Poluarea pe care nu o poate combate nici Garda de Mediu, nici Poliția sau Jandarmeria. Șeful Gărzii de Mediu: Care e opinia ta, domnule Ionescu cu încălzirea casei cu sobă și prea puțini bani să-ti cumperi centrală electrică?

de Redactia     HotNews.ro
Sâmbătă, 27 martie 2021, 11:24 Actualitate | Esenţial


Poluarea din Bucuresti
Foto: USER UPLOADED
Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, atrage atenția asupra poluării cauzate de sărăcie - încălzirea pe centrale individuale de apartament cu gaze și în mod special de sobele alimentate cu lemn, cărbune, bucăți de mobilă, PAL, PFL și orice altceva ce poate arde într-o sobă din zecile de mii de case din Bucureșți sau din alte orașe neracordate la infrastructura de gaze. "Tăcerea și servilismul, lipsa de viziune și profesionalism, smerenia politică, toate acestea încă ne țin cu Bucureștiul și alte orașe la periferia civilizației europene", spune Berceanu.

Datele despre poluarea din București:
 • 26.03.2021 PM10: 22 micrograme de particule în metrul cub de aer
 • 26.03.2020 PM10: 518 micrograme de particule în metrul cub de aer la stația B1 a RNMCA
 • Astăzi, la ora 9.00, valoarea PM10 la stația B1 a RNMCA (rețeaua națională) este de 75 micrograme de particule.
Pe timpul nopții nu a bătut vântul, nu au fost inversiuni, precipitații, absolut nimic. Totul a fost static. Nu au fost nici arderi de cabluri sau cauciucuri, spune șeful Gărzii de Mediu.

Diferențele mari dintre 26-27 martie 2020 și 26-27 martie 2021, adică valorile de 10 ori mai mari ale poluării cu PM10, în 2020, sunt urmarea arderilor ilegale care în acest moment sunt oprite.

Totuși, calitatea aerului poate fi mult mai bună, spune Berceanu, care precizează că a mers pe străzile Bucureștiului, ziua și noaptea și a măsurat calitatea aerului cu senzorul mobil pentru particule.

Concluziile șefului Gărzii de Mediu:
 • "Pe timpul nopții nu mai vorbim de trafic. Pur și simplu e vorba de sistemul individual de încălzire. Azi nu mai dăm vină pe arderile ilegale de cabluri și cauciucuri pentru că nu au existat nici arderile și nici vântul care să transporte norii de fum. Aerul e neplăcut pe aceste străzi de case în zonele urbane și limitrofe orașului, miroase a lucruri arse și uneori a lemne, ca odinioară pe ulița din satul bunicilor. Situația e tipică pentru mai toate orașele din România, fie că vorbim de Craiova, Brașov, Iași, Constanța sau Bucureșți.
 • Poluarea aerului este dată de încălzirea pe centrale individuale de apartament cu gaze, pe de-o parte și în mod special de sobele alimentate cu lemn, cărbune, bucăți de mobilă, PAL, PFL și orice altceva ce poate arde într-o sobă din zecile de mii de case din Bucureșți sau alte orașe, neracordate la infrastructură de gaze.
 • Acest tip de poluare nu o poate combate nici Garda de Mediu, nici Poliția sau Jandarmeria. E poluarea cauzată de sărăcie, de lipsa de infrastructură critică, de lipsa proiectelor care să ne aducă în secolul XXI.
 • În anul 2021 e foarte probabil ca Garda de Mediu să fie dotată de către Ministerul Mediului cu drone cu cei mai performanți senzori care să ne arate exact ce iese pe coșul fiecărei sobe pe timpul nopții, compoziția chimică a gazelor, concentrația particulelor și temperatura.
 • Și întreb, atunci când voi aplica amenda domnului Ionescu din Voluntari, Chitila, Giuleșți Sârbi, Colentina, Rahova, Ferentari, Chiajna și mă va întreba ce alternativă îmi oferiți în locul sobei cu lemne, ce îi voi răspunde?
 • Știu, nu e treaba mea de comisar general să-mi pun aceste întrebări firești, cum nu a fost treaba nici executanților din urma mea! Totuși, tăcerea și servilismul, lipsa de viziune și profesionalism, smerenia politică, toate acestea încă ne țin cu Bucureștiul și alte orașe la periferia civilizației europene.
 • Ce este de făcut? Care e opinia ta, domnule Ionescu cu încălzirea casei cu sobă, în Bucureșți și prea puțini bani să-ti cumperi lemne sau centrală electrică?".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9511 vizualizari

 • +25 (27 voturi)    
  la cat costa curentul acuma, niciodata... (Sâmbătă, 27 martie 2021, 11:31)

  leeloo2 [utilizator]

  cand o sa fie kwh-ul electric vreo 0.15-0.16 bani maxim, putem vorbi de posibilitatea de a incalzi electric, altfel nu. gazul e 0.12 bani kwh. In prezent curentul e 0.6-0.75bani/kwh, enorm pentru incalzire electrica, iese din discutie.
  • +6 (14 voturi)    
   Pentru încălzire se poate. (Sâmbătă, 27 martie 2021, 13:06)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui leeloo2

   Parisul are încălzire electrică și așa a eliminat o sursă majoră de poluare. D-l șef al Gărzii de mediu a băgat neghiobește laolaltă centrale pe gaz(!) cu centrale pe lemne/cărbuni și sobe. Între ele există o diferență enormă privind poluarea.
   • +13 (21 voturi)    
    Trebuie masuratori automatizate nu presupuneri (Sâmbătă, 27 martie 2021, 13:41)

    Flo1 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Facts:
    - poluarea extrema in Bucuresti nu a fost niciodata constanta sau corelata cu incalizirea individuala sau centralizata. Poluarea a fost si cand temperaturile au fost crescute si cand au fost joase.
    - chiar si iarna, in decembrie, ianuarie au fost seri cu plouare extrema urmata de zile de verde desi temperaturile erau tot joase.
    - corelatia cea mai mare este cu venirea noptii > incendieri pentru a ascunde fumul in noapte.
    - corelatia cu directia cand vantul bate din vest > zonele unde se ard.

    Solutie:
    - cand sunt otraviti milioane de romani este ataca la siguranta nationala. CSAT si armata ar trebui sa NE APERE adica sa iasa in zonele astea nu sa stea in curtile lor.
    - e clar o mafie a deseurilor care le importa, complicitatea vamilor, primarilor. chemati toti la raport si deschise dosare penale in rem.
    - masuratori: luati dronele termice si cu senzori si follow the smoke. adaugati senzori in partea de vest.
    - analiza date: cand vantul bate dinspre vest se vede cum sensorii se aprind unii dupa altii si se poate chiar calcula folosind directia vantului in ce moment s-a dat foc, directia si ce senzori o sa devina violet. puneti senzori in tot vestul, la 200 euro fiecare, puteti pune 20-30 si o sa aratati direct cu degetul unde s-a dat foc folosind metoda de mai sus.
    • +3 (7 voturi)    
     Poluarea e girata de stat (Sâmbătă, 27 martie 2021, 17:10)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui Flo1

     Poluarea e girata, protejata de stat sau, poate mai corect spus, poluatorii gireaza institutiile statului.

     Cind au fost Summit-uri sau alte intilniri la nivel inalt, cerul a fost cristal. La fel la anumite sarbatori religioase ale unor minoritari.

     Deci cineva hotaraste centralizat cind se poate polua si cind nu.

     In ultimele zile e fum ca de carbune sau pacura. Ca sa nu mai vorbim de poluarea cu fibre textile tocate.
    • +2 (4 voturi)    
     N-ai inteles ca sunt incineratoare si CET-uri? (Sâmbătă, 27 martie 2021, 18:37)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui Flo1

     Am facut poze aproape zilnic. Fumul vine dinspre CET Grozavesti, CET Cotroceni si CET Grivita. Zilele trecute am fotografiat pe la asfintit norii de fum negru care ieseau din cele 3 directii fata de Vasile Pirvan.

     Asta nu e fum de la doua cauciucuri,

     Pe la ora 2-3 noaptea e fum ca de sticla arsa, pe la 5-7 dimineata e fum ca de pacura sau de cabluri electrice arse.

     E industrial, in fiecare zi la aceleasi ore, incepe si se termina brusc. Adica e o instalatie controlata, nu un foc liber.
    • +1 (1 vot)    
     In Rromania (Sâmbătă, 27 martie 2021, 19:21)

     unins [utilizator] i-a raspuns lui Flo1

     nu exista poluare generalizata, ci doar locala si temporara. deci, masurile impotriva poluatorilor trebuie luate tintit, nu la nivel de tara. Ori de cate ori, politicienii aflati la guvernare (numai cand sunt la guvernare vad poluare) discuta despre poluare in Rromania, este clar ca urmaresc impunerea de taxe si impozite -taxa auto; taxa de poluare; timbru de mediu; etc. si deci sa fure "legal" banii oamenilor care muncesc cinstit, invocand fals, masuri impotriva poluarii. Polonia a inaugurat recent, cea mai mare unitate energetică pe bază de cărbune din Europa. Cărbunele constituie baza sistemului energetic polonez. Aproximativ 100.000 de persoane lucrează în sectorul cărbunelui din Polonia, ţară unde 90% din energia electrică este produsă în termocentrale pe lignit. În Rromania poluarea este foarte mica. Iasi este orasul cel mai poluat, urmat de Cluj, Brasov si apoi Bucuresti. In Europa, Iasiul ocupa locul 24, iar Bucurestiul nici nu este in primele 50! (sursa: AirVisual - World most polluted cities - Europe).
   • +2 (2 voturi)    
    Aiurea ,Parisul incalzit electric ? (Sâmbătă, 27 martie 2021, 18:30)

    il_gattopardo [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    https://www.c40.org/case_studies/cities100-paris-greening-district-heating-cuts-emissions


    Case Study
    Cities100: Paris - Greening District Heating Cuts Emissions
    November 15, 2016
    Paris

    In 2016, Paris halved the use of coal in its extensive district heating network, and now powers 50% of the heating network with renewable and recovered energy. The new energy mix comprises 1% geothermal, 2% biofuel, 10% biomass, and 41% heat generated by the thermal treatment of waste. The city is also converting five power plants from coal to natural gas. This shift will contribute to a 25% decrease in CO2 emissions, a 98% decrease in SO2 emissions, and will generate enough energy to heat 500,000 houses.
 • +34 (38 voturi)    
  Rudeni? De neatins? (Sâmbătă, 27 martie 2021, 11:42)

  Vinceroy [utilizator]

  De ce de ani de zile refuza APM si GNM sa investigheze statia de biogaz de la Rudeni si incineratorul de deseuri medicale? Lasati vrajeala cu sobele, ce iese noaptea si in weekend de la Rudeni din statia de cogenerare e H2S cu alti compusi si nimeni nu se atinge de ce se intampla acolo. Ieri dimineata iti venea sa vomiti de la Lujerului pana la Arcul de Triumf din cauza mirosului. Toti ne dati praf in ochi, ba cu 3 amarati care ard gunoaie in curte, ba cu Lasata Secului si acum cu sobe. E prea tare, prea bine conectat in orice guvern cel care detine Rudeniul?
 • +15 (17 voturi)    
  Aici includ reaua credința a consilierilor (Sâmbătă, 27 martie 2021, 11:42)

  un domn [utilizator]

  Locali USR de la Sector 3, cu o excepție : Eugen Matei, in rest toți consilierii locali de la sector 3 sunt de un servilism epic la adresa lui Robert Negoita
 • +15 (15 voturi)    
  Hai hai (Sâmbătă, 27 martie 2021, 11:43)

  Costi888 [utilizator]

  Ca nu apar “spike-urile” alea la intervale orare precise de la incalzirea la soba..
  Nu se asteapta nimeni ca de maine sa fie totul “verde” dar trebuie sa se simta o imbunatatire..
 • +3 (33 voturi)    
  Taxa pe Fumarit (Sâmbătă, 27 martie 2021, 11:50)

  FortApache [utilizator]

  Elvetia, chiar daca este o tara neutra, se incalzeste pe lemne de cand se numeste Elvetia :)))

  Romanasii trebuie sa plateasca taxa...maaaa voi n-ati auzit de furcoi!?!?! E unealta aia agricola pe care pui mana...cand nu mai ai incotro.

  In Romania mediul este uuuultimaaaa problema a populatiei :)))
  • +2 (8 voturi)    
   Si in Austria (Sâmbătă, 27 martie 2021, 16:52)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

   Sobele si centralele pe lemne sunt foarte raspandite, doar ca lemnul cu care se incalzesc, este din Romania.
   • -2 (6 voturi)    
    Corect :))) (Sâmbătă, 27 martie 2021, 17:50)

    FortApache [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

    Lemnul din Romania este BIO...asa a fost promovat de catre Iohanis lui Schweighoffer...
  • +1 (3 voturi)    
   Minti din interes sau teribilism? (Sâmbătă, 27 martie 2021, 18:05)

   il_gattopardo [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

   Elvetia
   Incalzire casnica
   40% păcură
   20% gaz  metan
   18%  pompe  caldura
   10% lemn/ peleti.
   4% incalzire districtuala.
   Electricitatea nu este   permisa ca sursa primara  de energie , doar pentru marirea   confortului.
   Etc

   Sursa
    https://home.key4betterlife.ch/en/amp/tag/heating
   • -2 (4 voturi)    
    Sursa ta sau tu nu stiti matematica :))) (Sâmbătă, 27 martie 2021, 18:22)

    FortApache [utilizator] i-a raspuns lui il_gattopardo

    Sau tu scrii din teribilism/interes...:)))
    • +3 (3 voturi)    
     Atât ai a spune ? (Sâmbătă, 27 martie 2021, 19:17)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

     Înseamnă ca atât ai putința
     • -3 (5 voturi)    
      Este o vorba... (Sâmbătă, 27 martie 2021, 20:13)

      FortApache [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      Apa bei, apa poti...

      Pai curentul electric (sa nu zici ca folosesc lumanari)...cu ce crezi ca-l produc? Ce sa vezi...carbune si pacura :)

      Si mie mi-e usor sa copiez niste cifre...dar macar le adun sa vad daca face sens...
    • +3 (3 voturi)    
     Incearca si aduna pe degete (Sâmbătă, 27 martie 2021, 19:32)

     il_gattopardo [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

     Verifica pe abac.
     Daca ai, daca nu sigur ai seminte de floarea soarelui sau macar cojile.

     Etc -ul este pentru alte surse de incalzire
     Poate unii elvetieni doar se strang in brate ....
     Este suficient pentru tine
     Sa parcurgi si articolul postat de mine, vad ca nu ai nicun interes.
     • -2 (2 voturi)    
      Recunosc... (Duminică, 28 martie 2021, 0:03)

      FortApache [utilizator] i-a raspuns lui il_gattopardo

      ...nu stiu sa numar...m-ai dovedit...altceva? :)))
      • +2 (2 voturi)    
       Totul (Duminică, 28 martie 2021, 11:08)

       un domn [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

       Însă pricepi greu
 • +25 (29 voturi)    
  Haide (Sâmbătă, 27 martie 2021, 11:51)

  fdaniel [utilizator]

  Haide atunci să ne focusăm pe ce PUTEȚI face:
  Puteți urmari gropile ilegale de gunoi, poteți prinde țig... pe cei care ard anvelope și gunoi noaptea, puteți găsi sursa gunoaielor aruncate în râuri și multe asemenea.
  Dar asta ar însemna (horribile dictu) să ieșiți din birouri, să stați noaptea la pândă, într-un cuvânt să munciți și să vă faceți treaba pentru care sunteți plătiți.
  P.S. Zilele trecute Garda de M amenința cu amenzi gospodarii care tund pomii și dau foc la crengi (aka curățenia de primăvară)..... Dacă pun și niște anvelope pe crengile alea, sigur scapă.
  • 0 (0 voturi)    
   Da... (Sâmbătă, 3 aprilie 2021, 21:55)

   war4peace [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

   Eu m-am ales cu vreo 100 de kilograme de grengi, grenguțe și butuci, după ce am tăiat un pom uscat și am tuns alți câțiva.
   Am pus materialul lemnos la uscat, îl voi folosi în următorii câțiva ani strict pentru grătare. Sper că nu se trezesc să îmi dea amendă când fac un grătar în curtea proprie :)
 • +13 (31 voturi)    
  iar prostia cu centralele de apartament? (Sâmbătă, 27 martie 2021, 11:57)

  TheBorg [utilizator]

  Gazul metan se transforma in dioxid de carbon si apa prin ardere, deci nu contribuie la poluarea cu PM10 sau PM2,5. Daca seful garzii de mediu nu știe asta, e grav.
  • +5 (15 voturi)    
   Garda de mediu (Sâmbătă, 27 martie 2021, 13:02)

   FortApache [utilizator] i-a raspuns lui TheBorg

   Este un organ de partid care face exact ce i se spune sa faca si cand sa faca.

   Seful garzii e numit (recompensat) de partidul aflat la conducere ....

   Observam ca brusc am uitat de Restrictii si proteste...acum ne preocupa sobele si centralele saraciei :))) Si asta e tot o politica de Partid...
  • +1 (7 voturi)    
   Știi secretul? (Sâmbătă, 27 martie 2021, 13:09)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui TheBorg

   Că gazul metan nefolosit se degajă în atmosferă și poluează mai grav decât CO2?
   • +4 (8 voturi)    
    Centrale (Sâmbătă, 27 martie 2021, 14:56)

    bilbofil [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Mai întîi, centralele de apartament sînt verificate cel puțin la fel de riguros ca termocentralele de la marginea orașului care ar produce curentul și apa agentul termit în lipsa lor.

    În al doilea rînd, CH4, chiar dacă ar fi scurgeri (și ele sînt mult mai probabile la aragazuri, care au norme și controale mult mai laxe) nu este poluant din perspectiva sănătății publice. Metanul este mai ușor decît aerul și este produs pe cale naturală în cantități enorme, nu în ultimul rînd din digestie.

    Adevărata problemă, o reprezintă, cum spune ipolitic, o ardere incompletă, car generează funingine, monoxid de carbon și/sau alți produși de ardere direct sau indirect potențial toxici.

    Doar că, în primul rînd, cine are centrală are și un apartament sau o casă pe care nu le vrea distruse de o explozie și are și banii să se ocupe de situație (cel puțin în București).

    Dacă văd funingine ieșind pe coș - poluantul de care este vorba în articol - o să înțeleg că am ardere incompletă, cu două consecințe:

    - bani aruncați pe coș, pentru că plătesc pentru gaze pe care nu le ard complet;
    - risc de explozie și/sau asfixiere pentru că arderile incomplete sînt semnul unei funcționări anormale și periculoase.

    Nici un om care se poate împrumuta de cîteva sute de lei nu va lăsa o asemenea situație să degenereze. Lucrurile stau cu totul altfel cu aragazurile folosite pentru încălzire la paușal sau cu sobele în care fiecare arde ce îi permite buzunarul.
   • -1 (5 voturi)    
    Ce inseamna gaz metan nefolosit? (Sâmbătă, 27 martie 2021, 18:27)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Sau crezi ca o centrala are undeva o valva care scapa gaz? sau are o ardere incompleta?
    Si cand ai vazut tu senzori de metan in Bucuresti? Cand vorbim de poluare in Bucuresti nici macar nu vorbim de noxele clasice decat foarte rar si in 99% din cazuri e vorba de PM-uri.
    Pe de alta parte in ce fel CO2 e un poluant? poti sa ne desenezi?
  • +3 (5 voturi)    
   Doar teoretic (Sâmbătă, 27 martie 2021, 13:26)

   ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui TheBorg

   Daca arderea e incompleta, genereaza funingine. In industrie negrul de fum se produce prin arderea incompleta a metanului.
   Singura metoda absolut curata e arderea argonului:)
   • -2 (6 voturi)    
    Știi cum arată o CT de apartament? (Sâmbătă, 27 martie 2021, 16:58)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

    Nu poate scoate funigine, fum ori altceva în afară de CO2 și apă.
    • +2 (6 voturi)    
     Daca e in condensare scoate acizi, NOX, CO, aceti (Sâmbătă, 27 martie 2021, 18:47)

     D-or [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     acetilene, dioxine, formaldehide, etc. O centrala in condensare schimba PH-ul intregii zone.

     Din acest motiv vor fi interzise in UE incepind cu 2030.
     Suntem singura tara, singurii fraieri care le-au folosit pe scara larga. Pentru ca avem cel mai mare procent de proprietari, ne-au prostit, sau chiar obligat sa le montam cu complicitatea nu dezinteresata a alesilor locali si parlamentari.

     Nu au fost niciodata impuse deUE, a fost un fake-news de stat care ar trebui investigat si pedepsit.
     • +2 (4 voturi)    
      Investigare/pedepsire (Sâmbătă, 27 martie 2021, 19:29)

      FortApache [utilizator] i-a raspuns lui D-or

      La capitolul fraieri (prostiti) poti sa-i treci lejer pe cei care inca mai sunt conectati la "reteaua de incalzire" urbana de genul RADET...:))) Care a ajuns deja o gluma:)))

      Intr-adevar problema in Ro este ca sunt prea multi proprietari :))) Pai sa vedem cum facem sa nu mai fie asa multi...(lasa ca se ocupa baietii de la Bruxelles de treaba asta zi de zi) .

      Statul polueaza de rupe si intr-un final, ce sa vezi? Sobele si centralele de apartament sunt de vina :)))

      O sa vina vremea cand vor fi interzise WC-urile fin "fundul curtii" (asta in Ro incepand cu anul 2075 ca urmare a unei directive UE) iar cainii si animalele domestice vor fi impozitate corespunzator fara accente de discriminare fata de animalele salbatice, in cazul acestora impozitul va fi suportat de catre Ocoalele silvice si Asociatiile de Vanatoare iar pentu pesti vor plati pescarii :)))
     • +2 (2 voturi)    
      Interdicția are legătură cu randamentul (Sâmbătă, 27 martie 2021, 23:04)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui D-or

      Nu cu producția de "formaldehide"
      Exact asa cum a forțat trecerea de la becurile cu incandescenta la CFL și apoi la leduri. Sau cu înjumătățirea consumului la orice alt electrocasnic.
      Există un compromis între producerea de hidrocarburi nearse complet și cantitatea de NOx dat de arderea completa în exces de oxigen.
  • +1 (1 vot)    
   "" Specialistii "" (Sâmbătă, 27 martie 2021, 22:26)

   mihai53 [utilizator] i-a raspuns lui TheBorg

   De unde sa stie un sef pus pe criterii politice ?
 • +15 (21 voturi)    
  Cum e cu saracia ? (Sâmbătă, 27 martie 2021, 12:32)

  FlorinG [utilizator]

  Adica incalzirea prin alte metode decat cele cu preturile supra-umflate inseama saracie ? Poate ca insemna ca nu vreau sa imi bat joc de banii pe care ii castig muncind. Daca nu vreau sa tin in spate mafia coltermurilor si radeturilor de tot felul inseamna neaparat ca sunt sarac ? Ce autor obraznic !
  • +2 (8 voturi)    
   Cu saracia... (Sâmbătă, 27 martie 2021, 13:06)

   FortApache [utilizator] i-a raspuns lui FlorinG

   ...mintala e grav de tot in Romania, de Restrictii si Proteste am uitat...acuma ne preocupa sobele saraciei, mediul si tzi...care dau foc la cabluri si cauciucuri auto :))))
   • +1 (1 vot)    
    Care ar fi prioritățile tale ? (Sâmbătă, 27 martie 2021, 16:20)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

    In acceptiunea comentariilor
    • +1 (1 vot)    
     Daca as ignora partea de "misto" (Sâmbătă, 27 martie 2021, 17:31)

     FortApache [utilizator] i-a raspuns lui un domn

     M-as concentra pe spusele lui V Voiculescu referitor la masluirea rezultatelor Covid dinainte de alegerile de anul trecut si musamalizarea scandalului de acum. Mi se pare mai important decat ultima problema a romanului : mediu...
     • 0 (2 voturi)    
      Mediu = Viata (Sâmbătă, 27 martie 2021, 18:07)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

      E simplu. Nu e la "mișto"
      • +2 (2 voturi)    
       Paradox (Sâmbătă, 27 martie 2021, 18:34)

       FortApache [utilizator] i-a raspuns lui un domn

       Viata in saracie nu este= confort, este cum e mai rau, arzi si canapeaua (daca ai) pentru caldura....

       La fel si cei care ard cabluri si anvelope , majoritatea tzi...o fac tot pentru a trai de azi pe maine (Romania de azi).

       Pe oamenii acestia nici nu-i inteteseaza ce zic politicienii (nu dau doi bani pe mediu) ,nu le pun ei painea pe masa, ba din contra :)))

       Nu le ofera nimeni in Ro o alternativa.
       • 0 (2 voturi)    
        Ai uitat banii UE furați de (Sâmbătă, 27 martie 2021, 21:10)

        un domn [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

        Conationalii lor medelin voicu și nicky scorpion
        • 0 (2 voturi)    
         Care pe care (Duminică, 28 martie 2021, 0:26)

         FortApache [utilizator] i-a raspuns lui un domn

         La ei oricum e care pe care, se descurca fiecare cum poate...unii la cabluri, altii direct fonduri UE :)))
 • +8 (14 voturi)    
  punctul 2 al concluziilor e de antologie!! (Sâmbătă, 27 martie 2021, 12:44)

  asadar... [utilizator]

  Centrala de apartament pe gaze polueaza. Iar casele care ard lemne, carbuni etc si nu sunt racordate la gaze polueaza! Ca daca ar fi racordate....n-ar mai polua?
  • +2 (4 voturi)    
   Daca e in condensare distruge mediul, nu polueaza (Sâmbătă, 27 martie 2021, 19:04)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui asadar...

   Vecinul meu nesimtit cu centrala lui in condensare a uscat copacii din jurul casei. Crengile atinse de aburul "ecologic" al centralei - chiar si la distanta de citiva metri - arata ca arse.

   Si aburul ala intra ne intra in case si plamini.
   • +4 (4 voturi)    
    Lipsa de informare (Sâmbătă, 27 martie 2021, 22:45)

    mihai53 [utilizator] i-a raspuns lui D-or

    Autoritatile au facut propaganda centralelor in condensatie , comerciantii nu au mai adus centrale clasice . Deci nu vecinul este nesimtit ci aceia care l-au determinat sa cumpere aceste centrale care reduc putin consumul dar sunt mult mai scumpe
 • +5 (9 voturi)    
  Poluarea a crescut din cauza... (Sâmbătă, 27 martie 2021, 12:58)

  rsumy_ [utilizator]

  ... traficului auto suplimentar provocat de greva de la Metrorex + n-a batut vantul, n-a fost inversiune termica, n-au fost precipitatii.

  Seful Garzii de Mediu ar trebui sa nu-si mai dea cu parerea si sa faca niste studii serioase.
  Poate aflam cat polueaza, de fapt, o centrala pe gaze, cat o soba pe lemne...

  Iar daca se va pune vreodata o taxa de poluare pe centralele de apartament, atunci sa se puna si pe toate sobele cu lemne, gaz, petrol din RO, inclusiv cele de la tara.
  Altfel e discriminare.
  • +8 (14 voturi)    
   E o discutie lunga... (Sâmbătă, 27 martie 2021, 13:19)

   FlorinG [utilizator] i-a raspuns lui rsumy_

   ... si cu poluarea asta. Noi ne chinuim (prin preturile mari) cu Euro 7, cu ITP-uri peste ITP-uri, iar in China, India, Rusia, tarile arabe, adica pe cea mai mare suprafata a planetei, poluarea creste din plin si nimeni nu se deranjeaza sa o reduca. In plus, daca vin italienii astia si dau drumul la cosurile de la Etna si Veziviu, s-a dus tot Euro7-le nostru pe apa sambetei...
 • +11 (11 voturi)    
  nu este fum in fiecare seara (Sâmbătă, 27 martie 2021, 13:18)

  dm602s3 [utilizator]

  iar zilele cu fum iute nu sunt corelate deloc cu scaderea temperaturii ci sunt corelate cu ziua saptamanii mai exact mirosul este extrem de puternic, insuportabil in serile de vineri si duminica.
  De asemenea, fumul este similar cu cel de la sate dar te intoxica si iti irita caile respiratorii mult mai rapid, ceea ce ma face sa cred ca nu este fum de soba, mai degraba fum de incinerator. Niste baieti destepti dau incineratorul la maxim sau il pornesc doar in serile de vineri si duminica pentru a se putea da vina pe traficul auto.
  Eu i-as cauta pe acei baieti destepti si i-as baga la inchisoare.
  Fenomenul este mai accentuat in vestul Bucurestiului. Nu este vorba de fum de cabluri electrice, nu de fiecare data, deci Sintesti-ul pica, eu as zice ca ar fi momentul sa instalam ecipamente de monitorizare in preajma acelui incinerator Rudeni.
  Cunosc, in localitati din apropierea Bucuresti, indivizi care aprind cabluri electrice pentru a separa conductorul, politia stie de asemenea de cativa ani. Dar, fumul produs de plastic este usor de identificat si acei indivizi nu incearca sa dea vina pe trafic deci nu isi aprind cablurile in weekend ci atunci cand bate vantul dinspre sat, ca sa nu sesizeze vecinii.
 • +4 (8 voturi)    
  Nea Timermans vine cu o propunere inedita (Sâmbătă, 27 martie 2021, 13:31)

  FortApache [utilizator]

  Pentru Romania : Trebuiesc inchise centralele pe carbune, afecteaza mediul (european)...dar la el acasa in Luxemburg se foloseste carbune in centrale la greu :)))
  • +4 (4 voturi)    
   Europarlamentarij P$D sunt exact ai lui (Sâmbătă, 27 martie 2021, 16:12)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

   Timmermans
   Cand ii întrebi pe aceștia ce au făcut?
   • -1 (3 voturi)    
    Nu stiu cine si al cui este (Sâmbătă, 27 martie 2021, 17:25)

    FortApache [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Stiu ca omuletul spune lucruri traznite...
    • +2 (2 voturi)    
     Afla atunci (Sâmbătă, 27 martie 2021, 18:19)

     D.M.A.Gogu [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

     ca acasa la Timmermans nu e in Luxemburg, ci in Olanda. Cat priveste incalzirea pe baza de carbune, e un fapt la fel de adevarat ca si cealalta informatie pe care o dai, legata de locul unde Timmermans e acasa.

     Cat priveste propunerea de renuntare la incalzirea pe carbune, da, e adevarat, cu mici prcizari: nu se refera exclusiv la Romania, ci la intreaga uniune, si nu vine de la persoana cu numele Timmermans, ci de la Comisia Europeana, ca pasi in vederea indeplinirii unor obiective de mediu pe termen lung. Ca e sau nu fezabil e alta poveste.
     • +1 (3 voturi)    
      Timerman / Olanda (Sâmbătă, 27 martie 2021, 19:41)

      FortApache [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

      Totusi Olanda foloseste 30% carbune pentru producerea energiei electrice...asta nu ai cum s-o schimbi chiar daca s-au hotarat inca din 2018 sa renunte la carbune.

      Olanda mai foloseste inca 15% carbune pentru incalzire...nici treaba asta nu ai cum s-o schimbi indiferent ca l-am ridicat pe Timerman la rang de Luxemburghez :)))
      • -1 (1 vot)    
       Corect (Sâmbătă, 27 martie 2021, 23:31)

       D.M.A.Gogu [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

       In 2015 30% din energia produsa in NL era din carbune. De atunci s-au inchis, cred toate centralele vechi, s-au deschis insa 3 sau 4 "moderne" (nu stiu cat de mare e progresul, dar e altceva). Ai dreptate, la ora actuala NL produce 15% din energie pe baza de carbune. E pt. energie in general si nu doar pt. incalzire, insa e irelevant. Exista o strategie pe termen nu atat de lung de eliminare a carbunelui si, in general a combustibililor fosili. In 2035 centralele pe carbune vor fi de ceva ani istorie.

       Cu doua lucruri nu am fost de acord, dar poate ca te-am inteles gresit: primul cum ca Timmermans ne obliga pe noi sa inchidem centralele pe carbune (nu e el singur, e intreaga Comisie Europeana) si al doilea ca doar noi suntem cei vizati, in timp ce altii vor continua sa produca energie arzand carbune. Dupa cum spuneam, la fel ca si romanilor, si olandezilor li se solicita acelasi lucru. E un proces in desfasurare, exista planuri concrete. Cred ca ei le vor avea inchise inaintea noastra.
       • +2 (2 voturi)    
        Acum ceva timp a fost o greva intr-o mina (Duminică, 28 martie 2021, 1:59)

        FortApache [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

        Din Valea Jiului legata de plata salariilor, merge Turcanca pe la la TV , face rondul presei de casa si "brusc" apare Timerman ca la pocnit din degete si zice: Romania ar trebui sa inchida centralele pe carbune...asta in conditiile in care noi stim ce jale e in Valea Jiului chiar si asa cu exploatarea mergand cat de cat. E Ok, am inteles...serviciu contra serviciu ca doar nu-l doare gura :)))

        Ce vina au amaratii aia care depind de minele alea ca de aer? Sperie lumea cu inchisul aiurea...probleme de mediu...cand oamenii aia sunt la limita de subzistenta? Sunt romani necajiti, nu-s la nivel de Olanda si nu vor fi nici in 50 de ani...

        E clar ca la un moment dat carbunele nu va mai fi profitabil in producerea de energie insa...mai e cale lunga pana Romania va putea sa produca din alte surse.

        Iar o alta panarama se intampla cu centralele eoliene amplasate pe pamant roditor, bun de agricultura, campie,....sau panouri fotovoltaice puse pe teren arabil fertil!?!?! Asta este o mare crima sa distrugi campia...puteau fi amplasate in zone nefertile dar...erau costurile mai mari...
        Cam asta e in mare.
        • 0 (0 voturi)    
         Sa fim seriosi (Duminică, 28 martie 2021, 16:19)

         D.M.A.Gogu [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

         Tu chiar crezi ca Timmermans a reactionat la ordin, caci asa ii cadea bine unui ministru din Romania? Si sa fi fost din aceeasi familie politica, ma indoiesc ca Timmermans ar fi incercat astfel sa ii sprijine pe liberali.

         Evident, pozitia Comisiei europene este de a elimina centralelel pe carbune. In acest context, a existat si vor mai exista luari de pozitie din partea lui Timmemans. Dar de aici pana la afirmatia legata de un serviciu facut de Timmermans Ralucai Turcan e o cale lunga care tine mai degraba de imaginatia redactorilor postului TV care te-a influentat.

         Trecerea la centralelel eoliene nu am priceput-o (discutam despre carbune). Da, sunt folosite la scala destul de larga in UE (de ex. in Danemarca, Germania, Olanda) iar acestea sunt plasate deseori chiar si in mare. E drept, sunt si in zone de campie, insa nu cred ca i-a fost luat fermierului pamentul cu japca si a ramas omul fara sursa de venit. Majoritatea terenurilor pe care sunt plasate mori de vant nu sunt proprietatea unei persoane, iar daca se intampla sa ai o moara de vant pe propriu teren, aceasta este urmarea acordului tau explicit si este o sursa frumoasa de venit. Ca terenul e fertil nu reprezinta nici un avantaj nici un dezavantaj pentru plasarea unei mori de vant.
 • +11 (17 voturi)    
  Draga sef al garzii de mediu (Sâmbătă, 27 martie 2021, 13:41)

  gugurila [utilizator]

  Nu decizi tu cand si cata caldura am eu in casa.

  Nici tu, nici capusele de la termoficari care n-au facut nici o investitie in 30 de ani. Nici vecinii carora le e bine cu un palton in plus.

  Asa ca jos labele de pe centralele cu gaz!

  Poate peste 50 de ani sa aiba cineva incredere in caldura furnizata de stat. Pana atunci, nu.
 • +4 (10 voturi)    
  Statul sa subventioneze Pompele de Caldura (Sâmbătă, 27 martie 2021, 14:07)

  Adi_rus [utilizator]

  Asa cum face cu subventia masinilor electrice, asa ar trebui sa faca statul si cu pompele de caldura care sunt mult mai eificente decat centralele pe curent deoarece aduc caldura din pamant. Viitorul incalzirii locuintelor intr-o Europa veerde sunt pompele de caldura nu sobele pe lemne/carbune, nu centralele pe gaz iar centralele electrice sunt mult prea energofage.
 • +5 (9 voturi)    
  povesti (Sâmbătă, 27 martie 2021, 14:15)

  MPavel [utilizator]

  Adica dupa logica lui mai bune is centralele electrice decat cele pe gaz. Pai alea polueaza mai mult da unii nu inteleg. Deci in Ue se produce intre 40-50% energie electrica din combustibili fosili. Ca atata putem desi ne laudam ca suntem green.
  Energia aia pt centralele pe gaz se produce cu un randament in cel mai bun caz de 60%. Dupa asta se pierde in transportul energiei destul de mult.
  Ca si diferenta o centrala de bloc de top are peste 90% efficienta.
  Deci unde ii logica Dom ministru. 50-60% vs peste 90%. Ca sa nu vb de comfortul sporit al centralei pe gaz. Ca sa nu vb ca noile centrale respecta emisiile de noxe imouse de ue.
  Eu inteleg ca se doreste sa se renunte la combustibilii fosili pana in 2050 si toti incearca sa dea bine si green. Da se minte in ultimul hal. Toate propunerile astea pe care le are Ue si alte state te pun pe ganduri. Zici ca is facute de umanisti, nu de ingineri pe calcule precise.
  P.S Sa ne gandim ca o sa avem tot mai multe masini electrice pe drumuri. Ca si chestie alea o sa consume tot mai mult curent.
  Cum o sa ne incalzim cu curent, o sa avem masini pe curent si nu investim mare lucru in productia de curent. Nu se prea leaga nu?
  P.p.s. Aia de o sa vina sa zica de turbine eoliene ridicate in ue....Alea merg dupa cum bate vantul nu dupa cum e necesarul de curent.
  • +3 (3 voturi)    
   Confunzi randamentele (Sâmbătă, 27 martie 2021, 17:49)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui MPavel

   Randamentul energetic e una, 50-60% sunt doar centralele foarte performante (cu turbine, sistem de recuperare a căldurii, etc), iar randamentul dat de producătorii de centrale e altceva (aka se raportează la puterea calorifica inferioara, de aia centralele în condensate depășesc 100%).
   Diferenta între centrala de apartament și cea de bloc sau chiar CET e unde ies gazele de ardere (pe lângă CO2 și apă, iese și NOx, dar niciodată particule din CT pe gaze). Centrala de bloc scoate la cornișa, iar CET are hornul ala înalt). Diferența sta în pierderile de pe rețea, care necesita multă energie irosita (deci poluare suplimentară).
   In teorie, CT de bloc e un compromis bun pt România, dar are o problemă : este ca e foarte greu sa te înțelegi cu vecinii, chiar și în ansamblurile noi. Dacă pui coloane (verticale) unii se vor încălzi doar cu alea, probleme la apartamentele goale, iar contorizarea orizontala e destul de scumpa (calorimetrul se apropie de costul montarii unei centrale de apartament ieftine, plus problema țevilor care trec dintr-o camera în alta sau complicații cu șapă sau încălzire în pardoseala)
 • +14 (16 voturi)    
  pun si eu.... (Sâmbătă, 27 martie 2021, 14:15)

  mamenervat [utilizator]

  o intrebare de necunoscator, poate ma lamureste cineva care stie ce si cum: in urma cu 50 de ani, Bucurestiul "se incalzea" pe timp de iarna, cu arderi de combustibil solid, nu intotdeauna de cea mai buna calitate, iar poluarea....nu exista sau nu era simtita deloc asa cum se intampla in ziua de azi! La varsta mea de 70 de ani, am trait "la curte" pana la varsta de 26 ani, ne incalzeam la sobe, cu lemne si carbuni.
  • 0 (8 voturi)    
   Curat Necunoscător (Sâmbătă, 27 martie 2021, 15:03)

   Greu_de_Cap [utilizator] i-a raspuns lui mamenervat

   ... păi când aveați dvs. 26 ani Bucureștiul se întindea spre nord până la Șos. Iancu de Hunedoara, Ștefan cel Mare, Mihai Bravu care erau cale ferată, iar CUT (nr. apartamente/ha) era foarte scăzut. Dincolo de calea ferată era pădure și ogoare care purificau. Aceeași situație în toate punctele cardinale. Acum densitatea de ”sobe” a crescut de peste 40 ori - asta este diferența
   • +3 (7 voturi)    
    pai.... (Sâmbătă, 27 martie 2021, 17:26)

    mamenervat [utilizator] i-a raspuns lui Greu_de_Cap

    numarul "sobelor" despre care vorbiti dvs. ca ar fi crescut de peste 40 de ori, functioneaza "termo centralizat" sau "termo individual", nici intr-un caz cu combustibil solid de genul lemn/carbuni (ceea ce presupunea o soba din secolul trecut ca si combustibil), eu asa cred! Ma gandesc ca, numarul acestor sobe invechite, chiar a scazut de 40 de ori (ca sa raman la exemplul dvs.) odata cu expansiunea teritoriala a Bucurestiului prin noile constructii! Cand aveam eu 26 de ani, Bucurestiul se intindea mult dincolo de Iancu de Hunedoara, parcul Herastrau a fost situat in Bucuresti intotdeauna, ce-i drept Padurea Baneasa si celelalte "perdele" verzi, nu erau praduite de structuri mai mult sau mai putin securiste sub obladuiri diverse ale autoritatilor (personal, consider ca Garda de Mediu este periculos de aproape de aceste mafii, ca fara ea "astia" nu si-ar face de cap in halul asta!). In rest...raman la parerea mea...nu numarul "sobelor" este cauza poluarii in Bucuresti!
   • 0 (4 voturi)    
    S-au înmulțit și solele (Sâmbătă, 27 martie 2021, 20:10)

    Greu_de_Cap [utilizator] i-a raspuns lui Greu_de_Cap

    Doar cartierul Domenii și Dorobanți existau înainte de anii '50. Zona Patioar Floreasca era nelocuibilă - Groapa de gunoi a lui Ouatu cum scria Barbu în romanul său. La est de Calea Floreasca s-au construit preponderent case cu sobe clasice și unele au rămas la fel. Unii au trecut soba pe gaz metan, dar randamentul și calitatea arderii sunt mult sub centralele termice moderne. Pe unii îi împinge sărăcia să ardă în sobe tot ce colectează și nimeresc în preajmă. Evident că PAL-ul nu arde ca lemnul, iar mobilier vechi aruncat se găsește la tot pasul. E adevărat că firmele de salubritate sunt o adevărată comoară pentru funcționarii GM, la fel ca și extinderile peste spațiile verzi.
 • +5 (9 voturi)    
  respunsul este (Sâmbătă, 27 martie 2021, 15:14)

  John_Re [utilizator]

  economia bazata pe consum.

  ea genereaza atata poluare dar autoritatile inchid ochii pentru ca statele asa isi justifica taxele si banii de salarii.

  cred ca nu ti-ai inchipuit acum 50 de ani ca iti poti cumpara mobila de la Ikea cu lemn din padurea amazoniana, fabricata in China si trimisa la vanzare in Romania.

  cred ca intelegi non-sensul acum.
 • +6 (6 voturi)    
  Mare minune (Sâmbătă, 27 martie 2021, 15:58)

  the_Point [utilizator]

  si cu acest curent electric. Ne laudam ca atunci cand il folosim e bine dar nu ne intrebam cum este produs, pe ce baza! Ca daca folosim surse poluante tot acolo ajungem!
  Ramane sa vedem cum ne vom descurca cu bateriile uzate de la autoturismele electrice, cu panourile solare uzate etc, care se vor aduna in cantitati enorme in cativa ani Trebuie urmarit intreg procesul de producere si consum al unui tip de energie, precum si modul de neutralizare a reziduurilor.
 • +3 (5 voturi)    
  In primul rând (Sâmbătă, 27 martie 2021, 15:59)

  coco04 [utilizator]

  Sursa principală de producere a curentului electric in lume este gazul metan sau cărbunii.Desigur cărbunii sunt mult mai poluanti.Randamentul unei centrale electrice pe gaz natural este cam de 30 %.E o prostie să te incalzesti cu centrală electrică pentru că oricum plătesti gazul natural la pret de 100 %,mai ales vara cand nu ai ce face cu căldura reziduală.Dacă te incălzesti cu gaze,plătesti 100 % dar si folosesti 100 % (de 3 ori mai ieftin).Franta are multe centrale nucleare deci nu putem generaliza situația de acolo.
 • +7 (11 voturi)    
  Garda de Mediu (Sâmbătă, 27 martie 2021, 16:05)

  Irina25 [utilizator]

  Este o institutie parazitara. Sunt vanduti si incompetenti, dar dau vina pe domnul Ionescu si pe arderea frunzelor.
  Cel mai mult ma deranjeaza ipocrizia. Ar putea spune cinstit: existam exclusiv pentru a lua spagi, asta-i ratiunea pentru care mergem la serviciu, iar voi sunteti pe cont propriu!
 • +3 (9 voturi)    
  Calcul simplu (Sâmbătă, 27 martie 2021, 16:14)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  Sa presupunem ca vrei sa incalzesti 1000 de apartamente. Ai de ales intre o centrala de cartier si 1000 de centrale idividuale. In care varianta consumi mai multa energie (si, prin urmare, arzi mai multe gaze)?

  Chiar presupunand ca in ambele cazuri centralele sunt la fel de eficiente (desi nu cred ca primele, celle de cartier, sunt la fel de eficiente ca si centralele de apartament) tot mia ramen diferente legate de pierderea in retea. In plus, centralele de apartament permit o mai mare fexibilitate. Incalzesti doar atunci cand doresti.

  Prin urmare, nu inteleg de ce, per ansamblu, centralele individuale sunt sursa poluarii, comparat cu cele de cartier?
  • +2 (4 voturi)    
   Simplu (Sâmbătă, 27 martie 2021, 19:24)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

   Centrala de cartier iti da cata caldura vor ei, centrala ta iti da cata vrei tu.
  • +1 (3 voturi)    
   Pentru ca... (Sâmbătă, 27 martie 2021, 20:05)

   FortApache [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

   Traim in Romania, asa cum s-a facut programul Anvelopare si termopane pentru toti (votantii) asa se gasesc niste altii acum care sa faca programul "caldura pentru toti" ceva de genul asta...insa se lovesc de marea problema: numarul mare de proprietari care nu sunt dispusi sa renunte la confortul oferit de centrala proprie.

   Deci...le trebuie o lege care sa interzica aceste centrale de apartament si daca nu o pot face....o dau imediat pe probleme de "mediu" :)))

   De incalzire gen RADET nici nu mai poate fi vorba...este o gluma :)))
   • +1 (3 voturi)    
    Exact (Sâmbătă, 27 martie 2021, 23:21)

    D.M.A.Gogu [utilizator] i-a raspuns lui FortApache

    Ma intrebam si eu care ar fi argumentul interzicerii centralelor de apartament, in timp ce raman functionale CET-urile. Evident, centralele individuale trebuie verificate si intretinute, insa nu interzise
 • -1 (5 voturi)    
  Ce mica e lumea! (Sâmbătă, 27 martie 2021, 17:29)

  takada [utilizator]

  Fiul lui radu bercovici(preten cu petrica neulander,cei care spuneau ca industria romaneasca e un morman de fiare vechi,care trebuie doar devalizata,falimentata si terenurile fostelor fabrici vandute rechinilor imobiliari) a ajuns sef.
  Acum,toti speram ca va fi bine,dar dupa ora 12am in toata tara se da foc la deseuri de orice fel,fara restrictii.Asa ca dnul octav are mult de lucru.

  Doar info:
  "Environmental Investigation Agency (EIA) din SUA a prezentat raportul “ Jaful pădurilor din România“ dezvăluind,după luni de zile de investigații în pădurile,depozitele și fabricile de lemn din România, cum sunt tăiate ilegal mii de hectare de păduri,fenomen care, în afara pagubelor de miliarde de dolari,poate produce efectul desertizare în mai multe zone ale țării.
  Raportul,însoțit de fotografii și de filmări, dovezi clare ale dezastrului din pădurile virgine și parcurile naționale a fost prezentat de David Gehl, investigator EIA.Acesta a dezvăluit cum a decurs ancheta în România,cum au fost urmărite camioanele și cum a monitorizat împreună cu EIA tăierile ilegale din țara noastră.
  Printre multele funcții pe care le-a deținut O.B., a fost cea de inspector în cadrul Romsilva în două perioade, 1999-2003 și 2004-2007.
  În toți acești ani,Berceanu a fost funcționar public ca angajat Romsilva,dar în același timp a fost și acționar la unele societăți care se ocupau cu tăierea lemnului.În anul 2004,a fost fondatorul companiei Pro Garden,care avea ca obiect de activitate sivilcultura,exploatarea forestieră și servicii anexe.Aici apare o informație cu adevărat importantă.Conform Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea RNP–Romsilva din 25.09.2003,art. 36,Octavian Berceanu se afla în incompatibilitate prin statutul de asociat în două SRL-uri,PRO GARDEN și GARDEN’S LIFE NOVA SRL,care aveau obiecte de activitate similare cu obiectului de activitate al regiei,fapt interzis prin regulament precum și prin dispozițiile și reglementările legale în domeniu.
  (sursa: gazetadestiri.ro)
 • 0 (6 voturi)    
  De ce nu se interzice importul de deseuri? (Sâmbătă, 27 martie 2021, 18:52)

  D-or [utilizator]

  Fostul ministru Alexe a indraznit sa se ia de importatorii de deseuri si acum are dosare penale, Ca sa fie exemplu pentru indrazneti.
 • +1 (1 vot)    
  :) (Duminică, 28 martie 2021, 13:12)

  rei [utilizator]

  acum te-ai scos dar vezi ca vine vara.....gandeste-te repede la un pretext ca la 40 de grade nu mai face nimeni focul in soba


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by