Magazinele vor fi închise de la ora 18.00, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile în care rata de infectare este peste 4, iar în localitățile în care indicele depășește 7,5 aceste restricții se aplică pe toată durata săptămânii. Secretarul de stat Raed Arafat susține că, pentru a nu se produce aglomerație, angajatorii trebuie să găsească soluții precum telemunca sau decalarea programului, astfel încât oamenii să nu se înghesuie la magazin "la ora 6 fără 5".

HotNews.roFoto: Hotnews

Raed Arafat a precizat că va fi emis un ordin comun al ministerelor Sănătății și Economiei cu reglementările privind numărul de persoane în magazine și cu noile reguli.

El susține că, pentru a nu se produce aglomerație, angajatorii trebuie să găsească soluții precum telemunca sau decalarea programului, astfel încât oamenii să nu se înghesuie la magazin "la ora 6 fără 5".

Întrebat dacă reducerea programului magazinelor nu va duce la aglomerație, Arafat a răspuns:

  • "Sfatul pe care îl avem este următorul: când ai ajuns la faza în care la ora 18 se închide magazinul, iar la ora 20.00 să fii acasă, înseamnă că agenții economici trebuie să se gândească la telemuncă, la decalarea programului de lucru.
  • Nu înseamnă că noi muncim normal până la ora 18, după care toată lumea este la magazin. Trebuie să ne adaptăm la locul de muncă.
  • Dacă faci acest lucru, poți găsi și momentul să te duci la magazin, nu neapărat la ora 6 fără 5.
  • Poți să stabilești o zi, că nu o să te duci în fiecare zi, și există și opțiunea livrărilor la domiciliu".