Un bărbat de 35 de ani din municipiul Vaslui a murit la aproximativ 48 de ore după ce a primit a doua doză a vaccinului anti-COVID-19, scrie Agerpres. El suferea de insuficienţă renală şi făcea de mai mulţi ani dializă. Direcţia de Sănătate Publică a anunțat că s-a autosesizat în acest caz, a solicitat informaţii şi a concluzionat că decesul nu poate fi pus în legătură cu vaccinarea.

AmbulantaFoto: Departamentul pentru Situatii de Urgenta

Familia bărbatului spune că vineri acesta a fost prezent la o şedinţă de dializă, după care a făcut rapelul, iar în cursul serii s-a simţit rău, starea sa degradându-se apoi continuu. În cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, familia a sunat la 112 şi a anunţat că acesta este în stare de inconştienţă.

"Un echipaj medical a fost solicitat la domiciliul pacientului. A fost resuscitat la faţa locului şi adus în Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului, ulterior fiind declarat decesul", au declarat, marţi, pentru Agerpres, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui.

Bărbatul fusese infectat cu SARS-CoV-2 şi declarat vindecat.

Ulterior, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a anunțat că s-a autosesizat, a solicitat informaţii despre acest caz şi a concluzionat că "evoluţia nu poate fi pusă în legătură cu vaccinarea".

  • "În urma apariţiei în spaţiul public a informaţiei conform căreia o persoană a decedat la mai puţin de 48 de ore de la efectuarea rapelului, Direcţia de Sănătate Publică Vaslui s-a autosesizat cu privire la acest caz. În acest context, au fost solicitate informaţii cu privire la persoana în cauză, Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, Centrului de Dializă Nefrocare Vaslui şi Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui. Persoana în vârstă de 35 ani a fost vaccinată la rapel, în data de 19.03.2021, cu vaccin de la PfizerBioNTechla Centrul de Dializă Nefrocare Vaslui, cu echipă mobilă", precizează DSP Vaslui, conform Agerpres.

Conform sursei citate, în vederea administrării vaccinului, persoanei i s-a efectuat triajul, în urma acestuia fiind declarată aptă pentru vaccinare.

După imunizare, mai informează DSP Vaslui, bărbatul a fost monitorizat conform procedurilor, neprezentând reacţii adverse asociate administrării vaccinului anti-COVID-19. După perioada de monitorizare, sub supravegherea personalului medical din centru, s-a efectuat şedinţa de dializă fără nicio simptomatologie prezentă. Pacientul a părăsit centrul de dializă fără a prezenta vreun simptom post-imunizare.

  • "În data de 21.03.2021, prin S.N.U.A.U. 112 se solicită asistenţă medicală de urgenţă de către soţia pacientului. Solicitarea a fost încadrată ca fiind cod roşu şi s-a alocat un echipaj de terapie intensivă mobilă şi în acelaşi timp a fost recomandată iniţierea manevrelor de resuscitare de bază. Pacientul este găsit de echipaj în stop cardiorespirator şi se încep manevrele de resuscitare, pacientul fiind transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui cu diagnosticul Stop cardiorespirator resuscitat reversibil. Ionograma recoltată evidenţiază o hiperpotasemie 7mEq/litru, ceea ce a declanşat tulburarea de ritm care a dus la stopul cardiorespirator. Evoluţia cazului nu poate fi pusă în legătură cu vaccinarea anti-COVID-19", susţine DSP Vaslui.

De asemenea, DSP Vaslui precizează că pacientul avea multiple comorbidităţi, precum şi faptul că nu au existat contraindicaţii de vaccinare concomitent cu şedinţa de dializă.

Tânărul decedat avusese COVID-19 în trecut şi se vindecase.