MIrcea Geoana conditioneaza adoptarea votului uninominal de amendamentul PSD prin care si presedintii Consiliilor Judetene sint alesi prin acelasi sistem. El a criticat PNL si UDMR care se opun unei variante care exista si in legea pe care guvernul si-a asumat raspunderea. PNL s-a razgindit si nu-si voteaza propria prevedere pe care anul trecut o sustinea. Miza electorala este enorma inaintea alegerilor locale si din cauza aceasta exista riscul unui blocaj al intregii legi a votului uninominal.

Mircea Geoana a criticat dur pozitia "ipocrita" a PNL si UDMR, care au respins in Comisia de cod electoral introducerea in lege a amendamentului PSD prin care si presedintii Consiliilor Judetene sint alesi prin vot uninominal. “ Este complet anormal ca in comisia de cod electoral, PNL si UDMR sa voteze impotriva propriei legi”, a declarat Geoana, miercuri, dupa sedinta Biroului Permanent..

Liderul PSD a spus ca clar ca aceasta este o "conditionare" a partidului, care altfel nu va vota martea viitoare legea ajunsa in Camera Deputatilor.

“Vom propune in plen amendamentul”, a atentionat Geoana, care a nu a ezitat sa ameninte ca in situatia in care legea va trece fara aceasta prevedere, PSD va cere reintoarcerea la discutiile pe legea pe care guvernul si-a asumat raspunderea, lege care a fost declarata neconstitutionala. Acest lucru ar putea duce la blocarea uninominalului.

Baronii locali vor, Iliescu si Nastase se opun

Ideea votului uninominal si pentru presedintii CJ a fost dezbatuta in Biroul Permanent PSD de joi, cind mai multi baroni locali, in frunte cu Marian Oprisan, presedintele CJ Vrancea, au transmis ca votul pe legea in anasamblu trebuie conditionat de aceasta prevedere.

“ Este logic sa adoptam votul uninominal atit la Camera Deputatilor, cit si in ceea ce-i priveste pe presedintii de Consilii Judetene. Eu cred ca PSD trebuie sa spuna ferm si sa arate intregii natiunii faptul ca, in realitare, celelalte partide nu-si doresc votul uninominal”, a declarat Oprisan.

Oprisan a amenintat ca ar putea parasi partidul si retrage din viata politica daca nu va fi adoptata legea cu aceasta prevedere. “ Daca nu se va adopta legea privind votul uninominal, ma gindesc sa ies din viata politica”, a subliniat Oprisan la incheierea BP.

Opinia lui Oprisan nu este insa impartasita de greii partidului, Nastase si Iliescu. Ambii au aratat ca nu toti alesii locali agreaza votul uninominal. “ Sint si oameni impartiti, care considera ca votul uninominal nu e democratic pentru ca deschide calea celor care au bani”, a argumentat Iliescu.

El a precizat insa ca nu are informatii potrivit carora acestia ar ameninta ca demisioneaza in cazul in care PSD nu reuseste sa introduca alegerea prin vot uninominal si a sefilor Consiliilor Judetene.

PNL, razgindeala razgindirii

PNL nu doar ca a acceptat punctul de vedere al PSD, dar ideea chiar ii apartine. In 2005, PNL intentiona ca in pachetul de legi ale reformei privind administratia publica locala sa introduca prevederea prin care presedintii CJ sa fie alesi uninominal si sa fie demisi cu acelasi numar de voturi cu care au fost alesi. Vicepresedintele PNL, Dan Motreanu, se mindrea la vremea respectiva cu legile aflate in pregatire.

Dupa ce Guvernul si-a asumat raspundere pe legea uninominalului, Bogdan Olteanu lauda alegerea pe acest sistem a presedintilor CJ.

” In felul acesta vom personaliza un pic si institutia Consiliuluil Judetean, in care de foarte multe ori presedintele este ales mai curind prin jocuri de culise, decit pe reprezentativitate, si te poti trezi ca presedintele unui CJ nu reprezinta 85% din votantii din judetul respectiv, dar si-a facut o negociere din care a ajuns presedinte. In felul acesta presedintele CJ va avea o forta mai mare data de reprezentativitatea maxima”, spunea Bogdan Olteanu in octombrie 2007.

PNL refuza acum sa voteze pentru propria-i lege din doua motive. Primul este strict electoral si tine scorul slab cu care este cotat, iar al doilea se lega de riscul ca PD-L sau un alt partid sa conteste prevederea la Curtea Constitutionala, situatie in care intreaga lege ar fi din nou blocata.

PSD, un pas inapoi, doi inainte

PSD a conditionat, toamna trecuta, votarea proiectului de uninominal pe care Guvernul si-a asumat raspunderea de introducerea prevederii referitoare la alegerea presedintilor CJ, asa incit aceasta a fost introdusa in proiect. Cu doua saptamini in urma, Cristian Daiconescu anunta ca s-a renuntat la amendament pentru ca s-a ajuns la concluzia ca “ exista un usor iz de neconstitutionalitate”.

Victor Ponta, reprezentantul PSD in Comisia de cod electoral, a incercat reintroducerea lui, dar a fost respins de PNL si UDMR. Contrazicindu-l pe Diaconescu, Ponta sustine ca in Biroul Politic de luni s-a decis propunerea amendamentului.

PD-L joaca la doua capete

PDL s-a opus ideii ca si sefii CJ sa fie alesi prin vot uninominal, sustinind ca prevederea este neconstitutionala. In momentul in care Guvernul si-a asumat raspunderea, democratii au amenintat ca vor sesiza Curtea, dar pina la urma nu au mai facut-o.

Acum, vicerpesedintele Cezar Preda sustine ca partidul va vota orice varianta de vot uninominal iesita din intelegerea PSD-PNL, asa cum a declarat, dar nu exclude sesizarea Curtii Constitutionale.

“ O votam si pe aceasta. Dar vom sesiza Curtea daca contine si un articol care sa prevada alegerea presedintilor CJ prin vot uninominal. Chiar daca iti convine o prevedere, nu poti sa nu sesizezi Curtea daca e vorba de neconstitutionalitate”, afirma Preda, citat de Cotidianul.

Surse din PDl-L spun insa ca nu s-a luat inca nicio decizie oficiala si ca se asteapta sedinta Camerei Deputatilor.

Miza: uninominal vs. negociere politica

Presedintele CJ are un rol important de jucat in administratia locala, motiv pentru care schimbarea modalitatii de alegere este capitala.

Numirea se face in urma unor jocuri si negocieri politice, care avantajeaza baronii locali si partidele mici, dar cu bani multi. Alegerile de pina acum constituie un precedent interesant.

In 2004 in multe consilii locale si judetene, unde PRM si PC obtinusera procente mai mult decit modeste, au reusit negocieri sa-si impuna oamenii in fruntea CJ.

In schimb, partidele mari sint clar avantajate de votul uninominal. Cu structuri puternice in teritoriu, cu multi baroni locali, ele pot obtine la un vot direct multi presedinti de CJ.

Aceasta este motivul pentru care PSD se bate pentru introducerea prevederii in lege, iar PD-L se va gindi de zece ori inainte sa o conteste la Curtea Constitutionala, fiind mult mai probabil sa nu o faca.

UPDATE: PNL propune lege speciala pentru alegerea uninominala a presedintilor CJ

Vicepresedintele PNL, Dan Motreanu, declara ca partidul a propus PSD ca alegerea presdintilor CJ sa fie stabilita intr-o lege separata de cea a uninominalului pentru parlamentari.

Motivul invocat de Motreanu este acela ca “ sint semne ca legea ar putea fi atacata la Curtea Constitutionala, ceea ce ar duce, din nou, la blocarea schimbarii sistemului electoral”.

In situatia in care PSD refuza sa voteze votul uninominal pentru alegerea senatorilor si deputatilor din cauza ca legea nu va contine si alegerea presedintilor CJ, atunci PNL mizeaza pe sprijinul PDL, PC si UDMR. “ Atunci lumea va putea stabili cine vrea si cine nu vrea reforma electorala”, a mai declarat Motreanu.