INTERVIU Cât de mult se pot extinde protestele și cum am ajuns aici? Sociolog: Mulți români se simt abandonați, iar dacă vor apărea noi lideri pericolul este mare

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 30 martie 2021, 15:55 Actualitate | Esenţial


Gelu Duminica
Foto: Facebook/ Gelu Duminica
Violențele care au avut loc azi-noapte, după ora 22:00, între manifestanții anti-restricții și jandarmi, și protestul de tip galerie, cu scandări xenofobe și rasiste, cu bolovani și devastarea mobilierul stradal, îi îngrijorează pe sociologi, care fac paralele cu ceea ce se întâmpla în anii '30 și cu același tip de manifestații care au loc în diferite state europene. Care sunt asemănările frapante, care sunt deosebirile, cine are de câștigat, cine pierde, încotro ne putem îndrepta și ce ar trebui să facă autoritățile? Concluzia sociologului Gelu Duminică: există pericol ca protetele să se extindă.

El apreciază că, deși există un val de nemulțumire și de frustrare, acum acești oameni nemulțumiți nu se regăsesc în cei care sunt acum la manifestații și în liderii lor, pentru că ei sunt supărați pe guvernare, dar nu au de gând să se ralieze la <<Afară cu ungurii din țară>>. Sociologul spune că, dacă vor apărea altfel de lideri, există pericolul ca protestele să se extindă, pentru că foarte mulți români se simt abandonați.

Cum trebuie să privim incidentele din ultimele două nopți și cum s-a ajuns aici?

Eu cred că este abia începutul. Întotdeauna s-a întâmplat așa ceva în perioade de criză, iar când antagonizarea a fost o realitatea în societate, au apărut unii care vor să câștige reprezentare și putere, întărind antagonizarea. Compar situația cu ceea ce s-a întâmplat în anii '30.

În ultimele zile am văzut scandări împotriva primarului din Timișoara, de origine germană, făcându-se un joc de cuvinte care puneau semnul egal între Auschwitz și Fritz, între Holocaust și originea germană a primarului. La Pitești, în numele libertății, s-a scandat <<Afară cu ungurii din țară>>. La București, Maia Morgenstern și actorii Teatrului Evreiesc sunt amenințați cu gazarea. În ultima perioadă, discursul anti-musulmani, pornind de la originea etnică a lui Raed Arafat, este din ce în ce mai prezent, mai ales în mediul online.

Cred că în acest moment prezența partidului AUR - organizatorul acestor proteste - este rezultatul modului de a face politică în ultimii ani și este scânteia pentru societatea românească pentru a se aluneca spre discursul naționalist, de ură, antagonic. Ceea ce face acum acest partid este mult mai periculos decât ceea ce făcea România Mare, de exemplu, pentru simplul motiv că este altul contextul în care ne aflăm - criză, Europa slăbită, lideri politici slabi la nivel european.

Eu văd un pericol și cred că este abia începutul, dat fiind că cei care au pus umărul la crearea AUR aveau un plan destul de bine stabilit, care nu cred că este la final acum, ci, din contră, este abia la început.

Deci considerați că protestele din ultimele zile nu sunt doar împotriva restricțiilor impuse de guvern în vreme de pandemie?

Ceea ce am spus mai devreme cred că reprezintă fundamentul acestor manifestații. A fost folosit un pretext - restricțiile - pentru a arunca pe piață o agendă.

Este normal ca oamenii să protesteze față de măsuri pe care le consideră incorecte, e dreptul lor să spună asta.

Totul a fost sporit de comunicarea foarte proastă și de gafe ale Guvernului. Guvernanții s-au adresat mai degrabă celor care respectă măsurile, nu și celor care aveau îndoieli, nu și "necredincioșilor".

De exemplu, ne uităm la imaginea de ieri cu ministrul Sănătății, surprins fără mască în Parlament, apoi ne-a spus că nu era nimeni în jur, chiar dacă el era pe un coridor. Aceste gafe nu fac decât să întărească ideile celor din tabăra anti.

Suntem la al doilea Paște în pandemie și nici de data aceasta liderii politici nu au simțit nevoia să iasă împreună cu liderii Bisericii și să anunțe ce măsuri vor fi luate pentru acea perioadă. În mod normal, ar fi trebuit să iasă împreună să anunțe ce se va întâmpla și atunci nu am mai fi avut nici reacții din partea unui reprezentant al Bisericii (n.r. - IPS Teodosie) care a spus "pardon, noi facem când vrem slujba".

Ești afectat economic, ai libertăți restrânse și mai există și o astfel de comunicare, fără argumente din care omul să înțeleagă de ce de la ora 18:00 nu mai poți merge la magazin și trebuie să fii acasă de la ora 20:00, și nu de la 22:00 sau de la 16:00. Sunt niște măsuri doar anunțate, fără o minimă empatie.

În schimb, am văzut excepții în care nu s-au respectat regulile, iar vinovații nu au pățit nimic. Toți am văzut live-urile din Bamboo, de la petreceri private cu sute de oameni. Cum de nu s-a întâmplat nimic? Omul se întreabă - <<dacă eu nu respect regulile pe mine de ce mă ia la Poliție, eu sunt mai prost?>>.

Nu spun să intre jandarmii în manifestanți, dar autoritățile ar fi trebuit să iasă cu mesaje către oameni. Nu s-a vorbit cu Biserica, pentru a fi transmise mesaje din partea liderilor, să iasă să comunice, așa cum a făcut Papa. Nu s-a comunicat pentru că a fost o dihonie, o antagonizare. Iar aceste lucruri stârnesc furie și nu fac decât să întărească scenarita, neîncrederea.

Protestele anti-restricții de azi-noapte și din weekend par diferite de cele din ultimele săptămâni. Sunt mult mai agresive. Putem face un profil al protestatarului român din luna martie a anului 2021? Prin ce diferă acesta de protestatarul de după Colectiv, cel împotriva Ordonanței 13?

Nu putem să comparăm ceea ce se întâmplă acum cu ceea ce s-a întâmplat după Colectiv sau după Ordonanța 13. Acolo a fost un protest susținut puternic de mase, aici vedem un nucleu dur, coordonat civic și politic.

Nu întâmplător a fost văzut acum în Piața Victoriei liderul Partidei Romilor, Nicu Păun, care nu a apărut niciodată public la proteste. Este de notorietate coordonarea Partidei Romilor cu un anumit partid de stânga și nu pot să nu iau în calcul și aceste elemente. Sau prezența galeriilor de fotbal, care, istoric, au susținut o anumită zonă politică. Nu pot să nu văd prezența la proteste a fostului deputat PSD, liderul de la metrou Ion Rădoi.

Desigur, există în România mai mulți oameni nemulțumiți de măsurile anti-Covid decât cei care ies în stradă. În ce măsură se simt ei reprezentați de cei care sunt acum în stradă?

Există un mare val de nemulțumire și de frustrare, dar cred că în momentul de față oamenii aceștia nemulțumiți și frustrați nu se regăsesc în cei care sunt acum la manifestații. Omul este supărat pe guvernare, dar nu are de gând să se ralieze la <<Afară cu ungurii din țară>>. Sunt oameni nemulțumiți de măsurile luate, pentru că le-au fost afectate business-urile, HoReCa nu se poate deschide..., dar nu se raliază la piatra aruncată în capul jandarmilor și la distrugerea bunurilor din piață.

Anticipați că protestele vor continua, există pericolul să se extindă? Va crește agresivitatea?

Din punctul meu de vedere, nu cred că astfel de manifestări violente pot atrage o mare susținere populară, chiar dacă există potențialul ca protestele anti-COVID să devină extrem de vizibile.

Dacă se va ajunge la manifestații foarte agresive, nu cred că vor crește ca amploare. Dacă însă se va ajunge într-o zonă de protest civic, real, cu siguranță atunci va crește numărul manifestanților. De aceea spun că asistăm abia la începutul protestelor de stradă.

Cu lideri de protest precum cei de la AUR, mă îndoiesc că vor lua amploare protestele, dar cu alți lideri, cu siguranță. Iar eu sunt convins că vor apărea astfel de lideri, iar protestele se vor extinde, pentru că foarte mulți români se simt abandonați.

Ce asemănări și ce diferențe sunt între protestele anti-lockdown din România și cele din Europa?

Eu cred că acum suntem la începuturile unui discurs extremist dur, care va cuprinde destul de bine și Europa, pentru că aceste proteste din România nu sunt unice. Nu uităm că Franța nu se simte bine cu Marine Le Pen foarte bine ancorată în intențiile de vor, că Olanda are un partid extremist pe locul 3, Germania are pentru prima dată continuatorii partidului nazist în guvernare locală. Să nu uităm nici de Belgia, Ungaria, Polonia, Italia.

Protestele din România și cele din celelalte state europene sunt coordonate de aceleași forțe, cu același tip de mesaj - unul naționalist, unul care se transformă într-un discus anti-european, care nu vizează numai anti-masca, ci și pe ceilalți, care sunt diferiți. Discursuri anti-evrei, anti-migranți. Așa s-a întâmplat și în anii ’30.

De ce factori depinde ceea ce va urma?

Depinde de foarte mulți factori și de multe necunoscute - de cum se va poziționa statul laic, de cum se va poziționa statul religios sau societatea civilă autentică. Poate rămâne la acest nivel, cu un plus nesemnificativ sau poate cuprinde masele.

Acum, chiar dacă mulți achiesează la ideea asta, că sunt măsuri fără logică, ceea ce îi determină să nu iasă în stradă, tot ceea ce au văzut în aceste zile este că protestul față de guvern se transformă în violență de stradă, în protest anti-maghiar și anti-evrei și nu se regăsesc în Șoșoacă și Simion. Eu cred însă că în viitorul foarte apropiat vor exista și vedea alți lideri.

Câștigă cineva de pe urma acestor proteste?

Din păcate, pierdem toți, chiar dacă, pentru o perioadă scurtă, unii pot câștiga puterea dată de notorietate, influență, expunere. Nu văd un câștigător.

La acest moment consider că este nevoie de niște oameni politici puternici care să contrabalanseze ce se întâmplă. Deocamdată, vedem certuri în coaliție. Avem un discurs al urii care nu își găsește contrabalanța în decență, empatie.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11615 vizualizari

 • -13 (67 voturi)    
  Really? (Marţi, 30 martie 2021, 16:09)

  AlexBkk [utilizator]

  De ce asimilati un protest anti restrictii cu rasismul si xenofobia? Lumea isi vrea dreptul la libertate inapoi, de asta au iesit in strada. Comparati cu revolutia din `89 mai bine. Restrictiile voastre sunt comunism dar cu Netflix!
  • -6 (64 voturi)    
   Pentru ca protestul trebuie discreditat (Marţi, 30 martie 2021, 16:54)

   Liros [utilizator] i-a raspuns lui AlexBkk

   Nu se accepta nimic decat linia partidului, lockdown, restrictii, masti, izolare, ascuns in casa de la ora 18, cumparaturi pe repede-inainte. Asta e noua ordine de primavara. Frica guvernantilor este ca aceste proteste pot prinde o dinamica si atunci sunt pe faras, de-aia au iesit azi la inaintare toti, Johannis, Orban, Voiculescu si altii, toti cantand in cor aria lockdownului, a fricii si a panicii colective.
   • +15 (51 voturi)    
    Si cine vine ce va face???? (Marţi, 30 martie 2021, 17:41)

    Barbaneagra [utilizator] i-a raspuns lui Liros

    Vibe Ciolacu cu Rafila de brat si ce vor spune:

    1. Lapte si miere pentru cine nu munceste, toti care munceste (SIC!) sa dea bani alora care au tabarat acasa din Italia, Spania si UK unde au ramas fara bistari;
    2. Jos mastile, gata, nimeni nu mai respecta nicio restrictie ca Io, PSD, desfiintez orice restrictie a dreptului omului (hai ca v-am adus inapoi la PCR);
    3. Toti banii care vin de la UE pe d'a moaca ii impartim intre noi, scuze, intre noi romanii dupa cum urmeza:
    a) pensii triplate
    b) salarii Metro, transporturi falimentare, intreprinderi ingropate, pamanturi nelucrate de j'de ani de zile umplute pana la refuz;
    c) dublarea salariilor parlamentarilor, cu voia dumneavoastra...
    d)scoli - sa mai astepte;
    e) drumuri - sa mai astepte;
    f) spitale _ ce, nu avem? Le-am facut din aprilie 2012 pana in noiembrie 2019

    Si ce ne va face UE? O sa ne pupe undeva, ca ne luam dupa Orban (ala bunul pe care nesimtitii il fac tiran)
    • +4 (28 voturi)    
     Da si nu. (Marţi, 30 martie 2021, 18:07)

     clint [utilizator] i-a raspuns lui Barbaneagra

     Eu cred ca PSD nu mai pupa la guvernare prea curand, si asta by UE.
     Adica, daca ajung la guvernare, vor avea toate fondurile si canalele taiate.
     Ce le-ar ramane? Sa joace cartea nationalismului si victimizarii, care se stie ca e pierzatoare, by Dragnea.
     A merge pe linia PSD+AUR ar fi devastator, doar daca... in campanie zic una si in realitate alta.
     • -1 (3 voturi)    
      Sfanta naivitate!!! (Miercuri, 31 martie 2021, 10:53)

      Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui clint

      "daca ajung la guvernare, vor avea toate fondurile si canalele taiate."

      Fara indoiala, dar ce treaba are Partidul lui Ilcii cu UE?

      Dumnealor sunt oricum cu Maskwa si Pekin!

      Dupa ce revine Daddy al putere, nu vom mai fi in UE, ci in Uniunea Asiatica a lui Putin!
  • +11 (51 voturi)    
   Numai Rusia castiga de pe urma protestelor (Marţi, 30 martie 2021, 18:03)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui AlexBkk

   Slugile PSD si AUR de la proteste au venit sa creeze haos, misiunea Rusiei in Romania.
   • -13 (41 voturi)    
    Rusii te invadeaza maine, pe la pranz! (Marţi, 30 martie 2021, 19:20)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    Rusii te invadeaza maine, pe la pranz!
    Sa-ti plateasca pensiile speciale si datoriile de stat esuat.
    Fuguta, sub pat! Afara tropaie virusii si o Volga neagra e parcata dupa colt! Beware!
   • 0 (6 voturi)    
    da,sa ne vaccinam cu sputnik (Miercuri, 31 martie 2021, 8:37)

    credinciosul [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    in loc de astra vax!
    neteda scoarta ai in cap!
    • -2 (2 voturi)    
     H..AUR ...istule (Miercuri, 31 martie 2021, 10:50)

     LL [utilizator] i-a raspuns lui credinciosul

     lasa poporul asta sa se dezvolte CIVILIZAT.
     Treci Prutul si ...du-te la ai tai!!!!
     Daca chiar existi ....daca nu, recomandarea ramane valabila pt. cel care se intituleaza ...credincios ... (oare cui?) :)
  • +3 (39 voturi)    
   dreptul la libertate (Marţi, 30 martie 2021, 18:14)

   Fuscus [utilizator] i-a raspuns lui AlexBkk

   eu as vrea sa fim lasati sa mergem fara chiloti pe strada. mie chilotii imi ingradesc libertatea. Totusi, ca sa ne protejeze de basinile cu stropi ale unora, societatea a hotarat sa nu mai umblam in curul gol, ci sa purtam chiloti. Ce zici!? Te bagi la protestul antichiloti?
  • +4 (8 voturi)    
   Pentru ca... (Miercuri, 31 martie 2021, 9:17)

   Vasilake [utilizator] i-a raspuns lui AlexBkk

   Pentru ca asta au strigat, dejectii antisemite si xenofobe. "Libertate", spui? Traiesti intr-o democratie, votezi pe cine vrei, poti spune ce vrei si unde vrei. Dar tu vrei de fapt libertate impotriva stiintei, vrei libertatea de a imbolnavi pe altii si libertatea ca 2 plus 2 sa faca 5 ca asa ai tu chef. Ce vrei tu nu e libertate, e anarhie, egoism extrem si aberatie. Spui ca acum e comunism cu Netflix? Daca ar fi fost comunism, acum ai fi fost la inchisoare, in vreun lagar prin siberia sau la canal, turnat de vreo ruda sau vecin pentru rahaturile pe care le scrii aici. Iar familia ta ar fi murit de foame si de frig. Habar n-ai ce inseamna comunismul.
 • +21 (39 voturi)    
  ... (Marţi, 30 martie 2021, 16:09)

  sentenced [utilizator]

  Sa zicem ca esti un SRL cu dividende care sustine statul asta plin de speciali si privilegiati de 25 de ani si vine o pandemie peste tine, iar conasii Orban si Citzu, dupa ce iti inchid afacerea, iti spun "nu te incadrezi la niciun fel de asistenta financiara deoarece actionezi in nume propriu" (asadar, cand dai bani nu actionezi in nume propriu, doar atunci cand ar trebui sa iei). Pe de alta parte, te uiti la PFA/ii care contribuie mai putin decat tine cum incaseaza 4000 lei brut (ca deh, pe pfa/ii sunt multi smecherasi de-ai sistemului). No, astia sunt oamenii care si-au pierdut increderea ireversibil in statul roman. Daca maine ne-ar invada cineva, astia ar defecta sa lupte pentru inamic impotriva acestei chestii numite impropriu "tara".
  • -7 (47 voturi)    
   sa nu exageram (Marţi, 30 martie 2021, 16:56)

   martel55 [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   multi din astia de se plang ca au fost inchis nu au dat doi bani pe reguli in perioadele in care li s-a pemris totusi sa fucnitoenze..daca iii ardea asa tare buzunarul, ar fi avut grija sa respecte atat ei cat si clientii regulile in timpul cat au functionat totusi, atat la punctu de lucru cat si in rest
   • +6 (22 voturi)    
    Ai dovezi? (Marţi, 30 martie 2021, 18:35)

    copci [utilizator] i-a raspuns lui martel55

    Cati infectati sunt in salile de fitness si in restaurante in timpul pandemiei? De spectacole nici nu intreb, ca pe alea le-au inchis direct, fara sa mai vada daca se infecteaza cineva.
   • +4 (14 voturi)    
    Exagerat (Marţi, 30 martie 2021, 19:04)

    RobertM70 [utilizator] i-a raspuns lui martel55

    Inviti oamenii sa nu exagereze dupa care faci o generalizare exagerata...Hai sa folosim creierul mai mult si tastatura mai putin.
  • +3 (25 voturi)    
   contributie (Marţi, 30 martie 2021, 18:17)

   Fuscus [utilizator] i-a raspuns lui sentenced

   aia care protesteaza acum nu contribuie deloc. stai jos ca vorbeam de altceva!
 • +17 (43 voturi)    
  Chiar sunt abandonati (Marţi, 30 martie 2021, 16:14)

  galeo [utilizator]

  In timp ce statele vestice platesc 2500 euro/lire sterline celor care și-au pierdut locul de munca, statul român se face că acești oameni nu exista, și ar trebui să trăiască cu aer de mai bine de un an de zile, și de acum încolo pe termen nedefinit.
 • +6 (30 voturi)    
  Se protesteaza (Marţi, 30 martie 2021, 17:18)

  vasile-roaita [utilizator]

  In mai multe tari. Germania, Italia Franta, Danemarca probabil si in altele. Am vazut pe youtube. Lumea s-a saturat de restrictii care nu aduc nici in rezultat concret.
 • +3 (43 voturi)    
  Încă 7 zile (Marţi, 30 martie 2021, 17:20)

  Alex2016 [utilizator]

  Am izolare încă 7 zile pe motiv de covid, și abia aștept sa ies în strada. Mi-ați închis afacerea, m-ați ținut anul trecut 2 luni degeaba în casa, ma puneți sa port masca în aer liber singur pe stradă, vreți sa ne încuiați în casa de la ora 8 ca pe găini. Ați închis școlile cu lunile, ați distrus psihic și fizic o generație. Am covid acum, e cea mai ușoară gripa avuta de mine pina acum. Înțeleg ca or fi care sunt mai grav, dar nu poți sacrifica totul pentru o minoritate de 1% care au ghinion. Nu sunt votant aur, nici PSD. În mod tradițional votam PNL sau USR. După alegerile din 2020 am renunțat sa mai merg la vot, era o mitocănie supremă sa ne cheme la vot cu orice preț. În concluzie... Ne vedem în stradă, dragi politruci și bugetari și esențiali, sa va dau înapoi niște solidaritate din aia bună...
  • +5 (35 voturi)    
   carantina (Marţi, 30 martie 2021, 18:20)

   Fuscus [utilizator] i-a raspuns lui Alex2016

   breeeehhh... din pacate , pentru prostie nu exista carantinare. iesi in strada hotarat ca faci o treaba buna! da cu pietre in ambulante, injura, striga "jos pandemia" si "huooo covidu'". vei fi mandru de tine. dar , te rog, da o tura si pe la Londra, Paris, Berlin si Roma si injura-i si p'aia ca si aia au facut la fel!
   • 0 (24 voturi)    
    Argument de Oaie (Marţi, 30 martie 2021, 19:09)

    RobertM70 [utilizator] i-a raspuns lui Fuscus

    Ce argument slab: au facut aia, facem si noi.
    Macar de am fi in stare sa implementam masurile ca ei dar cu Militia Romana, DSP si alte institutii publice pline de spciali 'competenti' nu ai nicio sansa, oricat de puternic e instinctul tau de oaie sa copiezi tarile civilizate.
  • -12 (20 voturi)    
   Nu ne intereseaza.. (Marţi, 30 martie 2021, 19:41)

   Valtran [utilizator] i-a raspuns lui Alex2016

   .....catusi de putin situatia ta si nici ce-ti place si nici ce nu-ti place.
   Te asteptam in srrada cu drag si in formatie :))))
  • +1 (3 voturi)    
   serios? (Miercuri, 31 martie 2021, 8:21)

   mongolul [utilizator] i-a raspuns lui Alex2016

   carantina tine 14 zile... Pe cine vrei sa manipulezi?
  • 0 (0 voturi)    
   te inteleg (Miercuri, 31 martie 2021, 11:09)

   LL [utilizator] i-a raspuns lui Alex2016

   daca sunt inchise stadioanele si salile de sport ...nu mai ai unde sa te manifesti ...in toata splendoarea ta! Vrei in strada! Sper sa gasesti ...ce cauti!
 • +8 (22 voturi)    
  pericolul este mare, intr-adevar (Marţi, 30 martie 2021, 18:21)

  VOX. [utilizator]

  Unii sunt abandonati, altii sunt asasinati de politisti.

  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24696825-doilea-dintre-barbatii-torturati-politisti-gasit-mort-celalalt-murit-acum-3-saptamani.htm
 • +5 (19 voturi)    
  Abandonați în comparație cu ce? (Marţi, 30 martie 2021, 21:29)

  LonelyShepard1966 [utilizator]

  Se simt abandonați de cine? De guvernul pe care nu l-au ales pentru că s-au pișat pe el de vot? De PSD-ul care le băga bani în buzunar cu dea silaa?
  De bancile cărora le-au dat țeapă la împrumuturi?
  De școala de la care au chiulit cât au putut? De cine sau ce se simt ei abandonați? Dacă nu sunt doar niște urangutani ar trebui să articuleze niște idei de protest. Demisia și jos masca nu sunt idei de protest, sunt doar dorințe fără bază.
 • -5 (11 voturi)    
  Cu un (Marţi, 30 martie 2021, 22:24)

  revelare [utilizator]

  Sugi-olog ca Duminică, veți fi mereu depășiți de evenimente și duși în înfundături, fără să pricepeți ce se întâmplă.
 • +3 (15 voturi)    
  Ce atata analiza a protestelor (Miercuri, 31 martie 2021, 0:18)

  ish_who [utilizator]

  Si pentru ce atata mediatizare? Li se da prea mare importanta. Am vazut deja si cati sunt si le-am vazut si fetele pe care li se citeste prostia (atat prostia data de lipsa de educatie si care nu e scuzabila, cat si cea de la natura, imbecilitatea, careia din pacate nu ai ce-i face). Prin comparatie azi s-au vaccinat vreo 64 mii de oameni.
 • -2 (8 voturi)    
  cu lideri izmenari (Miercuri, 31 martie 2021, 1:02)

  John_Re [utilizator]

  care conduc Romania din fata televizorului si faisbukului nici nu-i de mirare.

  dar stai sa vezi ca agenturile, rusia, china, socialistii, comunistii si klingorienii din proxima centauri sunt de vina.

  omg. greu de crezut ca putea exista un guvern mai imbecil ca al Vioricai Dancila.
 • +1 (5 voturi)    
  eh, (Miercuri, 31 martie 2021, 8:18)

  mongolul [utilizator]

  o gramada de cretini si fripturisti lasati pe dinafara, manipulati din umbra....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by