Un bărbat de 60 de ani va petrece cinci ani în închisoare după ce şi-a ucis cu parul un prieten. Pedeapsa minimă pentru omor este de 10 ani de închisoare, dar magistraţii Tribunalului Iași spun că au luat în calcul toate circumstanţele atenuante aplicabile în acest caz, de la modul în care au decurs evenimentele, până la comportamentul victimei şi vârsta agresorului. Magistrații au mai decis ca bărbatul să aibă interzis, timp de 3 ani, în baruri sau în magazine care vând alcool, scrie Ziarul de Iași.

HotNews.roFoto: Hotnews

Crima a avut loc în seara zilei de 11 august a anului trecut.

Dănuţ Gabură locuia în satul Mogoşeşti, împreună cu concubina sa, ambii fiind cunoscuţi drept consumatori de băuturi alcoolice. În ziua respectivă, el lucrase la un consătean pe care îl ajutase la cosit, şi consumase 2 litri de bere. Întors acasă, bărbatul și-a văzut un amic trecând prin grădina lui. S-a îndreptat spre el, întrebându-l ce caută, iar acesta nu i-a răspuns și l-a lovit cu o piatră pe care o ţinea în mână. Gabură a luat prăjina cu care sprijinea sârma pentru rufele puse la uscat şi l-a lovit în cap pe prietenul său. Acesta a căzut, iar Gabură a continuat să-l lovească. Într-un târziu s-a oprit şi şi-a întrebat prietenul dacă l-a lovit tare. Cum acesta nu răspundea, s-a dus în casă şi a sunat la ambulanţă. Aceasta a venit în scurt timp, dar medicii nu au mai putut să îl salveze, scrie Ziarul de Iași.

În faţa anchetatorilor, Gabură şi-a recunoscut faptele, regretându-le.

În analiza cazului, judecătorii au reţinut că agresorul era un fost tinichigiu, cunoscut în general ca o persoană liniştită şi respectuoasă. Magistraţii au pus omorul pe seama faptului că Gabură a fost provocat, el fiind cel atacat de victimă, care intrase în curtea sa seara târziu.

Circumstanţele luate în calcul au dus la o pedeapsă apropiată de minimul special permis de Codul Penal. În plus, lui Gabură i s-a interzis ca timp de trei ani după eliberare să mai intre în baruri sau în alte spaţii comerciale în care se consumă alcool.

Totodată, judecătorii au redus mult din cuantumul daunelor civile cerute de familia victimei, apreciat ca fiind „vădit exagerat”. Mama, fratele şi surorile victimei ceruseră în total 200.000 lei ca despăgubiri, dar magistraţii au considerat că 20.500 de lei sunt suficienţi. Sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel de rudele victimei, instanţa urmând să se pronunţe pe 1 aprilie.