Republica Moldova a pierdut peste 60 de milioane de euro din cele 100 de milioane de euro din programul de asistență financiară acordată de România din cauza Guvernului de la Chișinău, spune președintele Maia Sandu.

Klaus Iohannis si Maia Sandu, la ChisinauFoto: Presidency.ro

”Sunt 60 de milioane de euro ce ar fi putut îmbunătăți viața oamenilor: prin proiecte comunitare, cum a fost reabilitarea și modernizarea a peste 1000 de grădinițe și instituții școlare sau proiecte de infrastructură, cum este Gazoductul Iași-Chișinău și interconectarea energetică”, scrie președintele moldovean pe Facebook.

”Mai întâi Guvernul Chicu a refuzat să semneze Protocolul 6, propus de partea română încă la începutul lunii noiembrie 2020 pentru extinderea termenului de valabilitate a Acordului. Nici actualul Guvern în exercițiu nu a întreprins suficiente măsuri pentru a păstra Acordul, invocând lipsa de sprijin în Parlament”, a adăugat ea.

Potrivit Maiei Sandu, vor fi reluate discuțiile cu partea română pentru un nou program de asistență, ”în speranța că în curând vom avea un Parlament care să susțină acest program și altele destinate oamenilor.”

Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, a expirat duminică, la zece ani de la intrarea sa în vigoare.

Ministerul român de Externe spune că, în pofida demersurilor sale repetate pentru a ratifica documentul în forma propusă de România în timp util, pentru a evita ieșirea din vigoare a acordului, Guvernul de la Chișinău a transmis un răspuns abia în 26 februarie, constând "într-un proiect de text care se îndepărtează de propunerea părții române".