Câteva sute de persoane s-au adunat sâmbătă după-amiază în Piața Universității și în Piața Victoriei din Capitală pentru a protesta împotriva purtării măștii de protecție. Potrivit Digi24, protestul este condus de senatoarea Diana Șoșoacă.

Diana Sosoaca la protestFoto: Agerpres

Manifestanții flutură steaguri și pancarte, iar pe baloanele aduse de aceștia este scris „Jos dictatura medicală”. Unii dintre ei au icoane și steaguri ale României inscripționate cu „Dacii Liberi” sau imprimate cu simbolul lupului dacic.

Postul Digi24 relatează că oamenii stau într-un grup compact, niciunul dintre ei nu poartă mască și nici nu respectă vreo măsură de prevenție.

UPDATE 22.14 Jandarmeria: 30 de amenzi aplicate până în prezent organizatorilor şi unor participanţi

Un număr de 30 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 29.950 de lei, au fost aplicate sâmbătă atât organizatorilor, cât şi unora dintre participanţii la manifestaţiile publice care au avut loc în zonele Piaţa Victoriei, Piaţa Universităţii, Parc Izvor şi zona statuii Leu, informează Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

În continuare, se fac verificări pentru identificarea şi a altor persoane care au încălcat normele legale în vigoare, în vederea luării măsurilor care se impun, mai precizează DGJMB.

UPDATE 20.30: Circa 100 de persoane protestează la această oră în fața Palatului Cotroceni

Circa 100 de persoane au ajuns la Cotroceni, unde continuă protestul. Jandarmii au însoțit coloana de manifestanți din centru până la Palatul Cotroceni.

Pe parcursul serii, numărul manifestanților din Capitală urcase până la aproximativ 1.000.

Protestul a fost aprobat, dar doar pentru un număr de maximum 100 de participanți.

UPDATE: Jandarmeria București anunță că îi va amenda pe organizatorii protestului și pe participanții care nu au respectat regulile.

„Organizatorii activității vor fi sancționați contravențional pentru că nu au luat măsurile necesare astfel încât să nu permită depășirea numărului maxim de 100 de participanți și pentru că nu au asigurat respectarea de către aceștia a celorlalte măsuri de protecție sanitară, în conformitate cu prevederile H.G. 293 din 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României”, a transmis Jandarmeria Capitalei într-un comunicat.

„De asemenea, participanții la aceste adunări publice care nu s-au conformat recomandărilor forțelor de ordine și nu au respectat măsurile sanitare de protecție individuala prevăzute de legislația în vigoare, vor fi identificați și sancționați în raport de prevederile legale încălcate”, potrivit comunicatului.

Jandarmeria: Amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei pentru organizator și până la 2.500 de lei pentru participanți

„Colegii mei sunt în dispozitiv în acest moment, relaționează cu organizatorii celor două manifestații publice cât și cu ceilalți participanți, le fac recomandările necesare, le aduc la cunoștință faptul că în situația încălcării normelor prevăzute de lege vor exista și măsuri coercitive, de sancționare.

Până în prezent, având în vedere că a fost depășit numărul maxim de participanți, organizatorul este cel care va primi sancțiunile. Foarte important pentru noi, o activitate preventivă pe care o desfășurăm, în sensul în care ne dorim ca pe parcursul acestor manifestații să nu fie înregistrate incidente, conflicte sau alte situații care ar putea afecta siguranța cetățenilor.

Protestele sunt asumate, organizate de persoane fizice, nu vă pot da numele. Există un organizator, o persoană care și-a asumat, conform legii, organizarea acestor activități, avem cu cine să relaționăm și să discutăm tot ce se întâmplă. În sarcina acestui organizator intră niște obligații, printre care și acelea de a se asigura că sunt respectate atât normele de protecție sanitară, cât și normele privind siguranța și ordinea publică.

Toate aceste nereguli intră în sfera contravențiilor și colegii mei vor aplica legea în baza principiului gradualității. Este firesc ca oamenii să fie conștientizați și informați cu privire la riscurile la care se expun. Următoarea etapă este aceea a avertismentelor, dacă vreți să le spunem așa, avertismente scrise sau verbale. Ultima și cea mai mare sancțiune, este cea coercitivă, pecuniară, pe care niciodată nu am ezitat să le aplicăm, dar este foarte importantă prevenția, mai ales când vorbim de grupuri mari de persoane și respectarea măsurilor de siguranță publică.

Nu am cunoștință de aplicarea vreunor sancțiuni până acum. Cu siguranță vă vom informa cât mai transparent cu privire la acest lucru.

Sancțiunile pot ajunge până la 10.000 de lei pentru organizatori, iar pentru participanți este o gamă largă de sancțiuni care pot ajunge până la 2.500 de lei”, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, într-o intervenție la Digi24.

Citește și: