Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, pentru Agerpres, că Jandarmeria a aplicat 29 de amenzi pentru nerespectarea măsurilor sanitare în cazul protestului din noaptea de duminică spre luni din Bucureşti împotriva noilor restricţii dispuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2.

Prefect Bucuresti, Alin StoicaFoto: AGERPRES

El a precizat că amenzile au fost date în special organizatorilor. "Nu le-aş face eu publicitate, evident că au fost identificaţi, nu aş dori să-i numesc, (...) au fost şi din zona politică", a spus Stoica.

Potrivit acestuia, printre motivele pentru care au fost aplicate amenzile, se numără încălcarea prevederilor privind interzicerea deplasării persoanelor în afara locuinţei după ora 20.00. "De asemenea, hotărârea din Legea 55 cu privire la organizarea manifestaţiilor a fost şi ea încălcată, pentru că au fost peste 100 de oameni. Din informaţiile pe care le am, au fost aproximativ până în 800 de oameni în tot Bucureştiul, au fost în mai multe puncte", a declarat Alin Stoica.

El a menţionat că protestul nu avea cum să fie unul autorizat, deoarece s-a desfăşurat în perioada în care sunt interzise deplasările din locuinţă.

Prefectul a arătat că noile măsuri impuse au ca scop protejarea sănătăţii. "Important este, cred eu, să le transmitem oamenilor că respectarea acestor măsuri are ca scop nu îngrădirea unor libertăţi, pentru că, de fapt, asta au reclamat - că s-au îngrădit libertăţi, nu acesta e scopul măsurilor, ci protejarea sănătăţii oamenilor şi, dacă ne pasă de bucureşteni, trebuie să avem acest mic disconfort. (...) Sunt milioane de oameni care respectă aceste reguli şi cărora le mulţumim că se conformează în mod voluntar regulilor respective", a afirmat Alin Stoica.

El a anunţat că, dacă incidenţa infecţiilor cu SARS-CoV-2 va depăşi 7,5 la mia de locuitori, va fi convocat Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă pentru a pune în aplicare măsurile prevăzute în această situaţie, respectiv interzicerea deplasărilor în afara locuinţei după ora 20.00, cu câteva excepţii bine justificate, şi reducerea programului agenţilor economici până la ora 18.00 pe toată durata săptămânii, nu doar vineri, sâmbătă şi duminică, cum este în prezent.