Noile restricții - carantina de noapte de la ora 20.00 și închiderea de la ora 18.00 a magazinelor, dar și a localurilor și a tuturor "operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private" în localitățile în care rata de infectare depășește 4 la mia de locuitori - vor intra în vigoare de duminică. Inițial, autoritățile anunțaseră că noile restricții se vor aplica de vineri, după publicarea hotărârii de guvern în Monitorul Oficial.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 19.00 Hotărârea de Guvern care cuprinde noile restricții a fost publicată în Monitorul Oficial

UPDATE 15.03 Precizările Grupului de Comunicare Strategică:

 • "Noile măsuri sunt raportate la incidență, fapt pentru care după publicarea HG în MOf, în cursul acestei după-amiezi, comitetele județene pentru situații de urgență urmează să constate încadrarea în limitele incidenței, în termen de 48 de ore. Acest lucru se petrece pe baza datelor transmise de DSP-uri, pentru fiecare localitate, comitetelor pentru situații de urgență.
 • În consecință, toate măsurile care se raportează la incidență din acest HG vor intra în vigoare începând de duminică, și nu doar o parte dintre acestea".

UPDATE 14.32 Premierul Florin Cîțu, precizări pe Facebook privind noile măsuri:

 • "Astăzi se va publica hotărârea în Monitorul Oficial, însă, având în vedere timpul scurt pe care l-ar avea operatorii economici la dispoziție să se pregătească, am avut o discuție cu domnul Arafat și am stabilit ca aceste măsuri să fie aplicate de duminică, 28 martie".

Principalele restricții decise joi seară de guvern:

 • a) Reducerea intervalului orar în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20.00, pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
 • b) Reducerea intervalului orar în care este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei fără restricții, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20.00 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. a).
 • c) Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori și mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18.00 pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
 • d) Limitarea intervalului de timp în care este permisă desfășurarea activității operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18.00 pe întreaga durată a săptămânii. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 7 la 1.000 de locuitori și intră în vigoare măsura prevăzută la lit. c).
 • e) Suspendarea activității operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidență scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.
 • f) În perioadele 03.04-04.04.2021 și 01.05–02.05.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 20.00-02.00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase.
 • g) În datele de 27.03.2021 și 28.03.2021 se permite circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 18.00-22.00 pentru deplasarea și participarea la serviciile religioase oficiate pentru sărbătoarea Pesah.
 • Art.2 - Prin excepție de prevederile art. 1, lit. c) și d), în intervalul orar 18.00-05.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Astfel, de la ora 18.00, în localitățile în care rata de infectare depășește 4 la mia de locuitori ar urma să se închidă magazinele, localurile și orice "activități de comerț/prestări de servicii în spații închise şi/sau deschise, publice şi/sau private". Iar la ora 20.00 trebuie să intrăm în casă.

Premierul Florin Cîțu și șeful DSU au anunțat că aceste restricții vor intra în vigoare "imediat ce vor fi publicate" în Monitorul Oficial. Până la această oră, însă, documentul nu a fost publicat. Prin urmare, restricțiile se vor aplica sau nu din această seară?

"Hotărârea se va publica în cursul zilei, iar restricțiile se vor aplica din această seară" - este răspunsul dat HotNews.ro de către reprezentanți ai Grupului de Comunicare Strategică.

"Ni s-a zis că dacă azi la 17:30 se publică-n Monitor, noi trebuie să închidem la 18. Zău?!?"

De la 18.00 ar urma să se închidă și localurile. Ce se întâmplă cu cei care au rezervări astăzi, de la ora 18.00? Nu se știe.

Redăm mai jos mesajul către autorități al reprezentanților unui local din Capitală - QP Pub:

 • "Închis, deschis, închis, deschis, închis. Să ne scuzați, dar noi am obosit să ne tot cerem scuze pentru greșeala altora și pentru bătaia de joc ale cărei ponoase le tragem de un an de zile încoace. Dragi autorități, am dat de băut de la noi, am redus toate prețurile, ne-am cerut scuze la angajații de care a trebuit să ne despărțim, de la proprietarul căruia îi plătim mai puțină chirie, de la furnizorii față de care ne-am luat angajamentul că facem niște volume, de la clienți, pentru strictețea cu care aplicăm masurile de igienă, de la oamenii care vor să ne susțină și n-au ce susține, de la clienții care stau pe terasă în ploaie pentru că am vrut noi să fim corecți. Ca să veniți voi azi și ne spuneți să închidem la 18, dar nu prea se știe sigur.
 • Vă zicem noi că nu se știe, că nu știe nici măcar Poliția care ar trebui să ne amendeze, unde am sunat mai devreme și ni s-a zis că dacă azi la 17:30 se publică-n Monitor, noi trebuie să închidem la 18. Zău?!? Păi atunci ia veniți voi și mai cereți-vă niște scuze oamenilor pe care o să-i ridicăm de la masă, că aveau rezervare la 18. Mai cereți-vă scuze și de la bucătar pentru toată mâncarea pregătită dimineață și aruncată la gunoi. Și luați tot ce e mai sus și mergeți cu scuzele și la toate cabinetele medicale, și la toate frizeriile și la toate locurile de joacă pentru copii. Stocuri, program angajați, aprovizionare, curățenie, cu niciuna din astea nu mai știm ce să facem. Cum să ne țineți, fraților, deschiși până la 18, noi cârciumă fiind? Voi dimineața beți? Că zău că după tot anul ăsta nu-ți vine decât să-i dai afară pe toți, să pui frigiderele pe olx, lacătul pe ușa și s-o stergi naibii într-o țară în care măcar știi că închis înseamnă închis. Și apoi mai cereți-va naibii scuze și de la noi, că oricum n-ați facut-o niciodată.
 • P. S. Colegii din presă, tot la 18 închideți și voi? Știrea, de un an de zile, nu e comunicatul de presă. E că milioane de societăți comerciale sunt anunțate subit că își schimbă programul. Sau nu. Sau cine știe. Scuze pentru postarea asta, că nu e stilul nostru".