UPDATE Haosul noilor restricții: Cîțu anunță că acestea intră în vigoare de duminică / HG-ul a fost publicat în Monitorul Oficial

de I.H.     HotNews.ro
Vineri, 26 martie 2021, 14:16 Actualitate | Esenţial


Bucuresti
Foto: pixabay.com
Noile restricții - carantina de noapte de la ora 20.00 și închiderea de la ora 18.00 a magazinelor, dar și a localurilor și a tuturor "operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private" în localitățile în care rata de infectare depășește 4 la mia de locuitori - vor intra în vigoare de duminică. Inițial, autoritățile anunțaseră că noile restricții se vor aplica de vineri, după publicarea hotărârii de guvern în Monitorul Oficial.

UPDATE 19.00 Hotărârea de Guvern care cuprinde noile restricții a fost publicată în Monitorul Oficial

UPDATE 15.03 Precizările Grupului de Comunicare Strategică:
 • "Noile măsuri sunt raportate la incidență, fapt pentru care după publicarea HG în MOf, în cursul acestei după-amiezi, comitetele județene pentru situații de urgență urmează să constate încadrarea în limitele incidenței, în termen de 48 de ore. Acest lucru se petrece pe baza datelor transmise de DSP-uri, pentru fiecare localitate, comitetelor pentru situații de urgență.
 • În consecință, toate măsurile care se raportează la incidență din acest HG vor intra în vigoare începând de duminică, și nu doar o parte dintre acestea".

UPDATE 14.32 Premierul Florin Cîțu, precizări pe Facebook privind noile măsuri:
 • "Astăzi se va publica hotărârea în Monitorul Oficial, însă, având în vedere timpul scurt pe care l-ar avea operatorii economici la dispoziție să se pregătească, am avut o discuție cu domnul Arafat și am stabilit ca aceste măsuri să fie aplicate de duminică, 28 martie".
Principalele restricții decise joi seară de guvern:
 • a) Reducerea intervalului orar în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20.00, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
 • b) Reducerea intervalului orar în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20.00 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. a).
 • c) Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18.00 pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
 • d) Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18.00 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. c).
 • e) Suspendarea activității operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
 • f) În perioadele 03.04-04.04.2021 și 01.05–02.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20.00-02.00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.
 • g) În datele de 27.03.2021 și 28.03.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 18.00-22.00 pentru deplasarea și participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.
 • Art.2 - Prin excepție de prevederile art. 1, lit. c) și d), în intervalul orar 18.00-05.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
Astfel, de la ora 18.00, în localitățile în care rata de infectare depășește 4 la mia de locuitori ar urma să se închidă magazinele, localurile și orice "activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private". Iar la ora 20.00 trebuie să intrăm în casă.

Premierul Florin Cîțu și șeful DSU au anunțat că aceste restricții vor intra în vigoare "imediat ce vor fi publicate" în Monitorul Oficial. Până la această oră, însă, documentul nu a fost publicat. Prin urmare, restricțiile se vor aplica sau nu din această seară?

"Hotărârea se va publica în cursul zilei, iar restricțiile se vor aplica din această seară" - este răspunsul dat HotNews.ro de către reprezentanți ai Grupului de Comunicare Strategică.

"Ni s-a zis că dacă azi la 17:30 se publică-n Monitor, noi trebuie să închidem la 18. Zău?!?"

De la 18.00 ar urma să se închidă și localurile. Ce se întâmplă cu cei care au rezervări astăzi, de la ora 18.00? Nu se știe.

Redăm mai jos mesajul către autorități al reprezentanților unui local din Capitală - QP Pub:
 • "Închis, deschis, închis, deschis, închis. Să ne scuzați, dar noi am obosit să ne tot cerem scuze pentru greșeala altora și pentru bătaia de joc ale cărei ponoase le tragem de un an de zile încoace. Dragi autorități, am dat de băut de la noi, am redus toate prețurile, ne-am cerut scuze la angajații de care a trebuit să ne despărțim, de la proprietarul căruia îi plătim mai puțină chirie, de la furnizorii față de care ne-am luat angajamentul că facem niște volume, de la clienți, pentru strictețea cu care aplicăm masurile de igienă, de la oamenii care vor să ne susțină și n-au ce susține, de la clienții care stau pe terasă în ploaie pentru că am vrut noi să fim corecți. Ca să veniți voi azi și ne spuneți să închidem la 18, dar nu prea se știe sigur.
 • Vă zicem noi că nu se știe, că nu știe nici măcar Poliția care ar trebui să ne amendeze, unde am sunat mai devreme și ni s-a zis că dacă azi la 17:30 se publică-n Monitor, noi trebuie să închidem la 18. Zău?!? Păi atunci ia veniți voi și mai cereți-vă niște scuze oamenilor pe care o să-i ridicăm de la masă, că aveau rezervare la 18. Mai cereți-vă scuze și de la bucătar pentru toată mâncarea pregătită dimineață și aruncată la gunoi. Și luați tot ce e mai sus și mergeți cu scuzele și la toate cabinetele medicale, și la toate frizeriile și la toate locurile de joacă pentru copii. Stocuri, program angajați, aprovizionare, curățenie, cu niciuna din astea nu mai știm ce să facem. Cum să ne țineți, fraților, deschiși până la 18, noi cârciumă fiind? Voi dimineața beți? Că zău că după tot anul ăsta nu-ți vine decât să-i dai afară pe toți, să pui frigiderele pe olx, lacătul pe ușa și s-o stergi naibii într-o țară în care măcar știi că închis înseamnă închis. Și apoi mai cereți-va naibii scuze și de la noi, că oricum n-ați facut-o niciodată.
 • P. S. Colegii din presă, tot la 18 închideți și voi? Știrea, de un an de zile, nu e comunicatul de presă. E că milioane de societăți comerciale sunt anunțate subit că își schimbă programul. Sau nu. Sau cine știe. Scuze pentru postarea asta, că nu e stilul nostru".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

33797 vizualizari

 • -4 (18 voturi)    
  Zau! (Vineri, 26 martie 2021, 14:20)

  persuasiv [utilizator]

  zau,zau!
  • +5 (17 voturi)    
   masuri "gandite" (Vineri, 26 martie 2021, 15:06)

   antidacul [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

   Bataie de joc
  • +6 (10 voturi)    
   sa vezi acum romanii cum isi fac rezerve in mall (Vineri, 26 martie 2021, 16:49)

   Kivek [utilizator] i-a raspuns lui persuasiv

   se vor aduna toti romanii maine la supermarket sa isi faca provizii de APOCALIPSA

   sa vezi de luni rata de covid cum sare de 10...eu cred c ava fi 15/1000
 • -10 (28 voturi)    
  nimeni nu respecta nimic in roMANIA... (Vineri, 26 martie 2021, 14:25)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  nimeni nu respecta nimic in roMANIA... vine timpul răsplății ! prostia se plateste !
 • -18 (42 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 26 martie 2021, 14:34)

  [anonim]

  • +8 (20 voturi)    
   Cand era bum (Vineri, 26 martie 2021, 14:57)

   arkade [utilizator] i-a raspuns lui

   Cand era bum economic faceau evaziune fiscala.

   Eu zic sa fie ajutati, nu e normal sa ii lasam sa moara, dar sa fie ajutati cu procent din cifra de afaceri DECLARATA la ANAF inainte de pandemie. Asta ca sa fim corecti si echitabili, pentru ca altfel nu e normal ca unii sa faca evaziune si apoi sa planga ca au nevoie de ajutor din partea statului.
  • +18 (26 voturi)    
   serios (Vineri, 26 martie 2021, 15:02)

   Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui

   1. sa zicem ca ai dreptate ca horeca nu trebuie sa se plnga, dar daca ai sti un minim de mecanism al unei economii ti-ai dat seama ca sunt mult mai multe ramuri care depinde horeca.
   Daca nu poti sa iti dai seama care sunt asta e, ia-ti 10 minute, vezi cam de ce depinde horeca si vezi daca oamenii aia au comenzi sau nu.
   2.cumva trece pandemia, cum crezi ca va arata industria horeca atunci, cine crezi ca te va servi.
   3.Cam la fel s-a vorbit si de venirea comunismului: asta e, s-a schimbat modul de organizare a lumii, propietatea e un moft. Statul are grija de tine
   4. nu te obliga nimeni sa mergi la restaurant, oamenii care merg acolo merg pe riscul lor.
   5. daca te gandesti sa nu ii tratezi pe oamenii care merg la restaurant afla ca si ei platesc impozitite , taxe tocmai pentru a fi tratati
   6. e un pic cam nazist ca statul sa decida ce industrie e viabila si care nu.
   7. Orice meserie care o faci cu pasiune si in care nu fraieresti/furi merita respectata. Nu pot fi toti it-isti.
   Semnat,
   Un it-ist.
   • -15 (19 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 26 martie 2021, 15:50)

    [anonim] i-a raspuns lui Alin Delin

    • +5 (7 voturi)    
     dragule (Vineri, 26 martie 2021, 16:53)

     Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui

     Cu impozitul chiar nu m-ai nimerit pentru ca sunt PFA deci platesc taxe si nu sunt deacord cu scutirea pe impozit.
     Si apropo scutirea aia a fost bagata pentru a ajuta firmele de it.
     Mana invizibila zici? Care mana, aia cand statul zice ca nu esti important si te inchide?
    • +9 (11 voturi)    
     era sa uit (Vineri, 26 martie 2021, 16:55)

     Alin Delin [utilizator] i-a raspuns lui

     Nu vorbesti nimic de tinerii are fac un ban in plus din Horeca? Chiar asa de rau e ca 18 ani sa sti ce inseamna munca sa fi responsabil si sa faci un ban in plus lucrand ca si chelner sau ca ajutor de bucatar?
     Crezi ca toti au cunostintele doamnei Dragu care ajunge imediat dupa studiile superioare direct la BNR?
     • +5 (7 voturi)    
      lasa-l.. (Vineri, 26 martie 2021, 17:31)

      aero [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

      ca e unul din aia care cred ca numai ce face el e important.
    • +2 (4 voturi)    
     Ba da mai termina cu impozit IT (Vineri, 26 martie 2021, 21:09)

     ac [utilizator] i-a raspuns lui

     Am inteles, ne urasti ficatii. La fiecare post nastase scutire impozit it.
     Cit vrei? Hai ca fac o colecta la munca si iti dam de-o eugenie. E bine?
  • +15 (23 voturi)    
   zau (Vineri, 26 martie 2021, 15:05)

   antidacul [utilizator] i-a raspuns lui

   Tu esti la limita penibilului.
   Cu ce te ocupi daca tot ai asa pareri avizate? Cum stii tu ca orice afacere implica riscuri. Ce riscuri, sa te inchida statul ca asa are chef?

   Ca iti pune statul lacatul ca asa vrea el si te lasa sa te descurci cum poti asta nu se cheama ghinion.

   Daca erai direct afectat ( venea statul si iti inchidea locul de munca vreun an si mai vedeai salariul din parti, in schimb rata la banca sau cheltuielile ti ar fi mers in continuare) tot asa ai fi vorbit?
   • -15 (19 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 26 martie 2021, 15:50)

    [anonim] i-a raspuns lui antidacul

    • 0 (0 voturi)    
     sigur (Sâmbătă, 27 martie 2021, 10:55)

     antidacul [utilizator] i-a raspuns lui

     Sigur, ca daca ai credit si rate la banca te asteapta banca sa iti faci tu alta afacere si sa pierzi alti bani cand ai tu chef Altfel, poate nu stii ce inseamna faliment sau insolventa. Te ai uitat la multe povesti probabil, ca altfel nu ai fi vorbit asa.

     Nu vrea nimeni nici o pomana, oamenii aia vor sa fie lasati sa munceasca. Nu e normal sa fie nimeni paria asa doar pentru ca sunt niste angajati la stat fara griji care iau decizii din pix pe spinarea altora
  • +19 (29 voturi)    
   Ajutoare (Vineri, 26 martie 2021, 15:27)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui

   Oamenii ăia nu vor ajutoare, ci vor să fie lăsați să muncească, să nu le închidă Arafat prăvălia că așa vrea mușchiu lui.
   • +5 (7 voturi)    
    oricum nu intelege iar.. (Vineri, 26 martie 2021, 17:38)

    aero [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

    si presa e complice..Daca li se ordona ca sunt rai (nu de o anumita culoare!), ii rup! Nu sunt cainii ei de paza ai "democraturii"? Imi vine in minte o zicere usor modificata: "Libertate, ochii plansi vor sa te vada!".
    Inteleg situatia epidemiologica la care nu avem nicio vina si niciun vinovat - dar..prea multe victime colaterale..
    • 0 (0 voturi)    
     cum nu (Sâmbătă, 27 martie 2021, 10:55)

     antidacul [utilizator] i-a raspuns lui aero

     cum nu? horeca e de vina. Stie Arafat
  • +2 (4 voturi)    
   esti pe langa (Vineri, 26 martie 2021, 17:42)

   pouliticorect [utilizator] i-a raspuns lui

   Una dintre regulile de baza ale internetului este ca nu iei in serios oamenii care pun mai mult de un semn al exclamarii. Macar caps-urile au fost lasate in pace...
 • +11 (15 voturi)    
  referitor la oamenii din presa (Vineri, 26 martie 2021, 14:48)

  licasamadau [utilizator]

  cam are dreptate omul respectiv.
 • +7 (9 voturi)    
  Și !!!!. (Vineri, 26 martie 2021, 14:59)

  asavreau [utilizator]

  Nu sau publicat nu se aplică restricții. Îi este cuiva dor de restricții? ! Poate Guvernul sa răzgândit, mai vrea să aplice și altă soluție.
 • +6 (12 voturi)    
  ingrijirea unei propietati (Vineri, 26 martie 2021, 15:05)

  Alin Delin [utilizator]

  Ingrijirea unei propietati unde intra? De multe ori poti sta muuult peste ora 18:00 ca sa iti termini lucrul la o alta propietate.
  Documentul va genera multe discutii inutile.
  • -1 (3 voturi)    
   Când circuli legal nu-i problemă. (Vineri, 26 martie 2021, 16:55)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Alin Delin

   Nimeni nu te amendează dacă justifici motivul deplasării și aceasta este întemeiată, chiar și depășirea orei 18, cum spui d-ta. Depinde și tonul pe care îl folosești în discuția cu polițistul. Nu încerca să le dai ocazia celor care ies la furat ori alte ilegalități, să profite de nemulțumirea d-ta, pentru-că vei fi tratat ca atare.
 • +8 (12 voturi)    
  apai, (Vineri, 26 martie 2021, 15:21)

  nick1587873340950 [utilizator]

  LEISLATIA spune ca trebuie sa treaca prin Parlament ca regulile astea sa devina valabile! sau traim in codru? ca tot sintem frate cu el ?
 • +14 (18 voturi)    
  restrictiile trebuie sa se aplice egal (Vineri, 26 martie 2021, 15:23)

  bobo2 [utilizator]

  la toata lumea: horeca, IT, presa, TV, RATB, etc. Sa vad atunci daca le mai sustine cineva.
 • +9 (21 voturi)    
  Arafat-Pașa (Vineri, 26 martie 2021, 15:28)

  Tescovin [utilizator]

  „...am avut o discuție cu domnul Arafat și am stabilit ca aceste măsuri să fie aplicate de duminică, 28 martie"

  O, Pașă, cât de darnic ești !!!
 • -2 (14 voturi)    
  Este bataie de joc! (Vineri, 26 martie 2021, 15:40)

  Bitzer [utilizator]

  Astia fac regulile cum vor ei si le schimba cand vor muschiiul lor!
  La o scoala din cartier s-au imbolnavit din cateva clase copii, profesori, personal din cabinetul medical si DSP-ul se face ca ploua, scoala functioneaza in continuare. Romanii cad ca popicele si Voiculescu cu Arahat se prapadesc de ras la TV. Ati votat PNL + USR aceeasi mizerie, ehh acum luati cu paine!
 • +11 (15 voturi)    
  Inutile si ineficiente (Vineri, 26 martie 2021, 15:49)

  tontu [utilizator]

  Din ciclul hai sa facem si noi ceva. Intaresti distantarea in magazine si reduci programul deci practic fiecare magain va deservi mai putini clienti. Inchizind magazinele la 18 si opind libera circulatie la 20 dai de lucru interlopilor care vor vinde la suprapret la orice ora din noapte si vor amenaja spatii sigure unde poti sa consumi pana in zori. Cand a fost prohibitie in America mafiotii s-au imbogatit.
 • +8 (18 voturi)    
  Cîtu mîtu (Vineri, 26 martie 2021, 15:59)

  sigint [utilizator]

  Bei ma lesi?! Numai neterminati in guvernul asta de "mapeti". Deci sa pastram distanta inghesuiti intre niste ore extrem de apropiate (din ce in ce mai apropiate) fiindca asa doreste ula lu sefu pompierilor! :))
  • -7 (11 voturi)    
   Nu te da tigru. (Vineri, 26 martie 2021, 16:57)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui sigint

   După vorbă pari jigodie.
 • +6 (6 voturi)    
  Reducerea programului (Vineri, 26 martie 2021, 18:40)

  adrian88000 [utilizator]

  pentru magazine , inseamna crestera aglomeratiei in acele magazine. Inseamna crestera riscului de contaminare , deci crestera numarului de bolnavi Covid 19. Cine a lauat acesta masura , asta doreste! Deci , cine si de ce doreste crestera numarului de bolnavi ?
 • +6 (8 voturi)    
  Apropo! (Vineri, 26 martie 2021, 18:40)

  ciocardel [utilizator]

  Daca tot se "da stingerea la ora 20:00" nu e mai bine sa se opreasca si programele TV tot la ora 20:00? Macar ne intoarcem in timp cu 35 de ani!
  Inchizand magazinele la ora 18:00, cei care ies de la serviciu la ora respectiva, cand isi mai fac aprovizionarea?
  Faptul ca inchizand magazinele mai devreme, aglomeratia in anumite intervale orare va fi si mai mare ca pana acum, nu conteaza?
  Voi cei care luati astfel de decizii, va ia mult timp sa hotarati astfel de aberatii?
 • 0 (0 voturi)    
  logica romaneasca (Vineri, 26 martie 2021, 22:50)

  John_Re [utilizator]

  difera de logica universala.

  lol:))


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by