Hotnews utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care Hotnews.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document.
Încercările de deblocare a Canalului de Suez după ce o enormă navă încărcată cu 20.000 de containere a rămas blocată între cele două maluri au intrat în cea de-a treia zi, crescând presiunea pe cei care trebuie să elibereze una dintre rutele comerciale vitale ale lumii, scrie Guardian.
Operațiunea de eliberare a navei de 220.000 de tone Ever Given, ce are o lungime de 400 de metri ar putea dura săptămâni, dacă va fi nevoie să fie descărcată.
Peter Berdowski, directorul executiv al companiei de dragare Boskalis ce a trimis o echipă la fața locului sugerează ”că nu prea este posibilă eliberarea” navei și ar putea fi nevoie de descărcarea ei.
”Nu putem exclude varianta că ar putea dura săptămâni, depinde de situație”, a declarat acesta, adăugând că prova pupa s-au urcat pe ambele maluri ale canalului.
Imaginile cu linia de plutire ale cargobotului sugerează să se sprijină puternic pe maluri.
”Este ca o enormă balenă eșuată. Este o greutate enormă care apasă pe nisip. S-ar putea să acționăm cu o combinație de reducere a greutății (prin descărcarea containerelor, combustibilului și apei de pe navă), remorchere și dragare a nisipului”, a explicat expertul.
Cel puțin 150 de nave cu petrol, componente auto și bunuri de consum s-au oprit pe ambele laturi ale canalului, prin care trec de obicei 50 de nave pe zi, reprezentând aproape o treime din traficul cu containere din lume.
Experții avertizează că va urma o avalanșă de cereri de despăgubire către asigurători, ținând cont de marea cantitate de mărfuri blocate pe drum.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
A esuat mentenanta (Joi, 25 martie 2021, 12:03) Soro [utilizator]
Mentenanta canalului a esuat aici ca si in alte parti din lume. Se castiga bani cu vagonul dar nimeni nu ii foloseste sa mentina canalul. Ca si la noi, o data ce ai construit ceva si l-ai dat in folosinta ... sa reziste cat mai mult fara sa ne atingem de el.
Ar fi mai usor sa largeasca malurile (Joi, 25 martie 2021, 12:04) Ritzi Pitzi [utilizator]
decat sa descarce nava.
Se poate face cu apa sub presiune. In 24 de ore se poate rezolva cu niste pompe care sa erodeze malurile si sa lase nava sa pluteasca din nou si sa faca manevre.
"Suna un roman" (Joi, 25 martie 2021, 19:24) hmc [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi
Fraierii aia nu au auzit de varianta "suna un roman" pentru orice problema ai avea. Nu conteaza ce roman, toti sunt einsteini! Il prinzi in chiloti, in baie, beat mort, scarpinandu-se-n cur, nu conteaza, stie sa-ti raspunda la orice intrebare. S-a blocat Suezu, suna un roman, s-a stricat Hubble, suna un roman, nu mai lumineaza aurora boreala, suni un roman si ti-o aprinde el, imediat.
manevra (Vineri, 26 martie 2021, 18:59) rsbl [utilizator]
Chiar daca suna a teoria conspiratiei, mie mi se pare facatura. Nava aia s-a infipt cu prova in malul canalului. Eu i-am vazut doar sapand si tragand de acolo. De ce nu o trag de pupa spre centrul canalului si in spate?
Din motiv de elice si carma (Vineri, 26 martie 2021, 20:31) feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui rsbl
Navele au in fata un fel de corn care folosește și de airbag ca sa zic asa , daca te ciocnești de ceva se deformează si poate fi înlocuit. E mai simplu sa distrugi pintenul din fata decât cârma sau elicele. Sunt multi care-și dau cu părerea dar nu au vazut vapoare decât in poze.
După înscrierea pe site-ul HotNews.ro, poţi deschide secţiunea MyHotNews ca să completezi sau să schimbi profilul de utilizator.
Atenţie! Logarea pe site se face cu adresa de email, nu cu nickname-ul. Adresa ta de email va rămâne confidenţiala şi nu va fi niciodată dată unor terţe persoane sau instituţii.
Înainte de a te înscrie pe site te rugăm să parcurgi „termenii şi condiţiile” ataşate unui cont HotNews.ro.
Primeşti pe email, în fiecare dimineaţă, o sinteză a ştirilor din ziua precedentă
Daca doriti sa va personalizati newsletter-ul si sa primiti alerta pe mail pentru aparitia acelor articole care va intereseaza sau doriti sa va dezabonati de la newsletter intrati dupa logare pe MyHotnews.
cs sa vezi "EVER GIVEN"!
Se poate face cu apa sub presiune. In 24 de ore se poate rezolva cu niste pompe care sa erodeze malurile si sa lase nava sa pluteasca din nou si sa faca manevre.
Accept critici, argumente, dar nu e cazul sa ma consider din prima Țprostul ala de romanȚ...
Daca aceasta va fi solutia adoptata de cohortele de ingineri chemati sa gaseasca o rezolvare, va cereti scuze ?
Am decis ceva la nivel guvernamental sau am obligat egiptenii sa adopte solutia mea ?
Nu, e doar o biata idee.
Nu mai fiti asa de drastic...
Comentariul Dumneavoastra doar mi-a ridicat mingea la fileu, fara a fi deloc nelalocul lui.
Au reusit cu brio sa ne blocheze navigatia pe bratul Sulina, din sept. 1991 si pina in 2006!
Evident, canalul Suez are o importanta comerciala mai mare, dar trebuie rasplatit cum se cuvine regizorul initial, Ucraina!
Nava aia s-a infipt cu prova in malul canalului. Eu i-am vazut doar sapand si tragand de acolo.
De ce nu o trag de pupa spre centrul canalului si in spate?