Asocția Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) cere PSD să clarifice dacă judecătoarele CSM Gabriela Baltag și Evelina Oprina - susținătoare declarate ale menținerii Secției speciale - sunt membri ai PSD.

HotNews.roFoto: Hotnews

AMASP a trimis PSD, în baza Legii 54 privind liberul acces la informațiile de interes public, să comunice: dacă doamnele judecător Gabriela Baltag și Evelina Oprina sunt membri ai Partidului Social Democrat.

  • dacă acestea au achitat cotizația la zi
  • dacă au făcut donații formațiunii politice ori au primit donații din partea acesteia
  • dacă au întâlniri frecvente cu persoane din conducerea partidului în vederea stabilirii strategiei de comunicare publică.

"Precizăm că informațiile privind calitatea de membru de partid sunt informații de interes public, având în vedere funcția de judecător a celor două doamne. Informațiile privind întâlnirile cu reprezentanții partidului sunt, de asemenea, informații necesare pentru a înțelege dacă e vorba de o perpertuă coincidență sau de un real devotament în preluarea de acestea, în alocuțiunile publice, a mesajelor PSD", argumentează ironic asociația de procurori.

Judecătoarele CSM Gabriela Baltag și Evelina Oprina sunt susținătoare declarate ale menținerii Secției de investigare a infracțiunilor din justiție.

În ședința din 11 februarie, în care CSM a avizat negativ proiectul de desființare a SIIJ, judecătoarea Gabriela Baltag l-a acuzat pe ministrul Justiției, Stelian Ion, că vrea să subordoneze politic justiția. "Luați mâna de pe noi, domnule ministru, și luați mâna de pe SIIJ", a spus Baltag.

Într-un comunicat de presă postat luni pe site-ul Camerei Deputaților, deputatul PSD Gabriel Zetea susținea că "judecătorii CSM lansează un strigăt disperat pentru independenţa justiţiei".

El spunea că judecătoarele Gabriela Baltag şi Evelina Oprina au adresat luni o scrisoare tuturor parlamentarilor României, având în vedere iminenta dezbatere şi adoptare a proiectului de act normativ privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

”Sunteţi chemaţi să decideţi asupra păstrării şi, astfel, a întăririi independenţei celor care înfăptuiesc justiţia în România. Votul pe care-l veţi da va reprezenta nu doar o formă de respect faţă de cetăţenii care v-au acordat întreaga încredere, ci va constitui şi o declaraţie de credinţă faţă de ţară într-un moment ce poate fi unul al renaşterii conştiinţei sau, dimpotrivă, al pierzaniei. Nu puteţi accepta compromisuri, nu aveţi voie să faceţi niciun rabat de la principiile cărora le-aţi jurat credinţă şi pe care aveţi obligaţia morală de a le păstra nealterate în numele Adevărului, singurul ideal pe care-l slujim fiecare”, se arată în scrisoarea semnată de cele două judecătoare, potrivit deputatului PSD.

Parlamentarul spunea că mesajul transmis de cele două judecătoare cu privire la desfiinţarea SIIJ este un strigăt disperat pentru independenţa justiţiei.

”Românii au votat la referendum pentru libertatea justiţiei şi tot românii au ieşit în stradă de fiecare dată când au simţit că există cea mai mică ameninţare de control politic asupra justiţiei. Ce vor să facă astăzi PNL şi USR, prin desfiinţarea SIIJ, este o ingerinţă totală în justiţie şi eu, personal, am să mă opun acestei proceduri. Am militat şi voi continua mereu să militez pentru independenţă în justiţie şi sper ca românii să ia atitudine şi de această dată”, a declarat parlamentarul social-democrat de Maramureş.

El susține că din scrisoarea celor două judecătoare reiese că, ”votând pentru desfiinţarea SIIJ, poporul român este condamnat să nu mai aibă o justiţie cu judecători peste care să nu se mai abată abuzurile".