Poliția Județeană Suceava a transmis, alături de un comunicat privind o acţiune desfăşurată în licee, o fotografie editată pe calculator, în care un profesor are masca de protecţie "desenată", iar Inspectoratul Școlar și cel de Poliție au anunțat că fac verificări, conducerea Inspectoratului Județean calificând situația drept una "regretabilă și penibilă".

profesor cu masca desenata pe fațăFoto: IPJ Suceava

Fotografia trucată a însoţit un comunicat de presă transmis vineri de Poliţia Judeţeană Suceava, care anunța că "aproximativ 1.000 de elevi suceveni au beneficiat de activităţi de educaţie juridică şi anti-infracţională în cadrul unei serii de acţiuni - maraton desfăşurate de poliţiştii din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară", scrie News.ro.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Suceava, Grigore Bocanci, a declarat, la Digi 24, că este "o situaţie regretabilă" şi că va fi începută o anchetă internă pentru a se stabili dacă acel profesor nu poartă masca de obicei sau dacă avea motive medicale pentru a nu o face.

  • "Referitor la masca desenată pe chipul profesorului, este într-adevăr o situaţie penibilă, acum nu ştiu cine şi cum a făcut-o, dacă e din partea unui reprezentant al IPJ, şi acolo ar trebui să se realizeze o anchetă internă", a afirmat şeful ISJ Suceava.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Suceava, Ionuţ Epureanu, a afirmat, tot la Digi 24, că Poliţia a început verificări "pe mai multe paliere" în acest caz încă de vineri.

El a explicat că activităţile s-au desfăşurat pe parcursul unei săptămâni, iar fotografii au fost făcute şi de către elevi sau alţi participanţi la ore, iar la finalul săptămânii ele au fost centralizate de poliţiştii de la Siguranţă Şcolară.

  • "Dintr-o eroare (...) regretabilă, unele dintre aceste fotografii nu erau conforme cu natura activităţii, nu erau cele mai relevante, în schimb probabil şi o greşeală din partea colegilor noştri a dus la diseminarea în spaţiul public a unor astfel de imagini.
  • Sunt efectuate verificări cu privire la veridicitatea lor, cu privire la persoana care fie a făcut o glumă cât se poate de proastă, dacă este o glumă din partea unor elevi sau dacă este doar efectiv o gafă a unui lucrător de poliţie, care cu siguranţă în cadrul anchetei interne pe care a dispus-o conducerea Inspectoratului, prin Biroul de control intern, va fi sancţionată", a arătat Epureanu.

El a menţionat că au fost peste o sută de fotografii care s-au adunat, însă "atenţia noastră ar trebui să fie una sporită".

  • "Sunt încă 3-4 fotografii pe care deja le-am analizat în cursul zilei de ieri împreună cu conducerea Inspectoratului pentru a vedea de unde a pornit acest eveniment. Acelaşi domn profesor poartă mască de protecţie şi chiar în mod regulamentar.
  • Luăm în calcul şi posibilitatea ca la un moment dat fie din cauza unor probleme medicale, fie de altă natură domnul profesor să nu mai fi purtat, dar asta se va stabili doar în cursul anchetei pe care o vom face, iar dacă acest lucru se va stabili că este real, cu siguranţă şi sancţiunile în baza Legii 55/2020 vor fi aplicate", a adăugat Ionuţ Epureanu.