​Premierul Florin Cîțu a declarat într-un interviu acordat Bloomberg că va stabiliza finanţele ţării, întinse la limită, dar va stopa şi retrogradarea ratingului ţării în categoria "junk" (nerecomandat pentru investiţii), în pofida dificultăţilor provocate de pandemia de coronavirus. Bloomberg amintește că premierul a respins deja creșterea de 40% a pensiilor, care risca să ducă la retrogradarea ratingului de tip "investment-grade", adică recomandat pentru investiţii.

HotNews.roFoto: Hotnews

În pofida cheltuielilor suplimentare cerute de pandemie, el a prezentat un buget care va reduce cel mai ridicat deficit din Uniunea Europeană, într-o perioadă de criză, scrie Bloomberg, potrivit Agerpres.

Marile agenţii de evaluare financiară, care toate atribuie României un rating cu o treaptă peste categoria "junk", cu perspective negative, ar trebui "să aprecieze" măsurile luate de Guvern, susţine Cîţu. Dar el spune că, deşi agenţiile de evaluare financiară înrăutăţesc rapid perspectivele de rating, durează mai mult până le îmbunătăţesc.

În condiţiile în care economia României a avut cea mai bună performanţă din UE în trimestrul patru din 2020, Guvernul Cîțu elaborează planuri pentru o creştere graduală şi sustenabilă a pensiilor, după plafonarea cheltuielilor cu salariile angajaţilor din sectorul public.

Potrivit Bloomberg, aceste măsuri, combinate cu restructurarea mult amânată a companiilor de stat, închiderea firmelor care epuizează resursele publice, ar trebui să ajute la reducerea deficitului bugetar către plafonul de 3% din PIB stabilit de UE până în 2024, de la 9,8% din PIB în 2020. Conform prim-ministrului, PIB-ul ar urma să crească anul acesta cu 4% sau mai mult.

Menţinerea restricţiilor riscă să dezbine coaliţia aflată la guvernare, în timp ce implementarea unor reforme profunde nu este uşoară "într-unul dintre cele mai corupte state membre ale UE", mai scrie Bloomberg.

Longevitatea lui Cîţu ar putea deveni un subiect extrem de arzător într-o ţară care numai în ultimul deceniu a avut nouă premieri, mai arată Bloomberg.

"Există o rezistenţă faţă de reforme şi de schimbări şi este clar că nu pot fi făcute peste noapte. Dar sunt dispus să plătesc orice cost politic pentru realizarea obiectivelor. Sunt convins că această coaliţie de guvernare se va afla la putere în următorii patru ani", a declarat premierul României.