Vaccinarea cu AstraZeneca va continua la nivel european, după decizia de joi a Agenției Europene a Medicamentului, estimează la RFI vicepremierul Kelemen Hunor. EMA este așteptată să ia o decizie, după ce mai multe state UE au suspendat administrarea acestui ser, din cauza unor posibile reacții adverse severe.

Kelemen Hunor in studioul HotNews.roFoto: Hotnews

Kelemen Hunor spune că România a decis să continue vaccinarea cu AstraZeneca, pentru că asta a fost concluzia specialiștilor: ”Decizia fiecărui stat în ceea ce privește vaccinarea cu AstraZeneca este o decizie suverană și în funcție de evoluție și în funcție de evaluările specialiștilor. La noi, concluzia a fost că dacă specialiștii, oamenii de știință la noi spun că nu există probleme cu loturile care au ajuns în România, foarte puține reacții adverse și putem continua, atunci noi am acceptat și trebuie să acceptăm părerea specialiștilor. Nu politicienii trebuie să decidă neapărat dacă un vaccin este bun sau nu”.

Liderul UDMR e convins că ”după evaluarea Agenției Europene, lucrurile vor continua, este vorba despre un vaccin de nouă generație și dacă facem un calcul câte doze au fost administrate și câte efecte adverse au fost, atunci vom vedea că dacă au fost probleme cu câteva loturi, dar în mare parte lucrurile stau bine”.

Întrebat dacă s-ar vaccina acum cu AstraZeneca, Kelemen Hunor a răspuns: ”Fără nicio problemă. Foarte mulți colegi de-ai mei care au primit acest vaccin au avut doar eventual o febră ușoară o zi și cam atât, deci nu au fost reacții adverse. Și la Pfizer, eu am avut o reacție foarte ușoară, de 37,7-38 de grade o zi și cam asta a fost reacția. Deci în orice moment m-aș vaccina și cu AstraZeneca și cu Pfizer și cu Moderna și cu Johnson&Johnson”.