Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a discutat, luni, cu reprezentanţi ai instituţiilor beneficiare de pensii de serviciu, cu excepţia celor beneficiare de pensii ocupaţionale din sistemul de apărare şi ordine publică, în vederea analizării celor 5 variante propuse de minister pentru reaşezarea sistemului de pensii speciale din România, relatează News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit Ministerului Muncii, schimbările preconizate urmăresc reanalizarea factorilor favorizanţi şi a ponderii dintre aceştia şi criteriul contributivităţii, în stabilirea pensiilor de serviciu.

”Avem 9.500 de beneficiari de pensii de serviciu cu o pensie medie de 9.600 de lei, existând o diferenţă uriaşă între ce se plăteşte pe contributivitate şi ce vine de la bugetul stat. Pe de altă parte, sunt aproximativ 90.000 de români care au ajuns la vârsta de pensionare şi care nu au acces nici măcar la pensia minimă socială, pentru că nu au stagiul minim de contributivitate, de 15 ani. Eu, ca ministru, trebuie să am în vedere şi sustenabilitatea şi echitatea”, a explicat Raluca Turcan.

Demnitarul a solicitat reprezentanţilor instituţiilor ai căror angajaţi beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi speciale să reanalizeze cadrul legislativ şi propunerile Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi să vină cu propriile propuneri de optimizare.