Președintele Klaus Iohannis a reacționat miercuri în controversa Vlad Voiculescu - Violeta Alexandru privind raportarea datelor pandemiei, spunând că nu a măsluit nimeni aceste cifre nici înainte de alegeri, nici după și nici acum și că sunt formule de calcul ușor diferite. El a atras atenția că aceste discuții pe formula de calcul nu opresc pandemia sau suferința unui pacient, iar prioritățile momentului sunt altele: creșterea numărului de paturi la ATI și "să fim proactivi pentru ca spitalele să facă faţă acestui val trei".

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Șeful statului a lansat un atac voalat la adresa ministrului Sănătății.

Reacția președintelui după ce Vlad Voiculescu a acuzat "felul inovativ" și “artificiile” făcute înainte de alegeri privind calcularea cifrelor oficiale legate de pandemie:

  • "Nu a măsluit nimeni datele nici înainte, nici după alegeri, nici acum. Cred că a fost o expresie nefericită
  • Formulele de calcul sunt însă diferite. Ministrul Tătaru a găsit potrivită o anumită formulă, acum ministrul Voiculescu a dorit să modifice oarecum formula
  • Vorbim despre două formule ușor diferite, în niciun caz nu a măsluit cineva datele. Ele au fost corecte
  • Nu cred că aceste discuții teoretice pe formulă opresc pandemia sau alină suferința vreunui pacient
  • Ar fi extrem de important să ne implicăm acolo unde e nevoie, să creștem numărul de paturi de la ATI, să-i motivăm pe medici, să fim mai proactivi
  • Cred că acestea sunt prioritățile momentului și nu comparații teoretice între formule de calcul
  • Românii să înțeleagă să respecte restricțiile, să se vaccineze și să aibă încredere în autorități și medici".

El a făcut aceste declarații miercuri, unde a mers împreună cu premierul Florin Cîțu la o acțiune de împădurire. Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor, Iohannis s-a declarat "îngrijorat" de cel de-al treilea val al pandemiei.

În acest context, el a spus că "autorităţile competente nu s-au preocupat" să extindă numărul locurilor de terapie intensivă pentru pacienţii COVID.

  • "În fiecare zi, din păcate, sunt foarte mulţi care se îmbolnăvesc şi, din păcate, sunt şi foarte mulţi care ajung la terapie intensivă şi acolo este problema cea mai mare fiindcă numărul de locuri de terapie intensivă este limitat şi s-a creat în ianuarie, februarie impresia că pandemia cumva a trecut. O impresie, din păcate, greşită.
  • Autorităţile competente nu s-au preocupat să extindă numărul locurilor de terapie intensivă pentru pacienţii COVID şi suntem în această situaţie când practic în fiecare zi se ajunge la limită. Doar cu restricţii suplimentare, cu respectarea lor, evident, putem să facem faţă acestui val trei”, a afirmat președintele.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a acuzat "felul inovativ" și “artificiile” făcute înainte de alegeri privind calcularea cifrelor oficiale legate de pandemie. El i-a răspuns astfel liderului PNL București, fostul ministru Violeta Alexandru, care a spus că "afirmații oficiale/politice gen <> nu doar că nu ajută, dar sporesc îngrijorarea".

  • "Dragă Violeta, avem nevoie să construim încredere și vom reuși doar dacă spunem mereu adevărul. Felul “inovativ” în care a fost calculată incidența înainte de alegeri mi-a ridicat câteva semne de întrebare:
  • 1) din calcul au fost eliminate cifrele din focare - nicăieri în Europa nu s-a mai procedat așa;
  • 2) din calculul incidenței la 14 zile au fost “pierdute” vreo două zile.
  • Astea sunt “artificiile” de anul trecut pe care le-am descoperit cu surprindere și mai mult decât atât.
  • Până să vorbim despre cum comunicăm, ceea ce comunicăm ar trebui să fie cât mai aproape de adevăr. Contează, mai ales în situații de genul ăsta. Altfel ne furăm singuri căciula mințindu-ne frumos.
  • Bănuiesc că nu știai despre “inovațiile” de mai sus. Asta poate îți lămurește de ce am spus zilele trecute că “cifrele sunt altele”", i-a scris ministrul Sănătății liderului PNL București.