Cele 11 nave care transportau animale vii din România și rămăseseră blocate în canalul Suez, în drumul lor către țări din Orientul Mijlociu, sunt în drum spre destinație, potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Instituția a anunțat marți că s-a solicitat şi s-a obţinut din partea guvernului egiptean prioritizarea la traversare pentru navele cu animale la bord.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit sursei citate, după deblocarea Canalului s-a solicitat și s-a obținut din partea guvernului egiptean prioritizarea la traversare pentru navele cu animale la bord.

Astfel, 6 nave care au plecat din portul Constanța în perioada 16-23 martie au finalizat traversarea Canalului Suez în 29 martie. Marți seară, este preconizată sosirea animalelor de pe aceste nave în Iordania și în cursul zilei de miercuri, în Arabia Saudită. Cinci nave care au plecat din portul Constanta în perioada 23-24 martie, conform informatiilor primite vor finaliza traversarea Canalului Suez astăzi. Două dintre acestea sunt deja angrenate în traversare, urmând ca imediat să se îndrepte către destinație.

ANSVSA spune că, pe toata durata crizei generate de blocarea Canalului Suez, s-a aflat în contact permanent cu operatorii economici și organizatorii transporturilor celor 11 nave și a avut informații în timp real cu privire la sănătatea animalelor aflate la bord.

Instituția mai precizează că celula de criză constituită la nivelul ANSVSA își va înceta activitatea atunci când toate animalele de pe cele 11 nave vor ajunge la destinație.

CITEȘTE ȘI:Blocarea canalului Suez a reaprins discuția privind riscurile exportului de animale vii