Comisia Europeană a adoptat miercuri o strategie a UE privind drepturile copilului și o recomandare de instituire a unei garanții europene pentru copii, în vederea promovării egalității de șanse pentru copiii expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială.

Elevi la o scoala din sat din RomaniaFoto: World Vision Romania

Executivul de la Bruxelles afirmă că, împreună cu cele mai importante organizații internaționale de apărare a drepturilor copilului, a colectat opiniile a peste 10.000 de copii pentru a pregăti cele două inițiative.

Strategia UE se va axa pe șase domenii tematice, propunându-și, printre altele:

  • redactarea de texte legislative pe înțelesul copiilor la organizarea de consultări cu copiii;
  • instituirea unei garanții europene pentru copii;
  • abordarea problemei sănătății mentale a copiilor și sprijinirea introducerii unei alimentații sănătoase și durabile în școlile din UE;
  • îmbunătățirea standardelor în materie de educație și îngrijire timpurie și construirea unui sistem de educație incluziv și de calitate;
  • combaterea violenței domestice și a celei bazate pe gen;
  • combaterea comportamentelor dăunătoare la adresa copiilor în mediul online;
  • alocarea a 10% din fondurile destinate ajutorului umanitar pentru sprijinirea educației copiilor aflați în situații de urgență și de criză prelungită.

Noua Garanție europeană pentru copii vizează garantarea egalității de șanse pentru copiii care trăiesc în gospodării expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială prin acordarea unor servicii esențiale.

Statelor membre li se recomandă să ofere copiilor aflați în dificultate acces gratuit și eficace la:

  • structurile de educație și îngrijire timpurie – evitându-se, de exemplu, segregarea claselor;
  • activități educative și școlare – de exemplu, echipamente adecvate pentru învățământul la distanță și excursii școlare;
  • cel puțin o masă sănătoasă în fiecare zi de școală;
  • asistență medicală – de exemplu, prin facilitarea accesului la consultații medicale și la programe de depistare a bolilor.

Aceste servicii ar trebui să fie gratuite și ușor accesibile copiilor aflați în dificultate, potrivit executivului UE.

Comisia recomandă, de asemenea, ca statele membre să ofere copiilor aflați în dificultate acces efectiv la o alimentație sănătoasă și la locuințe adecvate: de exemplu, copiii ar trebui să primească mese sănătoase și în afara zilelor de școală, iar copiii fără adăpost și familiile lor ar trebui să aibă acces la o locuință adecvată.

„Pentru a sprijini aceste acțiuni, sunt disponibile resurse financiare în cadrul Fondului social european Plus (FSE+), care finanțează proiecte ce promovează incluziunea socială, combat sărăcia și investesc în oameni, precum și în cadrul Fondului european de dezvoltare regională, al InvestEU și al Mecanismului de redresare și reziliență”, precizează Comisia Europeană.

„Chiar și înainte de pandemie, 22% din copiii din UE erau expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială. Această realitate ar trebui să fie de neconceput în Europa. În ultimul an, aceste inegalități deja existente s-au accentuat. Trebuie să întrerupem acest cerc vicios periculos și să ne asigurăm că toți copiii aflați în dificultate au acces la o masă sănătoasă, la educație, la asistență medicală și la o locuință adecvată, indiferent de mediul social din care provin”, a declarat comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit.