Șaptesprezece cadre medicale au fost audiate în cadrul anchetei privind cauzele incendiului din noiembrie 2020 de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, iar Adrian Cuculis, avocatul rudelor unor victime ale incendiului, spune că ies la iveală "detalii șocante".

Incendiul de la Spitalul Piatra NeamtFoto: Robert IOSUB / AFP / Profimedia
  • "După 12 ore de audieri maraton (joi -n.r.) la Piatra Neamţ şi un total de 17 persoane audiate, ies detalii şocante la iveală.
  • În primul rând, cele 17 cadre medicale au declarat la unison că protecţia contra incendiilor era doar o foaie semnată retroactiv şi de esenţă nimeni nu ştia cum trebuie să acţioneze în caz de incendiu. Instructajul PSI era doar o formalitate într-o secţie ATI cu circuite electrice învechite”, a declarat pentru Aleph News avocatul Adrian Cuculis.

El mai spune că din planșele foto din dosar ar reieși că se aprindeau candele în secția ATI a spitalului.

  • "Secţia ATI nu dispunea de ventilatoare pentru recirculare (din declaraţii), aerisirea făcându-se manual, prin deschiderea geamurilor. Metodă primitivă şi regăsită în foarte multe secţii ATI din ţară.
  • Cauza probabilă a incendiului este arătată de către 3 din cele 17 cadre medicale ca fiind injectomatul care a propagat focul către combinezonul asistentei, ce va fi reaudiată (...).
  • Din întrebările-capcană puse de către noi, respectiv: «erau aprinse candele în secţia ATI?», cu toţii au răspuns mincinos că nu, deşi din planşele foto din dosar reiese clar faptul că se aprindeau asemenea candele chiar în secţia ATI.
  • De asemenea, au declarat cadrele medicale că secţia ATI era mult prea aglomerată şi era imposibil să te mişti printre pacienţi. Tragem concluzia amară după 12 ore de audieri că sistemul ne omoară cu incompetenţa lui”, a mai spus avocatul.

În incendiul izbucnit în 14 noiembrie 2020 în Secția ATI a spitalului din Piatra Neamț și-au pierdut viața 10 pacienți. Alte șapte persoane, printre care și medicul de gardă, au fost rănite. Dintre acestea au supraviețuit medicul, dus într-o clinică din Belgia, și un singur pacient din cei șase internați la Iași.