Fostul director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării Iulian Cristian Gherghe, acuzat de procurori că în noiembrie 2018 ar fi sustras aproape 180.000 de dolari din banii instituţiei, rămâne în arest.

HotNews.roFoto: Hotnews

Instanța supremă a respins marți contestația față de măsura arestării preventive formulate de fostul general, trecut în rezervă în luna februarie a acestui an. Contestația a fost repinsă ca nefondată.

Conform unui comunicat de presă transmis sâmbătă seară de către Parchetul General, vineri procurorii Parchetului Militar al Curții Militare de Apel au dispus reținerea pentru 24 de ore a fostului director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării. Este vorba despre Iulian Cristian Gherghe.

Sâmbătă, judecătorul militar de drepturi și libertăți din cadrul Curții Militare de Apel a admis propunerea Parchetului și a dispus arestarea preventivă a lui Iulian Gherghe, pentru 30 de zile.

El este cercetat pentru delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual și uz de fals.

Procurorii spun că în 27 noiembrie 2018 Gherghe și-ar fi însușit fără drept suma de 179.470 de dolari din fondurile acestei structuri militare, după ce ar fi falsificat mai multe înscrisuri.

Sesizarea Parchetului Militar a fost făcută de către conducera DGIA, precizează sursa citată.

Potrivit unor surse judiciare, generalul în rezervă ar fi recunoscut că a luat banii, dar a spus că i-ar fi luat împrumut, pentru a-și ridica o casă în afara Bucureștiului.

În 26 februarie, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a general-maiorului cu două stele Iulian-Cristian Gherghe.

În noiembrie 2019, președintele Iohannis semnase decretul pentru înaintarea în gradul de general-maior cu două stele a lui Iulian-Cristian Gherghe, atunci general de brigadă cu o stea în Ministerul Apărării Naționale.