Poliţiştii şi vameșii au găsit, într-un container sosit din Turcia în Portul Constanţa, peste 65.000 de sticle de parfum în valoare de peste trei milioane de euro. Anchetatorii spun că acestea au ajuns în țară prin gruparea protejată de polițiști și vameși care a introdus în România aproximativ 585.620 de parfumuri contrafăcute în valoare de 25 de milioane de euro. Liderii grupării ar fi dat mită peste 500.000 de dolari americani, "taxa" fiind de aproximativ 1 dolar pentru fiecare parfum introdus în țară prin contrabandă, plus o sumă fixă de 30.000 de dolari.

parfumuri contrafacuteFoto: IGPR

Conform Poliției Române, a fost percheziționat un container adus din Turcia, în portul Constanța, care conținea produse importate de o societate comercială. Au fost vizați membrii unei grupări specializate în contrabandă cu parfumuri și alte produse de lux, provenite din spațiul extracomunitar, în special din Turcia.

În urma percheziției containerului respectiv, au fost descoperite 65.700 de sticle cu parfum, de diferite cantități și branduri, cu valoare de piață ce depășește 3 milioane de euro, produse ce urmau să ajungă pe piața neagră din România și alte state din U.E.

Conform sursei citate, parfumurile au ajuns în țară prin gruparea protejată de polițiști și vameși care a introdus în România aproximativ 585.620 de parfumuri contrafăcute în valoare de 25 de milioane de euro. În 13 martie, 8 dintre membrii acestei grupări au fost arestați preventiv, iar față de 6 persoane a fost luată măsura controlului judiciar.

Procurorii DIICOT spun că în perioada mai 2020 - februarie 2021 în Constanța şi București a funcționat o grupare cu ramificații internaționale, specializată în contrabandă. Grupul infracțional era format din cetățeni turci și mai mulți cetățeni români, printre care și un comisar șef de poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, un agent șef principal de poliție din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, un inspector vamal din cadrul DGFP Galați - Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud și doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța.

Astfel, liderii grupării au introdus în România, prin sustragere de la controlul vamal, 585.620 de parfumuri purtând însemnele unor brand-uri de lux. Parfumurile erau ascunse în containere, prin metoda „capac”, și erau aduse în țară prin operaţiuni de import aparent legale, având ca obiect declarat cuptoare electrice provenite din Turcia.

Operațiunile de import prin care erau mascate actele de contrabandă au fost derulate în numele unor societăți comerciale, în baza unor declarații vamale de import, ce au fost depuse la Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud.

Introducerea în țară a produselor contrafăcute s-a realizat în baza înțelegerii prealabile stabilite de către cetățenii turci cu doi inspectori vamali care au asigurat controale necorespunzătoare, astfel încât să nu fie semnalate produsele ascunse în interiorul containerelor, spun procurorii. Totodată, gruparea a beneficiat și de sprijinul unui declarant vamal care a dus la îndeplinire formalitățile vamale în mod necorespunzător, fără a informa conducerea biroului vamal cu privire la produsele neevidențiate în documentele vamale.

În sprijinul grupării au fost cooptați și un agent șef principal de poliție în cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, împreună cu fratele acestuia, comisar șef de poliție în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, care au asigurat permisiunea derulării operațiunilor de contrabandă, fără a lua, potrivit competenței, măsurile corespunzătoare pentru combaterea acestora și, totodată, au oferit garanția efectuării în condiții de siguranță a acestor operațiuni, prin utilizarea sistemului relaţional deţinut în mediul lucrătorilor din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud, prin prisma atribuțiilor de serviciu și a prerogativelor conferite de funcțiile deținute, în scopul monitorizării procedurii de vămuire şi control al operaţiunilor de import al mărfurilor vizate, mai arată DIICOT.

Pentru obținerea sprijinului acestor funcționari, liderii grupării au promis, iar după obținerea liberului de vamă pentru fiecare dintre operațiunile de import au oferit mită suma totală de 489.000 de dolari americani, sumă ce reprezenta aproximativ 1 dolar pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafăcute introduse prin contrabandă, plus suma fixă de 30.000 de dolari, oferită pentru un transport ce conținea 124.800 de parfumuri de mici dimensiuni.

Produsele de contrabandă au fost distribuite către clienți din România și din alte țări ale Uniunii Europene, valoarea acestora, în cazul comercializării ca parfumuri de marcă, fiind estimată la aproximativ 25 de milioane de euro.