Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii sesizează comisia specială a Consiliului cu propunerea de a analiza revocarea din funcție a șefului Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru.

Lucian NetejoruFoto: Agerpres
  • "Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea comisiei formate conform art.67 alin.5 raportat la alin.31 din Legea nr.217/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu propunerea de analizare a revocării din funcţia de inspector şef al Inspecţiei Judiciare a domnului judecător Lucian Netejoru", este decizia luată marți de către Secția pentru propcurori a CSM.

Propunerea a fost făcută la inițiativa procurorului Cristian Ban, care a spus că s-ar fi așteptat ca inspectorul șef al Inspecției Judiciare Lucian Netehoru "să își dea demisia de onoare, însă acest lucru nu s-a întâmplat".

Procurorul Cristian Ban a enumerat 5 "motive principale" pentru care s-ar impune revocarea lui Netejoru, spunând că principalul motiv rezultă din rapoartele de activitate, în special din ultimul raport, pentru anul 2020.

,

  • "Mi-am permis să fac o analiză mai aprofundată a ceea ce a însemnat activitatea Inspecţiei Judiciare în ultimii patru ani, din 2017 până în 2020, şi am constatat că în această perioadă au fost înaintate către Secţia pentru procurori în materie disciplinară, de către Inspecţia Judiciară, un număr de 50 de acţiuni disciplinare.
  • Dintre acestea, nu mai puţin de 18 au fost respinse şi zece au fost anulate de către Secţia pentru procurori în materie disciplinară, într-un procent de 90% fiind menţinute la Înalta Curte de Casație și Justiție.
  • Din această statistică rezultă clar trendul descendent în ceea ce înseamnă activitatea aceste instituţii esenţiale pentru sistemul judiciar, care a culminat cu activitatea din anul 2020, când s-a ajuns la un record, din păcate istoric negativ, în ceea ce priveşte acţiunile admise de către Secţia pentru procurori. În anul 2020, o singură acţiune disciplinară a fost admisă, şase acţiuni disciplinare au fost respinse ca neîntemeiate, iar şapte au fost anulate pentru nerespectarea dispoziţiilor legale care guvernează activitatea de efectuare a cercetării disciplinare", a susținut Cristian Ban.

Lucian Netejoru se află la conducerea Inspecției Judiciare din 2015. În martie 2019, el a obţinut încă un mandat la conducerea Inspecţiei Judiciare, în urma concursului organizat de CSM. Netejoru a fost singurul candidat pentru această funcție.

În septembrie 2018, lui i-a expirat mandatul de trei ani, dar a rămas în funcție interimar și a condus în continuare Inspecția Judiciară în baza unei ordonanțe de urgență ( OUG 77/2018 pentru completarea art.67 din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturi) promovate de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader. La vremea respectivă liderul PSD Liviu Dragnea cerea ca această ordonanța să între în vigoare cât mai rapid. El a dat de înțeles atunci că ar fi trebuit să treacă actul normativ fără avizul CSM, ceea ce s-a și întâmplat.

În baza aceluiași act normativ a rămas în funcția de inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare și Gheorghe Stan, care apoi a ajuns la șefia Secției speciale pentru anchetarea magistraților, iar de acolo, judecător la Curtea Constituțională.

Cu Lucian Netejoru la conducere, Inspecția Judiciară a declanșat mai multe acțiuni disciplinare vizând-o pe fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, dar și alți procurori DNA.