Ministrul de Interne, Lucian Bode, cere modificarea legii astfel încât agenții economici care nu respectă măsurile de protecție sanitară în contextul epidemiei de COVID să aibă suspendată activitatea. El a precizat că vrea modificarea legii de urgență în Parlament, iar dacă acest lucru nu este posibil rapid, se va da o ordonanță de urgență.

Centrul Vechi al BucurestiuluiFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Voi solicita în ședința conducerii PNL, să se discute în colitie în această săptămână proiectul de lege care modifică OUG care reglementează regimul sancțiunilor. (...) După 1, 2, 3 sancțiuni, instituțiile statului să poată suspenda activitatea agentului economic care nu respecta măsurile de protectie sanitară”, a spus luni Bode, la Digi 24, precizând că suspendarea să fie pentru două săptămâni.

El a arătat că legea trebuie să fie foarte clară, să existe o prevedere prin care activitatea să fie suspendată pentru două săptămâni, iar dacă nu se ţine cont de această măsură, se poate vorbi de o infracţiune. "Intenţionăm să venim cu o ordonanţă de urgenţă în acest sens", a mai spus Bode.

Ministrul a adaugat că, dacă Parlamentul nu modifică legea, se va da o ordonanță de urgență. "Am avut o discuție cu prim-ministrul Florin Cîțu si intenționam să venim cu o OUG”, a spus el.

Ulterior, Bode a spus că în ședința conducerii PNL i-a cerut Ludovic Orban să discute în coaliţia de guvernare posibilitatea de a fi aduse modificări Legii 55/2020, astfel încât să poată fi suspendată activitatea agenţilor economici care nu respectă normele sanitare.

Potrivit acestuia, actul normativ trebuie să stabilească în ce condiţii se poate ajunge la sigilarea respectivei locaţii şi ce riscă cei care nu respectă prevederile legale.

”Contravaloarea amenzilor aplicate în 20 martie este de 1,6 miliarde de lei. Cu toate acestea, o amendă de 1.000 de lei într-un club de fiţe în Bucureşti nu rezolvă problema. Guvernul trebuie să arate determinare, trebue să vină cu măsuri foarte ferme pentru că nu este normal ca marea majoritate a populaţiei, care respectă aceste măsuri, să constate că anumiţi cetăţeni (...) nu respectă normele de protecţie santară”, a mai spus Lucian Bode.