctie asa cum scriau unii mai sus intre notele informative...
       • +2 (6 voturi)    
        Deci Ismanescu apeleaza la ccr (Duminică, 4 aprilie 2021, 21:06)

        kkciosuldelahamangia [utilizator]

        Bai, cum se apara fostii securisti si turnatori intre ei la 31 de ani de la evenimentele din dec '89, ca revolutie nu a fost, altfel nu am fi fost condusi tot de ei, incepand cu ccr si terminand cu ,,Manole".
        In aceiasi perioada, Elvetia, tara bancilor, a schimbat cinci guvernatori iar francul a ajuns la aceiasi paritate(aproximativa cu euro), intre timp Romania a ajuns cu cel putin 7 milioane de locuitori mai putini, fara industrie, fara infrastructura dar cu o caasta de bugetari si fosti nomenclaturisti, securisti si fosti turmatori beneficiar de sinecuri pe care nu le au nici famiili regale.
       • 0 (0 voturi)    
        Facem tot ce trebuie (Luni, 5 aprilie 2021, 11:36)

        consumator2 [utilizator]

        Daca e nevoie, schimbam legile, modificam dictionarul, eliminam tot ce ne sta in cale! Faraonul Manole trebuie sa ramana, e salvarea noastra ca popor/natiune! :)
       • 0 (0 voturi)    
        doar isarescu? (Marţi, 6 aprilie 2021, 8:32)

        COCH [utilizator]

        Pe cand aducerea la lumina a numelor tuturor turmatorilor cu grad sau fara din presa, vechi si noi, din arta, actori, cantareti, chiar si a fiilor de dinamovisti cu grad, "politicienilor", parinti si copiii acestora, ... din magistratura, din invatamant. Merge cam greu cnsas-iul. Asa-zisa revolutie din 89 si din punctul asta de vedere, a esuat, suntem in continuare condusi de ei sau urmasii lor, si ne rad in nas in continuare. Mi-e scarba!


       Abonare la comentarii cu RSS
       Întâlniri on-line | #deladistanță

       Top 10 articole cele mai ...       Hotnews
       Agenţii de ştiri

       Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.       powered by
       developed by