Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, atrage atenția asupra poluării cauzate de sărăcie - încălzirea pe centrale individuale de apartament cu gaze și în mod special de sobele alimentate cu lemn, cărbune, bucăți de mobilă, PAL, PFL și orice altceva ce poate arde într-o sobă din zecile de mii de case din Bucureșți sau din alte orașe neracordate la infrastructura de gaze. "Tăcerea și servilismul, lipsa de viziune și profesionalism, smerenia politică, toate acestea încă ne țin cu Bucureștiul și alte orașe la periferia civilizației europene", spune Berceanu.

Poluarea din BucurestiFoto: USER UPLOADED

Datele despre poluarea din București:

  • 26.03.2021 PM10: 22 micrograme de particule în metrul cub de aer
  • 26.03.2020 PM10: 518 micrograme de particule în metrul cub de aer la stația B1 a RNMCA
  • Astăzi, la ora 9.00, valoarea PM10 la stația B1 a RNMCA (rețeaua națională) este de 75 micrograme de particule.

Pe timpul nopții nu a bătut vântul, nu au fost inversiuni, precipitații, absolut nimic. Totul a fost static. Nu au fost nici arderi de cabluri sau cauciucuri, spune șeful Gărzii de Mediu.

Diferențele mari dintre 26-27 martie 2020 și 26-27 martie 2021, adică valorile de 10 ori mai mari ale poluării cu PM10, în 2020, sunt urmarea arderilor ilegale care în acest moment sunt oprite.

Totuși, calitatea aerului poate fi mult mai bună, spune Berceanu, care precizează că a mers pe străzile Bucureștiului, ziua și noaptea și a măsurat calitatea aerului cu senzorul mobil pentru particule.

Concluziile șefului Gărzii de Mediu:

  • "Pe timpul nopții nu mai vorbim de trafic. Pur și simplu e vorba de sistemul individual de încălzire. Azi nu mai dăm vină pe arderile ilegale de cabluri și cauciucuri pentru că nu au existat nici arderile și nici vântul care să transporte norii de fum. Aerul e neplăcut pe aceste străzi de case în zonele urbane și limitrofe orașului, miroase a lucruri arse și uneori a lemne, ca odinioară pe ulița din satul bunicilor. Situația e tipică pentru mai toate orașele din România, fie că vorbim de Craiova, Brașov, Iași, Constanța sau Bucureșți.
  • Poluarea aerului este dată de încălzirea pe centrale individuale de apartament cu gaze, pe de-o parte și în mod special de sobele alimentate cu lemn, cărbune, bucăți de mobilă, PAL, PFL și orice altceva ce poate arde într-o sobă din zecile de mii de case din Bucureșți sau alte orașe, neracordate la infrastructură de gaze.
  • Acest tip de poluare nu o poate combate nici Garda de Mediu, nici Poliția sau Jandarmeria. E poluarea cauzată de sărăcie, de lipsa de infrastructură critică, de lipsa proiectelor care să ne aducă în secolul XXI.
  • În anul 2021 e foarte probabil ca Garda de Mediu să fie dotată de către Ministerul Mediului cu drone cu cei mai performanți senzori care să ne arate exact ce iese pe coșul fiecărei sobe pe timpul nopții, compoziția chimică a gazelor, concentrația particulelor și temperatura.
  • Și întreb, atunci când voi aplica amenda domnului Ionescu din Voluntari, Chitila, Giuleșți Sârbi, Colentina, Rahova, Ferentari, Chiajna și mă va întreba ce alternativă îmi oferiți în locul sobei cu lemne, ce îi voi răspunde?
  • Știu, nu e treaba mea de comisar general să-mi pun aceste întrebări firești, cum nu a fost treaba nici executanților din urma mea! Totuși, tăcerea și servilismul, lipsa de viziune și profesionalism, smerenia politică, toate acestea încă ne țin cu Bucureștiul și alte orașe la periferia civilizației europene.
  • Ce este de făcut? Care e opinia ta, domnule Ionescu cu încălzirea casei cu sobă, în Bucureșți și prea puțini bani să-ti cumperi lemne sau centrală electrică?".