Nenumărați români trecuți de prima tinerețe nu beau nici acum apă de la robinet, pentru că au rămas cu traumele „apei maro” care murdărea chiuvetele pe vremea comunismului. Nenumărați români aleg - sau sunt nevoiți de circumstanțe - să cumpere apă de băut de la magazin, în bidoane de tip PET, apă pe care o cară acasă.

Fără PET-uri - La FantanaFoto: La Fantana

Nenumărați români, mai ales mai tineri, știu mai multe despre apă decât părinții lor și că nu orice apă poate fi băută.

Nenumărați alți români, din toate generațiile, văd munți și insule de PET-uri pe câmpurile, grădinile, râurile și marginile de drum din țară și încep să se gândească de două ori la felul în care vor arunca acel ambalaj pe care tocmai l-au golit.

PET-ul, util economiei mondiale si reciclabil, ajunge să fie puțin reciclat - sub jumătate din cele 500 de miliarde de sticle de plastic produse anual.

Ei bine, în România, în 2021, a apărut un răspuns la problematicile de mai sus. L-a gândit, dezvoltat și aplicat La Fântâna, companie românească cu peste 20 de ani de experiență în servicii de hidratare.

Sticla reutilizabilă de 8 litri cu serviciu național de livrare la domiciliu

Serviciul dezvoltat de La Fântâna e simplu, inteligent și eco. Pe scurt, compania îmbuteliază apă de izvor, din Tălmaciu, județul Sibiu, într-o sticlă reutilizabilă. Pe baza unei comenzi făcute online, compania livrează apa oriunde este nevoie de ea.

La prima comandă, plătești și ambalajele, adică sticlele reutilizabile, pe care, după ce le golești, mai faci o comandă, echipa de livrare a firmei îți aduce sticlele pline și le preia pe cele goale - iar apa, calculată la litru, costă cât ar costa o apă de calitate luată la PET, din magazin. Deci la același preț ai și livrarea inclusă, iar de le a adoua comandă nu mai plătești ambalajele pentru că le returnezi pe cele utilizate.

Acest sistem de aprovizionare cu apă de băut acasă are trei mari avantaje:

  • E confortabil, pentru că nu mai e nevoie să cumperi apă de băut în fiecare zi de la magazin și să o cari până acasă; nu puțini sunt cei care nu mai vor sau nu mai pot căra (oameni în vârstă, mai ales), și care ar vrea ca apa să le fie livrată la ușă.
  • E convenabil, pentru că bei acasă o apă de izvor de calitate, sigură și recomandată pentru consum zilnic, care poate fi băută oricând și oricât - la același preț ca la supermarket;
  • E ecologic, pentru că sticlele sunt reutilizabile, iar tu nu mai pui în circulație ambalaje de plastic de unică folosință, care pot ajunge ușor pe te miri unde. O astfel de sticlă poate fi reutilizată de până la 50 de ori, dupa care ajunge la reciclat pentru a forma o nouă sticlă reutilizabilă. Fiecare utilizare a acestei sticle înseamnă că 4 PET-uri de 2l sau 16 PET-uri de 0,5l nu mai intră în circulație și nu mai riscă să ajungă în mediul înconjurător. Asta înseamnă că, într-un ciclu de viață, o astfel de sticlă reutilizabilă oprește cumpărarea a 200 până la 800 de ambalaje PET, din care multe, în România, nu ajung în circuitul de reciclare, ci în mediul înconjurător.

De ce contează în România de azi?

Cantitatea de plastic care sfârșește în natură este sufocantă și crește într-un ritm mult mai rapid decât capacitatea societății de a recicla și de a imprima actorilor sociali - cetățenilor, în primul rând - o cultură a reciclării și a frugalității în materie de consum de plastic.

Alegerea, pe care oricine o poate face, să bea acasă o apă de izvor 100% sigură fără să mai pună PET-uri în circulație este un pas înainte și o schimbare de paradigmă. Nu va transforma peste noapte felul în care bem apă în secolul XXI, nu rezolvă toate problemele planetei, dar e un pas important în direcția cea bună. Până la 800 de PET-uri care nu riscă să ajungă în natură - cu o singură sticlă refolosibilă. Gândiți-vă la asta.