Premierul Florin Cîţu a transmis, sâmbătă, un mesaj cu ocazia sărbătorii Pesah, amintind că aceasta este una dintre cele mai mari sărbători ale poporului evreu.

  • "În această seară, evreii din întreaga lume încep să celebreze Pesah, una dintre cele mai mari sărbători ale poporului evreu. Un moment cu totul deosebit, al eliberării şi al curajului, Pesah este o sărbătoare de origine biblică, care marchează eliberarea fizică, spirituală a poporului lui Israel şi sfârşitul sclaviei evreilor în Egipt, în urmă cu peste 3000 de ani. Hag Pesah Sameah!", afirmă Cîţu într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.

Evreii sărbătoresc începând de sâmbătă Pesahul, care se desfăşoară anual, conform calendarului religios ebraic, în perioada 15 - 23 a lunii Nisan (27 martie - 4 aprilie 2021), lună ce marchează începutul anului ecleziastic ebraic.

Sărbătorit de evrei în fiecare primăvară de peste 3.300 de ani, Pesahul simbolizează eliberarea din robia egipteană şi ieşirea din Egipt a evreilor conduşi de Moise şi cei 40 de ani de peregrinare prin deşert, scrie Agerpres. În amintirea plecării precipitate din Egipt, când aluatul pentru pâine n-a apucat să dospească, în timpul celor opt zile cât durează sărbătoarea (şapte zile în Israel) se mănâncă pâine nedospită, făcută doar din făină şi apă, numită matza (azimă). Pâinea obişnuită şi toate alimentele fermentate sau susceptibile de a fermenta sunt interzise în această perioadă, astfel încât sărbătoarea este precedată de o curăţenie riguroasă a gospodăriei, pentru îndepărtarea oricăror produse de acest fel.

În primele două seri, se ţine o cină festivă (seder), cu participarea întregii familii sau, în comunităţile mici, a întregii comunităţi. Este o masă încărcată de simboluri, fiecare fel de mâncare şi fiecare gest comemorând aspecte ale evenimentului rememorat. Se servesc mâncăruri tradiţionale şi se beau patru cupe de vin.

Dincolo de semnificaţia ei specială pentru poporul evreu, sărbătoarea de Pesah are o conotaţie universală, de celebrare a eliberării, a redobândirii demnităţii umane.