Dacă vă gândiți la o schimbare de carieră sau constatați un declin rapid în domeniul în care activați acum, este vital să luați în calcul viitorul profesiilor. Unele industrii și sectoare cresc accentuat în economie, iar multe altele au o perspectivă sumbră, care le amenință cu dispariția.

HotNews.roFoto: Hotnews

În timpul pandemiei, mulți lucrători au aflat că slujbele lor nu sunt considerate „esențiale” de către guverne și au fost fie obligați să lucreze de acasă, fie concediați. Unul din cele mai frustrante aspecte ale virusului este că pare a veni de nicăieri, așa că au fost prea puține de făcut pentru a ne pregăti din timp.

Volatilitatea piețelor și schimbarea rapidă a sectoarelor de activitate fac esențială evaluarea stabilității carierei viitoare înainte de a decide o schimbare semnificativă. Anul trecut s-a observat o evoluție marcantă spre automatizare și inteligență artificială. Din această cauză, multe meserii clasice pot intra curând în categoria disparițiilor. Pentru a veni în întâmpinare, The Ladders a studiat tendințele din industrii și a identificat nouă meserii care se vor „stinge” repede în următorii cinci ani:

Șoferi de taxi

Popularitatea în creștere a aplicațiilor de ridesharing ca Uber pune în fața dispariției șoferul tradițional care lucrează pentru o companie de taximetre. Funcționarea unei companii de taxiuri este mult mai scumpă decât ridesharing, iar serviciile lor nu pot concura cu prețurile noului model de transport.

Agenți bancari

Când ați intrat ultima oară într-o filială bancară și ați interacționat cu un agent pentru un serviciu financiar? Automatizarea și inteligența artificială înlocuiesc repede această veche slujbă. Cele mai multe credite pot fi obținute printr-o aplicație. Pentru tranzacțiile cu numerar, bancomatele îndeplinesc tot mai mult funcțiile complicate îndeplinite anterior de oameni.

Casieri

Va fi oricând nevoie de unul sau doi casieri într-un magazin pentru a verifica prețuri și alte probleme curente, dar slujba clasică de casier/ă este în pericol. Aparatele la care faci singur plata și tendința spre tranzacții digitale automatizează repede munca de casier.

Opertori de telemarketing

Chiar dacă cei mai mulți dintre noi preferă să nu mai audă agenți de telemarketing, nu înseamnă că nu vom mai primi apeluri telefonice nesolicitate. În prezent, cele mai multe apeluri de telemarketing sunt însî cefectuate prin automatizare și transferate la un operator doar în anumite condiții. Dar industria telemarketingului caută activ metode de automatizare și a acestor interacțiuni.

Dispeceri (cu excepția serviciilor de urgență)

Dispecerii pentru servicii tradiționale (instalatori, șoferi de taxi, etc) sunt repede înlocuiți de automatizare. În următorii cinci ani, cei mai mulți vor fi înlocuiți de calculatoare. Se va întâmpla și pentru serviciile de urgență, dar peste mai mult de cinci ani.

Ceasornicari

Ceasornicarii care au mai rămas au două mari motive de îngrijorare.

Primul – mulți oameni aleg ceasuri inteligente ca să le conecteze la telefoane. Toate problemele cu aceste ceasuri sunt prea complexe pentru un ceasornicar tradițional, așa că trebuie trimise la producător.

Al doilea – cum automatizarea pătrunde adânc în industrie, ceasurile tradiționale devin tot mai ieftine, iar reparațiile tot mai scumpe.

Tipografi

Presa tipărită moare cu repeziciune. Reviste și ziare continuă să fie tipărite în tiraje mici, dar următorii cinci ani vor accelera evoluția spre conținut strict digital.

Unele publicații mai cerute vor mai avea nevoie de tipografi, dar numărul lor va scădea cu rapiditate.

Șoferi de autobuz

Vehiculele fără șofer devin tot mai frecvente și vor pătrunde cu siguranță și în transportul public. Șoferii tradiționali vor fi înlocuiți de conducerea autonomă pentru creșterea eficienței și scăderea costurilor administrației.

Bibliotecari

Evoluția spre mediile digitale și cu librăriile devenind chioșcuri cu autoservire, rolul bibliotecarului tradițional scade cu repeziciune.