DOCUMENT Noile restricții în București, de duminică / Lista măsurilor decise de Comitetul pentru Situații de Urgență

de I.H.     HotNews.ro
Sâmbătă, 27 martie 2021, 14:54 Actualitate | Esenţial


Coronavirus in Romania
Foto: Xinhua / Profimedia Images
Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență București a decis, sâmbătă, ce noi restricții vor fi impuse în Capitală, începând cu ora 00.00. Pe lângă măsurile dispuse la nivel național - carantina de noapte de la ora 20.00 și închiderea de la ora 18.00 a magazinelor și a tuturor operatorilor economici care desfașoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și /sau deschise, publice și/sau private, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică - au fost stabilite și noi reguli pentru mall-uri, miloacele de transport în comun sau pentru piețe.
Rata de infectare în București a continuat să crească sâmbătă, ajungând la 6,88/1000 de locuitori.

Potrivit Prefecturii Capitalei, începând de duminică, de la ora 00.00, vor fi luate următoarele măsuri pentru 14 zile, urmând să fie reevaluate la finalul perioadei sau la atingerea ratei de infectare de 7,5:
 • 1. Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22,00 - 5,00 în zilele de luni până joi, și în intervalul orar 20.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, cu condiția menținerii incidenței cumulată la cel mult 7,5/1000 de locuitori, cu următoarele excepţii:

 • a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 • b) deplasarea pentru asistență medicală, care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului conform programării;
 • c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
 • d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;
 • e) părăsirea domiciliului pentru protejarea vieții sau integrității fizice în cazul unui pericol grav și iminent, cu apelarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112.

 • Pentru verificarea motivului deplasării, în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea autorităților abilitate, legitimația de serviciu/adeverința eliberată de angajator, ori o declarație pe propria răspundere.
 • Pentru verificarea deplasărilor în interes personal sunt obligate să prezinte declarația pe propria răspundere, completată în prealabil.
 • Pentru deplasarea către centrul de vaccinare, persoanele sunt obligate să prezinte dovada programării.
 • Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată pe o perioada de 14 zile scade sub 3,5/1.000 de locuitori.

 • Pentru participarea la slujbele religioase oficiate cu ocazia sărbătorii Pesah se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în data de 28.03.2021, în intervalul orar 20.00 – 22.00
 • Pentru participarea la slujbele religioase oficiate cu ocazia Paștelui Catolic, se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în perioada 03.04.2021 – 04.04.2021, în intervalul orar 20.00 – 02.00.

 • 2) Programul operatorilor economici care desfașoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și /sau deschise, publice și/sau private, se poate desfășura în intervalul 05.00 – 18.00 în zilele de vineri, sâmbăta și duminica. În zilele de luni – joi, programul poate fi desfășurat în intervalul orar 05.00 – 21.00, cu condiția menținerii incidenței cumulată la cel mult 7,5/1000 locuitori.
 • Prin excepție de la prevederile de mai sus, în intervalul orar 21,00 - 05,00 în zilele de luni până joi, respectiv 18.00 – 05.00 în zilele de vineri, sâmbătă, duminică, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatori economici cu activitate de livrare la domiciliu.
 • Tot prin excepție de la prevederile de mai sus unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, și cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată pe o perioada de 14 zile scade sub 3,5/1.000 de locuitori.

 • Totodată, s-a hotărât să se suspende activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise, în domeniul sălilor de sport/fitness. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5/1.000 de locuitori.

 • 3) Accesul clienților în cadrul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți agenți economici, de tip mall, se va realiza astfel încat să se asigure menținerea distanței fizice de minimum 2 metri și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 m.p./persoană, cu respectarea tuturor prevederilor Ordinului Comun al Ministrului Sănătății și Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri nr.1088/1910 din 2020.
 • 4) Accesul în piețele agroalimentare și în piețele volante se face cu respectarea distanțării de minimum 2 m între oricare două persoane, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a pieței, cu aplicarea prevederilor Ordinului comun 335/2020 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ministerului Sănătății și Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
 • 5) STB S.A. va monitoriza permanent gradul de încarcare a mijloacelor de transport pe care le deservește, în scopul diminuării aglomerației din vehicule și stații, mai ales la orele de vârf.
 • Se va respecta circuitul de urcare/coborare în mijlocul de transport, accesul pasagerilor realizându-se prin ușa din față, iar coborarea pe ușa din spate.
 • STB SA va informa călătorii cu privire la obligativitatea purtării corecte a măștii de protecție și a evitării consumului de produse alimentare în mijloacele de transport în comun, prin mijloace audio – video și prin afișare în mijloacele de transport în comun.
 • 6) Metrorex S.A. va informa și îndruma publicul călător prin stațiile de sonorizare despre situațiile de aglomerare apărute și îl va informa asupra obligativității de a păstra distanțarea fizică și de a purta corect masca de protecție.

  S-a hotărât că în unitățile de învățământ participarea la ore să se desfășoară astfel:

 • Cu prezență fizică pentru:
 • toți preșcolarii și elevii din învățământul primar,
 • elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale;
 • Este permisă organizarea cu prezența fizică în unitățile de învățământ a următoarelor activități:
 • simulările examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali;
 • evaluările naționale.
 • Participarea zilnică, în sistem online, a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

 • 7) S-a hotărât interzicerea activității cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și în interiorul altor spații publice închise care au acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de faptul că sunt construcții cu caracter temporar sau permanent.
 • Totodată, s-a hotărât interzicerea activității restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, cu excepția deservirii persoanelor cazate în interiorul acestor unități.
 • Este permisă prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, precum și în spațiile publice dacă au un tavan și un singur perete cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii, ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
 • Este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.
 • Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci.
 • Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția desfășurării activității de comercializare a biletelor de tip LOTO, pariuri și loz, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.
 • 8) Este interzisă organizarea şi desfăşurarea activităţii cu publicul în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, inclusiv celor de tipul drive-in.
 • Este interzisă organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale
 • Este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice.
Deciziile au fost luate de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, în conformitate cu hotărârea de joi a Guvernului privind introducerea a noi restricții în România, în contextul valului trei al pandemiei de COVID.

Prefectura precizează că, în funcție de evoluția situației epidemiologice, se vor putea institui măsuri suplimentare, cu respectarea normelor legale în vigoare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

31873 vizualizari

 • +20 (30 voturi)    
  hai sa fie clar.... (Sâmbătă, 27 martie 2021, 15:06)

  minus [utilizator]

  ce s-a intamplat ieri- cand mii, zeci de mii de oameni s-au inghiesuit in mijlocele de transport in comun- face ca aceste masuri sa fie degeaba.
  Ce dovada mai clara de zadarnicire a combaterii bolilor poate sa existe, alta decat cea aratata de sidicatul de la metrou? Dar voi preferati sa amendati cativa amarati si/sau fraieri care nu inteleg pandemia asta, decat sa faceti ceva corect si pana la urma punitiv cu rol educativ. Tipic romanesc, domnule Arafat!
  • 0 (12 voturi)    
   Supraaglomerare RATB/Metrou (Sâmbătă, 27 martie 2021, 17:43)

   FortApache [utilizator] i-a raspuns lui minus

   Parca pana ieri nu era ultraaglomeratie la orele de varf :)))

   Zadarnicirea combaterii bolilor a fost si este infaptuita cu ajutorul major al "autoritatilor" parca inexistente in mediul real....majoritatea traind virtual (acolo unde virusul nu face pagube) . Facebook-ul are limite in pandemie...in sensul sa trebuie facuta munca de Teren :)))
  • -1 (5 voturi)    
   la Cotroceni au stins lumina la 20:0 ca-n COMUNISM (Sâmbătă, 27 martie 2021, 22:40)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui minus

   ca o sugestie COMUNISTA nepotrivita, la Cotroceni in seara asta s-a stins lumina la 8 ca in COMUNISM

   de parca s-ar fi transmis populatiei: GATA, nu mai imprastiati COVID - la somn cu voi
  • +1 (3 voturi)    
   pentru minus (Sâmbătă, 27 martie 2021, 23:38)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui minus

   Tipic romanesc ? Tipic arabesc !
 • +13 (15 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 27 martie 2021, 15:13)

  tirolez [utilizator]

  Scolile continua, era de asteptat. Asta dupa ce metrorex a anuntat ca incepand cu 26 martie vor mari timpii dintre trenuri. Presupunand ca nu mai e vreo greva.
  " Compania Metrorex ramane dedicata calatorilor si multumeste pentru intelegere."
  • 0 (2 voturi)    
   Sper fără Rădoi. (Duminică, 28 martie 2021, 9:21)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   Și fără spații comerciale în stații. Rădoi și ai lui sunt preocupați mai mult de comerț și alte învârteli decât de bunul mers al metroului.
   • 0 (0 voturi)    
    Hmmm (Duminică, 28 martie 2021, 14:10)

    Sah [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Spatiile acelea au angajati care traiesc de pe urma lucrului acolo, platesc taxe la stat/somaj/sanatate/pensii, au patroni care castiga si ei si platesc taxe la stat. Prin inchiderea lor, numai ca afecteze financiar
    sindicatul de la metrou sa nu ia chirie , se pierd locuri de munca si bani care mergeau la stat...ganditi ca niste useristi/copii.
    PS. Cand Radoi facea greve impotriva regimului Iliescu era bine...
 • +5 (11 voturi)    
  unde in fata blocului? (Sâmbătă, 27 martie 2021, 15:41)

  crispavel78 [utilizator]

  Pai si daca nu se caca cainele in fata blocului, ma amendeaza sau cum?
  • +2 (10 voturi)    
   Nu (Sâmbătă, 27 martie 2021, 15:58)

   Irina25 [utilizator] i-a raspuns lui crispavel78

   Amendeaza cainele.
   • 0 (6 voturi)    
    da, da (Sâmbătă, 27 martie 2021, 16:35)

    crispavel78 [utilizator] i-a raspuns lui Irina25

    Ahahahahaha....
   • 0 (2 voturi)    
    hehe (Sâmbătă, 27 martie 2021, 19:38)

    transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Irina25

    Ai ars chiftele pentru puscariasul dragnia si te-a trimis din nou pe centura postacelii, irinuco?
 • +10 (12 voturi)    
  In Atentia Autorului Articolului (Sâmbătă, 27 martie 2021, 15:53)

  un domn [utilizator]

  Se poate șterge cuvântul chinezesc atasat pozei ? china și Covid sunt sinonime
 • -8 (18 voturi)    
  Picatura cu picatura (Sâmbătă, 27 martie 2021, 16:01)

  Victtor [utilizator]

  Masurile bune sunt luate treptat, pas cu pas. In felul acesta vor fi linistiti toti cei care doreau sa se plimbe dupa voia lor si sa imprastie boala.
  Doar la magazin si acasa, ca de la munca se pot infecta.
  • +6 (14 voturi)    
   Serios? Nu am stiut (Sâmbătă, 27 martie 2021, 17:58)

   Eu123 [utilizator] i-a raspuns lui Victtor

   Ca la coada in magazin virusul nu vine ca ii este rusine si sta doar prin birouri, se ascunde si iese noaptea ca un animal de prada si sta doar pe trotuarele pe care se plimba lumea.

   Acum serios, tu chiar crezi ce spui?

   Daca vrei sa "rarefiezi" aglomeratia atunci spui magazinelor sa stea deschise non-stop, sa faca fiecare cumparaturile cand vrea si cum vrea, nu sa inghesui toata lumea ca intr-o cutie cu sardele, pentru ca la ora x se inchide.

   Se creeaza o atmosfera de mini-panica ca nu apuci sa faci cumparaturile care nu are niciun sens.

   Non-stop, asta ar trebui sa fie programul de lucru al magazinelor.

   Si cand l-am auzit pe Arafat ca sa se faca telemunca mi-a venit sa il intreb, cum mama supararii sa faca telemunca industria producatoare de diverse bunuri.

   Facem paine, imbuteliem lapte, ambalam ciuperci de la laptop-ul de acasa? Producem benzina si motorina in rafinarii stand acasa? Se fabrica pantofi, haine si scutece stand in fata televizorului pe canapeaua de acasa?

   Doamne iarta-ma, dar chiar nimeni nu gandeste in randul "conducatorilor". Nimeni nu isi poate asuma ca ceea ce fac ei este total gresit?

   Se reduc nr de garnituri la Metrorex, bagi toti oamenii in magazine intr-un interval foarte scurt in loc sa ii lasi sa mearga la cumparaturi la 12 noaptea daca vor. Dar ei cred ca fac bine? Cum?

   Si niciodata nu am inteles ce mama supararii e cu virusul asta de umbla noapte haihui prin cartiere? da sunt ironic.

   Si da, m-am vaccinat, pentru ca sunt constient ca este necesar, insa nu pot sa inteleg lipsa de logica elementara a celor ce ne guverneaza.
 • 0 (18 voturi)    
  Teroristii vechi si noi (Sâmbătă, 27 martie 2021, 16:33)

  Socrate2021 [utilizator]

  La faptul ca autoritatile aveau si asa destul de mult de furca cu conspirationistii si negationistii de tot soiul, se adauga doua noi miscari mult mai subersive: retelele de sambetisti si activistii din fratia duminicalilor.
 • +11 (23 voturi)    
  Ciclul "Dance my puppets, dance" continua (Sâmbătă, 27 martie 2021, 17:30)

  Parzivall [utilizator]

  Penibil, sa completezi o declaratie cu un motiv, ca sa poti sa te plimbi pe strada. Totalitarsm tata, dar asta nu s-ar putea aplica fara turma de zombii care stau in "genunghe" in fata unor incompetenti.
  • -12 (20 voturi)    
   bai acesta .... (Sâmbătă, 27 martie 2021, 17:46)

   asada [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   .....plimba ma ursul pana la ora 22 sau 20 si nu mai face pe scula pe acilea !!!
  • +4 (8 voturi)    
   Exact (Sâmbătă, 27 martie 2021, 18:11)

   FortApache [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Turma de Zombies face ce face si incheie ziua cu un tuci cu mamaliga si un pet de bere.

   Statul in "genunche" este ereditar...(trasatura nationala) iar deviza este : Capul plecat nici sabia nu-l taie!?!?

   Astia suntem noi romanii...si ne place :)))
 • +9 (11 voturi)    
  se poate face o analiza pe zile? (Sâmbătă, 27 martie 2021, 17:35)

  uman [utilizator]

  O analiza pe zile vs cresterea incidentei, dupa - sa zicem - doua saptamani de la inceperea scolii in format fizic?
  Si inca ceva: pot jurnalistii sa ceara de la INSP o statistica despre cate familii cu copii la scoala sunte printre cazurile inregistrate tot de atunci, de la inceperea in format fizic a scolii?
  In aglomerarile urbane, dar mai ales in Bucuresti, a fost o calamitate deschiderea scolilor in format fizic.
  Si daca tot au deschis scolile in format fizic, cate teste rapide s-au facut in scoli si la ce frecventa?
  Se poate usor testa aceasta teorie prin cele doua analize de mai sus, pe care jurnalistii le pot usor expune public.
  Masurile vor fi doar un stres in plus pentru aceiasi oameni care au respectat mereu, si pana acum, legile, bunul simt etc.
  Restrangerea programului magazinelor este o tampenie care va avea inversul efectului - se vor inghesui oamenii la cumparaturi... In plus vor aduce si mai multe prejudicii economice companiilor, dar si angajatilor...
  La fel cu inchiderea diverselor activitati.
  De ce nu disjung marii politruci intre persoanele vaccinate si restul? Ca sunt destui vaccinati acum - ei sa poata merge la sala, la film, la ce vor ei si cand vor ei, ca nu mai prezinta niciun risc! Sau nu? Care e mesajul? Vrem anarhie cu orice pret sau vaccinurile sunt degeaba? Sa raspunda un politruc sau doi si la intrebarea asta.
  Sigur, nu il deranjati pe Arafat, el se pricepe oricum la toate, economie inclusiv, scoli, orice.
  • 0 (4 voturi)    
   sa nu uitam (Sâmbătă, 27 martie 2021, 20:03)

   martel55 [utilizator] i-a raspuns lui uman

   ca sunt destui vaccinati care s-au infectat si unii chiar au mrurit, vaccinul ala un e deloc un panaceu universal...ca sa nu mai spunem ca pot transimte usor infectia mai departe chiar daca nu fac neaparat forme grave
 • 0 (10 voturi)    
  Nu ma intereseaza (Sâmbătă, 27 martie 2021, 19:16)

  ac [utilizator]

  Nu sint legitimi, nu ii recunosc, actioneaza impotriva poporului si nu o sa ii ascult. N-au decit sa ma opreasca, sa ceara acte, ce kkt au in capetele alea seci. Sa vedem unde o sa se ajunga.
  • 0 (4 voturi)    
   hehe (Sâmbătă, 27 martie 2021, 19:39)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui ac

   O sa te declare non grata si te expulzeaza in rusia. Treaba ta..
 • -1 (5 voturi)    
  Ce bine ca avem net (Sâmbătă, 27 martie 2021, 19:41)

  Irina25 [utilizator]

  Ii injuram pe saturate pe nenorociti, iar la 8 PM ne bagam linistiti in pat. Bombele cu mamaliga sunt singurele care-mi plac: ele nu explodeaza niciodata.
  • +1 (1 vot)    
   Good for you (Duminică, 28 martie 2021, 12:42)

   ac [utilizator] i-a raspuns lui Irina25

   Eu pe la 21 si plec spre casa.
 • +3 (3 voturi)    
  incompetenti (Sâmbătă, 27 martie 2021, 20:01)

  martel55 [utilizator]

  de ce la ciclul primar si prescolari se permit 30 si ceva de copii in clasa si la liceu sau cl s8 nu? se uita virusul daca e gradinita/ciclu primar si nu intra pe acolo?sau e doar ca pentru acei copii trebuie sa se plateasca niste bani pairntilor daca stau cu ei acas ain online, si autnci prefera, cu co,mplicitatea parintilro sa ii duc ala scoala indiferent de risc?oricum cifrele alea anuntate de Sorinel cu infectatii in scoala sunt departe de realitatea,trebuie inmultite cu 4 sau 5 cel putin, avand in vedere ca multi contacti raman acasa dar nu sunt testati
 • +1 (3 voturi)    
  1 milion full vaccinati in Romania (Sâmbătă, 27 martie 2021, 20:59)

  John_Re [utilizator]

  in 4 luni.

  cineva care stie mate poate sa dea raspuns in cat timp vor fi vaccinati cei 20 de milioane de romani?

  asta ca sa stim cat vor tine restrictiile.

  :))


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by