Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat miercuri că printre protestatarii anti-restricții sunt instigatori care provoacă statul și incită la violență. Ministrul a mai spus că în aceste zile au fost 31.000 de protestatari și au fost deschise opt dosare penale pentru ultraj, distrugere, furt și nerespectarea regimului de arme.

Lucian BodeFoto: Arhiva personala

Dacă luni au fost 31.000 de protestatari în mai multe orașe din țară, numărul acestora s-a înjumătățit însă de luni până marți, a adăugat el. Au fost aplicate peste 2.500 de amenzi în două zile.

"Au fost aproximativ 14.000 de protestatari (marți n.red). S-au comis 11 infracţiuni la nivel naţional, care vizează Legea 55, furt, nerespectarea regimului armelor. La Bucureşti au fost întocmite două dosare penale pentru furt şi distrugere şi s-au aplicat 131 de sancţiuni", a informat ministrul. Un număr de 1.300 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 670.000 de lei, au fost aplicate la nivel naţional în urma protestelor de marţi seara.

Potrivit acestuia, duminică au fost "puţin peste 4.000 de protestatari", iar luni s-au desfăşurat 76 de manifestaţii în 38 de judeţe şi în Bucureşti, cu aproximativ 31.000 de oameni.

”Dreptul la libera exprimare e un drept garantat prin Constituţie. Din păcate, acest drept a fost înţeles greşit de o minoritate care a ales să se exprime violent - au instigat în permanenţă, au provocat forţele de ordine, au provocat statul. Forţele de ordine au reacţionat cu calm, profesionalism, dar şi cu fermitate când s-a încălcat legea. (...) Între protestatari sunt, din păcate, sunt foarte mulţi instigatori, care provoacă statul. Nu, situaţia nu s-a scăpat de sub control. În permanenţă, protestatarii au fost conduşi pe direcţia de mers, nu au fost agresiuni sub nicio formă", a declarat Lucian Bode.

Ce le-a transmis delegaților AUR

În ceea ce privește intenția parlamentarilor AUR de a veni la ministerul de Interne pentru discuții, Bode a transmis că aceștia ”au stat degeaba în Parlament”, pentru că nu știu că un parlamentar are la dispoziție o serie de instrumente pentru a cere lămuriri din partea unui ministru: de la interpelare la invitarea la audieri în comisiile de specialitate.

Ministrul le-a mai transmis că ”Ministerul de Interne nu este sat fără câini”, astfel încât să poată intra oricine trece prin fața clădirii. Bode a adăugat încă că nu contestă dreptul parlamentarilor de a participa, ca cetățeni, la proteste.

De asemenea, întrebat în legătură cu incidentul de la Brăila unde ar fi fost deschis un dosar penal împotriva unor manifestanți, Bode a precizat că este vorba despre un grup de tineri, o parte dintre ei minori, care au atacat forțele de ordine, au rănit un jandarm și au provocat distrugeri.

Precizarea oficialului vine în contextul în care liderul AUR, Geroge Simion, și alți parlamentari ai formațiunii au venit miercuri în faţa Ministerului Afacerilor Interne, pentru a solicita o întrevedere ''urgentă'' cu ministrul Lucian Bode. AUR cere "suspendarea imediată a celor implicaţi în abuzurile comise noaptea trecută la Brăila împotriva protestatarilor paşnici, unii dintre ei minori".

(Știre actualizată)