​Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, luni, că 4.075 de români au participat duminică la protestele privind noile măsuri impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

Lucian BodeFoto: Agerpres

"Dreptul de a protesta este un drept câştigat cu sânge la Revoluţia din 1989, în consecinţă acest drept trebuie protejat, trebuie încurajat. Nu cred că aţi văzut din partea membrilor Guvernului sau a coaliţiei de guvernare mesaje care să intimideze astfel de activităţi. În seara zilei de 28 târziu, pentru că unele proteste s-au terminat dimineaţa, din datele pe care le avem noi în acest moment au fost 24 de proteste în 24 de locaţii cu 4.075 de participanţi", a spus Bode, la Parlament.

El a făcut apel la respectarea normelor de protecţie sanitară.

"Fac un apel către toţi cei care doresc şi simt nevoia să participe la astfel de manifestări: respectaţi normele de protecţie sanitară. Este dreptul vostru să participaţi la astfel de proteste, dar nu puteţi pune în pericol sănătatea celor din jur pentru că 1.000 de oameni care participă la proteste într-o locaţie peste câteva ore, fără mască, fără respectarea măsurilor de protecţie sanitară, vor fi în societate, potenţial 1.000 de persoane care pot infecta alţi oameni nevinovaţi care respectă măsurile de protecţie sanitară. În regulă, protestaţi, dar respectaţi măsurile de protecţie sanitară", a spus ministrul de Interne, citat de Agerpres.

El a arătat că va solicita Poliţiei şi Jandarmeriei să transmită o situaţie privind numărul de persoane amendate în contextul protestelor.

Premierul Florin Cîțu a evitat luni o reacție tranșantă față de protestele pentru restricții, care au avut loc duminică noaptea în București și marile orașe ale țării. Întrebat dacă protestatarii vor fi amendați pentru că au încălcat măsurile impuse, șeful guvernului a răspuns: „eu îi înteleg pe români că după un an de zile au obosit, toți am obosit”. Imediat, Cîțu a început să vorbească despre campania de vaccinare.

Anterior el spusese doar că oamenii pot să protesteze dacă respectă regulile.

Mii de oameni au protestat, în noaptea de duminică spre luni, în marile orașe ale țării față de noile restricții impuse pentru limitarea pandemiei. În Capitală, protestul s-a terminat în jurul orei 4.00. S-a scandat „Jos masca”, Jos restricțiile”.