Exploratorul american Richard Garriott este prima persoană din lume ce a fost la Polul Nord, la Polul Sud, pe Stația Spațială Internațională și a coborât și în cel mai adânc punct de pe planeta noastră, Groapa Marianelor, transmite Reuters.

Richard GarriottFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

”Este, la propriu, cel mai adânc loc de pe Pământ”, a declarat Garriott, care se ocupă de dezvoltarea de jocuri video. ”Este la aproape 11.000 de metri sub nivelul mării, este o adâncime mai mare cu cel puțin 2.000 de metri decât înălțimea Muntelui Everest”, a explicat acesta.

Garriott s-a întors din această scufundare cu mai puțin de o săptămână în urmă și spune că a avut nevoie de circa patru ore pentru a coborî până la cea mai adâncă parte din Oceanul Pacific.

Expediția, realizată într-un mic vas, construit astfel încât să suporte presiunile enorme de la acea adâncime, a fost făcută pentru colectarea de eșantioane geologice, de apă și de creaturi marine.

Garriott este celebru pentru expedițiile sale, pentru aventura în spațiu (în 2008, mergând pe ISS cu o capsulă Soiuz) și pentru cercetările științifice, o pasiune moștenită de la tatăl său, astronautul Owen Garriott, ce a murit în 2019.